PentagonLeaks: Rușii au găsit modalitatea de a contracara super-rachete americane furnizate în Ucraina

Joi, 13 Aprilie 2023, ora 06:05
5588 citiri
PentagonLeaks: Rușii au găsit modalitatea de a contracara super-rachete americane furnizate în Ucraina
Bombe dotate de JDAM_ER/ FOTO: The Drive

Kit-ul JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range), sistemul care poate fi atașat la bombe standard neghidate, fabricat în SUA, folosit de armata ucraineană, ar fi putut fi contracarat de bruiajul rusesc, dezvăluie documentele scurse de la Pentagon.

Documente extrem de sensibile ale serviciilor de informații americane au circulat recent pe internet și pe diverse platforme de socializare și sunt acum în centrul unei investigații federale majore. Zeci de asemenea documente secrete conțin informații detaliate despre războiul aflat în desfășurare în Ucraina, inclusiv capacitățile de luptă ale fiecărei părți și actualizări ale câmpului de luptă.

Un document evidențiază preocupările cu privire la kiturile de bombe fabricate în SUA care au fost trimise în Ucraina în ultimele luni. Documentul este intitulat „De ce eșuează JDAM-ER-urile?”.

JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) este un sistem care poate fi atașat la bombe standard neghidate cu o greutate de la 220 la peste 900 de kilograme și transformă aceste muniții în arme ghidate de precizie.

Practic, niște „aripi” care transformă bombele simple cu cădere liberă în muniție ghidată, îmbunătățind precizia datorită unui GPS care ajută bomba să își ajusteze cursul în timp ce se apropie de țintă.

Odată lansată, bomba își desfășoară aripile, permițându-i să planeze până la 72 de kilometri, triplând raza de acțiune a armei originale, potrivit Bloomberg.

Ele pot funcționa cu o varietate de focoase, putând exploda deasupra solului, la suprafață sau după ce se îngroapă în sol.

Documentul serviciilor de informații scurs despre JDAM trece în revistă mai multe probleme cu care s-a confruntat această armă pe câmpul de luptă din Ucraina și evidențiază doi factori care ar putea explica de ce au existat „eșecuri și/sau rateuri”. Un factor este că siguranțele bombelor nu se armează la eliberarea lor, lucru pe care forțele aeriene ucrainene au lucrat să-l repare.

Celălalt factor, conform documentului, este că presupusul bruiaj rusesc al GPS a împiedicat operațiunile JDAM-ER și a provocat unele erori.

„Cu toate acestea, directorul Centrului Comun de Navigație de Război (JNWC) a declarat, că pe baza analizei lor, bruiajul GPS nu ar fi trebuit să afecteze loviturile JDAM-ER“, notează documentul Pentagonului.

La momentul publicării documentului - la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie - forțele aeriene ucrainene aruncaseră cel puțin nouă bombe JDAM-ER împotriva țintelor rusești, dar patru dintre ele par să fi ratat din cauza bruiajului rusesc. Pentru a obține cele mai bune rezultate, documentul recomanda neutralizarea bruiajelor înainte ca JDAM-ER să fie utilizate.

Insider nu a putut verifica în mod independent conținutul documentului. Nici Pentagonul, nici ambasada Ucrainei la Washington DC, nu au răspuns solicitării Insider de a comenta cu privire la constatările prezentate.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pentagonleaks, #documente secrete, #bombe, #jdam gps , #Razboi Ucraina