Un important consilier al lui Zelenski confirmă că Podul Crimeea este o țintă. Rușii îl păzesc ca pe sfintele moaște

Miercuri, 17 August 2022, ora 18:11
5134 citiri
Un important consilier al lui Zelenski confirmă că Podul Crimeea este o țintă. Rușii îl păzesc ca pe sfintele moaște
Podul Crimeea/ FOTO: odessa-journal.com

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat pentru The Guardian că podul din Crimeea, care leagă peninsula anexată de Rusia, este o țintă militară legitimă. Podoliak a mai adăugat că construcția podului a fost ilegală. El a amintit că podul este foarte importantă pentru Federația Rusă, întrucât este una dintre principalele artere logistice ale armatei de ocupație.

"Aceasta este o construcție ilegală și poarta principală pentru aprovizionarea armatei ruse în Crimeea. Astfel de obiecte trebuie distruse", a conchis Podoliak.

Oficialul ucrainean a mai spus că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea.

Rușii susțin că apără podul din aer, de sub apă, de la sol

La o zi după o serie de explozii în peninsula anexată de Rusia în 2014, senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat miercuri că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru „a ridica moralul armatei”, însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și „practic este imposibil să fie afectată”, transmite agenția rusă de știri TASS.

„Acum, aceste sabotaje împotriva instalațiilor militare, a obiectelor civile le dau o anumită creștere a moralului, mai ales conducerii Ucrainei: iată că sunt atât de duri, atât de capabili, efectuează sabotaje pe teritoriul rusesc, inclusiv în Crimeea. Aceste acțiuni, care ridică moralul și spiritul, sunt o cacealma. Faptul că ei pot invada podul nu poate fi negat, dar faptul că noi apărăm podul la maximum, de peste tot - din aer, de sub apă, de la sol, este sigur. Securitatea podului este serioasă și în creștere. Ei pot invada, dar nu vor ajunge la pod", a declarat Tsekov.

Potrivit acestuia, armata ucraineană nu va putea deteriora serios podul.

"Podul a fost, este și va continua să servească poporul rus", a adăugat senatorul.

Atacurile din Crimeea, parte a contraofensivei ucrainene pentru recâștigarea controlului asupra malului vestic al Niprului

În evaluarea de marți noapte spre miercuri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că exploziile de marți înregistrate la un aerodrom și la un nod de aprovizionare rusesc critic din Crimeea fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâștiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru.

Explozii au provocat atât daune semnificative resurselor rusești, cât și perturbări grave ale logisticii rusești. Forțele ruse au folosit Jankoi ca nod feroviar pentru transportul trupelor și echipamentelor către așezările ocupate din sudul regiunii Zaporojie, inclusiv Melitopol, notează ISW.

Atacarea de către forțele Kievului a țintelor logistice din Crimeea, care este teritoriu suveran al Ucrainei, nu încalcă angajamentele față de partenerii occidentali privind utilizarea armelor furnizate de Occident pe teritoriul ucrainean sau politica declarată a SUA privind dreptul Ucrainei de a folosi forța pentru a recăpăta controlul asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra zonelor confiscate de Rusia în 2014. Nu există indicii că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de SUA în recentele lovituri asupra Crimeii și este puțin probabil să o fi făcut, deoarece țintele se află mult dincolo de raza de acțiune a sistemelor furnizate de SUA, mai spun experții ISW.

Aceștia mai adăugă faptul că liniile de aprovizionare rusești din Crimeea sprijină direct forțele rusești din Ucraina continentală, inclusiv pe cele din vestul regiunii Herson. Țintirea de către Ucraina a liniilor de comunicații terestre rusești și a mijloacelor logistice și de sprijin din Crimeea este în concordanță cu efortul de contraofensivă ucrainean care a vizat, de asemenea, podurile de peste Nipru și elementele de sprijin logistic rusesc din regiunea Herson ocupată.

ISW mai precizează că efectele acestei campanii vor fi probabil de a perturba capacitatea forțelor rusești de a susține forțele mecanizate pe malul vestic al fluviului Nipru și de a le apăra cu mijloace aeriene și de artilerie de pe malul estic de contraatacurile ucrainene.

Citește și:
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Militarii ucraineni și-au continuat contraofensiva dincolo de râul Siverski Doneț și au preluat controlul în satul Șciurove. „Am mers pe jos marea parte a drumului. Foarte încărcați,...
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
În timpul contraofensivei forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov, unitatea specială Kraken a capturat 15 ofițeri ruși, în ciuda vitezei cu care fugeau din teritoriile ocupate ale...