Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Termenul vital anunțat de Președintele Poloniei pentru supraviețuirea Ucrainei. De ce se tem germanii să dea tancuri Leopard

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 23:17
6272 citiri
Termenul vital anunțat de Președintele Poloniei pentru supraviețuirea Ucrainei. De ce se tem germanii să dea tancuri Leopard
Președintele Poloniei, Andrzej Duda/ FOTO: BBC

Președintele polonez Andrzej Duda, a cerut, în marja Forumului Internațional de la Davos, partenerilor să furnizeze Ucrainei mai multe tancuri, pentru că următoarele săptămâni ar putea fi decisive pentru statul ucrainean, scrie Interfax-Ucraina.

Președintele Poloniei a avertizat că armata rusă, care încă nu este slăbită, se pregătește pentru o nouă ofensivă în Ucraina. Prin urmare, este necesar să se furnizeze mai multe tancuri Kievului.

„În câteva luni sau săptămâni, va veni un moment decisiv și vom înțelege dacă Ucraina va supraviețui”, a spus Duda.

Polonia, prin președintele Andrzej Duda, a anunțat, la Liov, pe 11 ianuarie că țara sa este pregătită să livreze Ucrainei o serie de tancuri Leopard 2, pe care Kievul le-a cerut de multe ori.

În aceste condiții, cancelarul german Olaf Scholz este presat să aprobe o creștere a sprijinului militar internațional pentru Kiev, permițând exportul tancurilor de luptă Leopard 2 în Ucraina.

Până acum, Germania a rezistat să nu trimită Leopard 2 în Ucraina spunând de fiecare dată că tancurile occidentale ar trebui să fie livrate Ucrainei doar dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.

Ca să poată să reexporte tancurile Leopard, celelalte țări care le au au nevoie de aprobarea guvernului german, altfel nu le-ar putea trimite în Ucraina.

Premierul polonez pare să se fi săturat de tergiversările Berlinului cu privire la permisiunea de a livra tancuri Leopard 2 de fabricație germană pentru Ucraina, scrie Sky News.

Potrivit presei poloneze, premierul Mateusz Morawiecki a declarat: „Permisiunea este o chestiune secundară. Fie o vom obține rapid, fie vom face ceea ce considerăm necesar”.

Acest lucru pare să sugereze că Varșovia va trimite Leopard 2 la Kiev cu sau fără acordul Berlinului.

Tancurile Leopard sunt deținute de Grecia, Danemarca, Spania, Canada, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Turcia, Finlanda și Suedia.

Începute anul trecut, discuțiile privind trimiterea de tancuri Leopard 2 continuă zilele acestea. Ucraina a cerut în multe rânduri acest tip de tancuri pentru că sunt foarte eficiente în țintirea inamicului.

Vineri, 20 ianuarie, la Ramstein, bază aeriană din Germania, zeci de miniștri ai Apărării din țările NATO se vor întâlni pentru a discuta despre situația din Ucraina și despre trimiterea de tancuri performante, lucru la care Germania are ezitări și condiții pentru SUA.

La întâlnire, liderii occidentali se așteaptă ca accentul să nu fie pus pe ce anume vor furniza SUA pentru Ucraina, ci dacă Germania își va trimite tancurile de luptă Leopard 2 în Ucraina sau cel puțin va aproba transferul lor din țări terțe, după cum scrie Reuters.

Nemții se tem ca tancurile Leopard 2 să nu cadă în mâna rușilor dacă Ucraina este înfrântă

Tancul Leopard 2 este considerat pe scară largă drept cel mai bun de acest gen din lume. Este fabricat în Germania și folosit în prezent de 19 țări, printre care și Polonia.

În 1977, armata germană a comandat inițial 1.800 de astfel de tancuri. Primul lot a fost finalizat în 1979.

Tancul avea un design modern și era avansat ca tehnică militară. Pentru construirea lui au fost folosite soluții de design din programul comun germano-american MBT-70, din care Germania s-a retras în 1969. Dar tehnologiile avansate folosite în acest program au fost reutilizate pentru tancurile Leopard 2, dar și pentru tancurile M1 Abrams, construite de americani.

În cazul Leopard 2, sistemul de control al focului, armamentul, muniția, transmisia și șenilele sunt similare cu cele ale tancului de luptă principal M1 Abrams din SUA.

Tancul Leopard 2 are o bună protecție a carcasei. În plus, poate perfora armura armelor ghidate antitanc. Muniția de la Leopard 2 este depozitată într-un compartiment separat din compartimentul turelei, cu panouri de explozie. Acest lucru a îmbunătățit capacitatea de supraviețuire a echipajului. Rezervorul este echipat cu sistem de protecție NBC (adică nuclear, chimic, biologic) și sisteme automate de stingere a incendiilor. Leopard 2 este înarmat cu un tun Rheinmetall RH-M-120 complet stabilizat de 120 mm.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Polonia, #presedinte, #Germania, #tancuri leopard 2 , #Razboi Ucraina