Războiul din Ucraina: Ce opțiuni au cele două armate pentru iarna care bate la ușă. Poate recurge Putin la arma nucleară?

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 05:03
5022 citiri
Războiul din Ucraina: Ce opțiuni au cele două armate pentru iarna care bate la ușă. Poate recurge Putin la arma nucleară?
Soldați ucraineni în camuflaj de iarnă: FOTO: kyivpost.com

Contraofensiva uluitoare a Ucrainei și avansul în sud au oferit Kremlinului o serie de opțiuni, toate proaste. Odată cu apropierea iernii, este necesar să aleagă cărui front să acorde prioritate și dacă să dubleze eforturile pentru a ocupa regiunile Donețk și Lugansk.

Acum este mai dificil să cucerească regiunea Donețk din cauza numeroaselor deficiențe logistice, care se vor agrava odată cu venirea iernii, scrie CNN într-o amplă analiză.

În câteva zile, Rusia a pierdut una dintre cele trei linii de atac asupra Donețk. Iar apărarea rusă din Herson este sub presiune constantă din cauza faptului că ucrainenii țin trecerile peste Nipru sub controlul focului și lovesc spatele frontului.

Trupele rusești - care în cele șapte luni de război au arătat serioase vulnerabilități logistice - vor avea o sarcină cu atât mai dificilă în condiții de iarnă, când va fi frig și umezeală. Obiectivul principal de a lua Donbasul se prefigurează a fi o sarcină mai complicată pe vreme rea.

În prezent, armata rusă controlează circa 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea și porțiuni din sudul țării – doar că ofensiva pentru cucerirea în totalitate a regiunii Donețk a stagnat sau a fost compromisă de contraatacurile ucrainene.

Pe de altă parte, pozițiile defensive rusești din Herson se află sub presiune, deși Moscova a adus întăriri acolo, după ce forțele armate ucrainene au tăiat liniile de aprovizionare pe râul Nipru și au lovit posturi de comandă și depozite de muniție.

Opțiunile Rusiei sunt limitate și în privința forței umane de luptă. Unitățile nou-create precum Corpul al treilea de armată sunt compuse în principal din batalioane de voluntari, în timp ce alte batalioane tactice au suferit pierderi grele și au fost recompuse. Problemele privind disciplina și comanda s-au agravat de la începutul războiului, cum a dovedit retragerea în dezordine din regiunea Harkov, soldații lăsând în urmă cantități semnificative de echipament și muniție.

Nevoia unei victorii majore înainte de iarnă

Declanșarea contraofensivei ucrainene în estul țării deschide scenarii complexe și, de data aceasta, Moscova se află de partea atacatorului nevoit să dea înapoi și nu a apărătorului feroce, pe măsură ce iarna bate la ușă.

Astăzi, obiectivul Rusiei este de a stopa contraofensiva ucraineană și de a obține un succes major înainte ca noroiul și gheața să blocheze perspectivele de avans.

Dar trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică.

Nici Ucraina nu stă mai bine după ce a pierdut mii de soldați, inclusiv din cele mai bune unități din Donbas. Și deși maniera în care au reușit să-și conducă rapid atacurile le-a ridicat extrem de mult moralul, „nu-mi pot imagina că se va întâmpla și a doua oară”, spune un oficial militar NATO, care a oferit anonim declarații pentru CNN.

Potrivit generalului american, fost director CIA și comandant al forțelor SUA în Irak, Ucraina are capacitatea și e de așteptat să recâștige înapoi teritorii și nu ar fi exclus nici să ia înapoi Crimeea și Donbas. Dar lupta va fi lungă și dură, în timp ce și armata Ucrainei se poate confrunta cu dificultăți de aprovizionare, cu insuficiența unităților de luptă bine pregătite pe un front larg, ceea ce le expune riscurilor contraatacurilor inamice.

În ultimă instanță, succesul pe câmpul de luptă al Ucrainei va depinde de livrarea extinsă și susținută de echipamente occidentale, în timp ce stocurile de muniție ale unora dintre țările care ajută Ucraina se epuizează.

Putin poate recurge la arme nucleare tactice?

Un scenariu de care se tem unii oficiali vestici este că perspectiva umilinței în luptă ar putea face Kremlinul să reacționeze imprevizibil și chiar să folosească arme nucleare tactice.

„Sunt cu adevărat îngrijorat cu privire la acest gen de scenariu în acest moment. Scopul ar fi să-i terorizeze pe ucraineni pentru a-i forța să capituleze”.

Un scenariu de care se tem unii oficiali vestici este că perspectiva umilinței în luptă ar putea face Kremlinul să reacționeze imprevizibil și chiar să folosească arme nucleare tactice.

„Sunt cu adevărat îngrijorat cu privire la acest gem de scenariu în acest moment. Scopul ar fi să-i terorizeze pe ucraineni pentru a-i forța să capituleze”.

Însă experți precum Olga Olika, director al programului pentru Europa și Asia Centrală al International Crisis Group, sunt de părere că Rusia nu ar avea în vedere o escaladare implicând arme de distrugere în masă care să provoace „represalii internaționale, între care, posibil, implicare militară directă din partea NATO”.

Alți analiști au subliniat că utilizarea acestor arme nu i-ar aduce decât beneficii limitate din punct de vedere militar, existând și posibilitatea ca armata să nu-i asculte ordinul.

„Nu ne putem închipui nici măcar scenariul în care loviturile nucleare ar permite Rusiei să înfrângă determinarea Ucrainei", a declarat generalul Valeri Zalujni, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene.

Un oficial militar al NATO a declarat pentru CNN că se așteaptă ca Putin să fie nevoit să-și regândească poziția până în primăvara anului viitor „dacă NATO rămâne unită în privința problemelor energetice din timpul iernii și dacă Ucraina continuă să lupte Dar el nu va negocia mai devreme, deoarece iarna rece este cea mai bună armă a sa".

După aceea, efectul embargourilor impuse de guvernele occidentale și de Japonia asupra energiei rusești, ca și asupra exporturilor de echipamente de înaltă tehnologie în Rusia va începe să se facă simțit. Sancțiunile își pun deja amprenta asupra producției de armament, forțând armata să scoată tot ce are în depozite.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #optiuni, #iarna, #armate, #vladimir putin arme nucleare tactice , #Razboi Ucraina