Planul secret de atac al lui Putin care le dă coșmaruri ucrainenilor. Ce ar trebui să facă Kievul

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 20:00
15266 citiri
Planul secret de atac al lui Putin care le dă coșmaruri ucrainenilor. Ce ar trebui să facă Kievul
Tancuri rusești, pregătiri în Belarus/ FOTO: NDTV

Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă majoră a armatei ruse care ar putea începe în câteva săptămâni. Unul dintre cei mai importanți membri ai echipei președintelui Zelenski a declarat pentru The Daily Beast că se așteaptă la o mișcare rusă care va înconjura țara cu un atac simultan pe trei fronturi.

Rustem Umerov, un membru al echipei care negociază cu Rusia, a declarat că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este amenințată din mai multe direcții, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile.

„Rușii ne înconjoară de la 240 de grade, ne atacă dinspre Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Lugansk și Donețk", a spus Umerov.

Rusia a declarat recent prima victorie în război după mai multe luni de eșecuri înregistrate pe front, afirmând că a cucerit orașul Soledar din regiunea Donețk. Vineri, forțele pro-ruse au afirmat că soldații ruși au mai cucerit o localitate mică în apropiere de Bahmut, locul în care se dau lupte crâncene.

Există încă unele dispute cu privire la continuarea luptelor pentru controlul asupra Soledar, dar rușii au obținut în mod clar câștiguri teritoriale, însă cu un cost uriaș.

Mercenarii Wagner, armata privată a lui Putin, au condus atacul asupra Soledar și a orașului din apropiere, Bahmut. Luptătorii recrutați din închisorile rusești au fost cheia atacului. The Daily Beast scrie că atacurile lor aproape sinucigașe i-au ajutat pe ruși să identifice buzunarele de rezistență ucraineană.

„Ei vin din toate direcțiile, cu trei linii de luptă: criminali, contractori privați și forțe regulate. Obiectivele lor sunt să scape de criminali, să-și testeze și să-și antreneze contractanții”, a spus Umerov.

Pregătiri pentru o ofensivă pe scară largă

Experții ucraineni din domeniul informațiilor și ai apărării cred că totul este o pregătire pentru o ofensivă terestră pe scară largă, susținută de cât mai mulți noi recruți.

Colonelul Oleg Jdanov, fost membru al direcției operaționale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat pentru The Daily Beast că unitățile militare și de informații ucrainene urmăresc în timp real mișcările trupelor rusești.

„Urmărim cum Rusia își construiește o mulțime de forțe în regiunea Zaporojie. Se pare că plănuiesc un atac în clește din direcțiile Harkov, în est, și Zaporojie, în sud, vor încerca să captureze toate forțele de apărare majore ale Ucrainei", a declarat Jdanov pentru The Daily Beast.

„De asemenea, urmărim cum armata rusă deplasează constant 10-12.000 de oameni în Belarus, spre nord. De asemenea, ei își întăresc forțele în regiunile Lugansk și Donețk".

Doar Joe Biden știe când se va termina războiul

Colonelul Jdanov spune că există un singur om în lume care știe când se va termina războiul din Ucraina: președintele Joe Biden. El crede că războiul va continua până când Casa Albă va aproba trimiterea armelor pe care le solicită Ucraina.

„Președintele Biden are un scenariu detaliat al acestui război la Casa Albă. Cu cât primim mai repede arme, cu atât mai repede terminăm războiul, dar se pare că SUA vrea ca Rusia să epuizeze toate eforturile de război", a declarat Jdanov.

„În Rusia au acum un cult al morții: la toate nivelurile, de la propagandiști până la patriarhul ortodox, rușii sunt chemați să meargă și să moară în acest război, așa cum bunicii lor au murit în războaiele anterioare."

Putin a schimbat placa

Potrivit celor mai recente sondaje ale centrului Levada, numărul rușilor care consideră că țara „ar trebui să continue cu siguranță acțiunile militare în Ucraina” a scăzut la 23 la sută. Și așa, Putin își actualizează retorica. El nu mai vorbește despre „unitatea” popoarelor ucrainene și ruse. Kremlinul a renunțat să ceară ca rușii să moară pentru moștenirea antică a Rusiei Kievene. În schimb, ei prezintă acest război ca pe o bătălie puternică împotriva NATO.

