Cu ce a fost otrăvită soția șefului GUR. Una dintre tacticile rușilor este să atace rudele ofițerilor de informații

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 22:48
3834 citiri
Cu ce a fost otrăvită soția șefului GUR. Una dintre tacticile rușilor este să atace rudele ofițerilor de informații
Kirilo și Mariana Budanova FOTO / Captura X

General locotenentul Valeri Kondratiuk, care a condus Serviciul de Informații Externe și Direcția Principală de Informații a Ucrainei, a declarat că serviciile speciale ruse au folosit arsen și mercur pentru a o otrăvi pe Marianna Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații a armatei Ucrainene (GUR), Kirilo Budanov.

Potrivit acestuia, șeful GUR și majoritatea ofițerilor de informații sunt ținte constante ale rușilor, ocupanții încearcă să lovească persoane mai puțin protejate, adică rudele. Aceasta este una dintre tacticile inamicului, a spus Kondratiuk.

„Am informații care încă nu erau cunoscute. Otrăvirea s-a produs cu metale grele, în organism au fost găsite arsen și mercur, potrivit analizelor. Și este clar că îndepărtarea acestora din corp necesită o anumită perioadă de timp”, a spus fostul șef al informațiilor.

Kondratiuk a adăugat că angajații Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la care au fost găsite și substanțe toxice, sunt funcționari de rang înalt - ei gestionează domenii separate ale activităților departamentului și sunt responsabili de operațiunile legate de Rusia.

Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.

El a dat asigurări că este vorba despre o otrăvire deliberată cu metale grele - ”mercur şi arsenic” - şi nu despre un accident.

Kirilo Iusov declară că Marianna Budanova „era ţinta” şi nu soţul acesteia.

„Este pur şi simplu imposibil ca comandantul (GUR Kirilo Budanov) să fie atins în mod direct în acest fel”, apreciază el.

Budanova, o consilieră a primarului Kievului, Vitali Klicikov, a fost spitalizată „în urmă cu peste o săptămână”, precizează Iusov.

El a confirmat informaţii de presă potrivit cărora urme de metale grele au fost descoperite acasă la „mai mulţi” colaboratori ai serviciului militar ucrainean de informaţii, însă nu a oferit niciun detaliu.

Deși a fost otrăvită cu metale grele, conform presei din Ucraina, ea a supraviețuit otrăvirii și a fost supusă primei etape de tratament, au anunțat sursele Ukrainska Pravda din cadrul serviciilor de securitate.

"Este adevărat despre soția lui Budanov (că a fost otrăvită). Ea s-a plâns că nu se simte bine, așa că am făcut niște teste și acestea au arătat că a fost otrăvită".

Jurnaliștii ucraineni mai notează că Mariannei Budanova i s-a pus „probabil” otrava în mâncare, dar „în prezent se simte bine, deoarece a trecut de prima etapă a tratamentului”.

"Întrucât soția lui Budanov este destul de micuță și slabă, ea a dezvoltat rapid simptomele. Și alți câțiva angajați au fost confirmați că au fost otrăviți. Sunt doar mai mari-construiți, așa că nu au observat niciun semn; acum primesc tratament", au mai precizat sursele.

Mai mult, Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (DIU), a supraviețuit la peste 10 tentative de asasinat.

Budanov a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că soția sa, Marianna, locuiește cu el în biroul său și că cei doi sunt împreună 24 de ore din 24, 7 zile din 7, din motive de securitate.

Budanov a declarat pentru publicația americană The War Zone că Marianna predă la Departamentul de Psihologie Juridică al Academiei Naționale de Afaceri Interne.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Câți ruși e dispus Vladimir Putin să piardă în război: ”Dacă mor pe front, bugetul stă mai bine. Costă mâncare, stau și beau...”
Câți ruși e dispus Vladimir Putin să piardă în război: ”Dacă mor pe front, bugetul stă mai bine. Costă mâncare, stau și beau...”
Andrei Caramitru, fiul regretatului Ion Caramitru, cunoscut analist economic mai ales în spațiul online, a avut o postare interesantă pe Facebook prin care a calculat câți oameni e dispus...
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #otravire, #sotie, #sef, #gur, #mariana budanova , #Razboi Ucraina