Zilele trecute, principalul său consilier Nikolai Patrușev a declarat: „Evenimentele din Ucraina nu sunt o ciocnire între Moscova și Kiev; aceasta este o confruntare militară între NATO și, mai ales, Statele Unite și Anglia, cu Rusia.”

Putin și Patrușev sunt ambii absolvenți ai școlilor KGB sovietice. Ei au văzut întotdeauna Statele Unite și pe aliații săi ca pe niște inamici care merită distruși cu orice preț.

Ucraina știe foarte bine că se confruntă cu mânia acelui conflict de un deceniu cu NATO.

Umerov, care este și șeful Fondului Proprietății de Stat, a declarat că rachetele rusești și atacurile terestre au distrus sau deja proprietăți în valoare de peste 127 de miliarde de dolari. Războiul a șters afacerile ucrainene. Pentru a încerca să compenseze pierderile și a face rost de resurse, Ucraina vinde acum companiile de stat, dar asta nu este suficient, are nevoie de o creștere a investițiilor din Occident.

Ucraina nu are muniție și arme. „Ne luptăm cu rușii cu mâinile goale”, a spus Umerov.

Una dintre problemele Ucrainei este lipsa sistemelor de apărare antiaeriană, dar speră că un val de ajutor militar occidental anunțat va ajuta la schimbarea situației.

Sfatul unui înalt responsabil american: Ucraina ar trebui să se concentreze asupra unui vast contraatac, nu asupra oraşului Bahmut

Ucraina nu ar trebui să încerce să apere cu orice preţ oraşul Bahmut, scena unei bătălii sângeroase, ci să se concentreze mai mult pe pregătirea unei contraofensive majore, a estimat vineri un înalt responsabil american, scrie AFP.

În prezent devastat în mare parte, oraşul cu 70.000 de locuitori înainte de război a devenit epicentrul luptelor din estul Ucrainei, cu tiruri masive de artilerie, înaintări lente şi pierderi ridicate de ambele părţi.

Bahmut a devenit, de asemenea, o miză politică şi un simbol major. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers pe linia de front în decembrie, chiar înainte de vizita sa la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden la Casa Albă şi a se adresa Congresului.

Totuşi, potrivit acestui înalt responsabil al administraţiei Joe Biden, prioritatea acordată luptelor de la Bahmut împiedică Ucraina în sarcina ei esenţială de a se pregăti pentru o ofensivă strategică împotriva ruşilor în sudul ţării în primăvară.

La Bahmut, cu cât luptele durează mai mult, cu atât situaţia ar putea juca în favoarea Rusiei care dispune de resurse mai importante de artilerie şi un avantaj numeric în ceea ce priveşte trupele, a justificat el, vorbind sub acoperirea anonimatului şi cerând să nu fie citat direct.

Înaltul responsabil american a adăugat că o victorie a Rusiei la Bahmut nu va conduce la un punct de cotitură semnificativ în război, deoarece forţele ucrainene s-ar putea retrage pe poziţii mai uşor de apărat.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a reluat ideea în cursul unui briefing de presă, notând că grupul paramilitar Wagner este pe cale "să deverseze, literalmente, să arunce corpuri într-o maşină de tocat carne" pentru a cuceri Bahmut şi oraşul învecinat Soledar.

"Chiar dacă reuşesc să ia Bahmut şi Soledar, asta nu va schimba dinamica strategică pe câmpul de luptă", a spus el. Aceasta nu înseamnă că ucrainenii "ar fi brusc în defensivă şi pe punctul de a pierde", a mai spus John Kirby.

Pe de altă parte, din nou potrivit înaltului responsabil sub acoperirea anonimatului, Ucraina ar câştiga să repartizeze aceşti militari cunoscători ai echipamentelor americane şi instruiţi de Statele Unite, pentru a forma unităţi mai tehnice şi puternic înarmate, capabile să lanseze o ofensivă în sud.

Acest înalt responsabil a dezvăluit că armele destinate unei contraofensive se îndreaptă deja spre Ucraina, în special câteva sute de vehicule blindate săptămâna aceasta - genul de echipament care va fi necesar pentru o forţă ofensivă mobilă.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #plan, #atac, #Vladimir Putin, #kiev , #Razboi Ucraina