Rusia acuză Polonia că a distrus sistemul de securitate european. Oficial de la Varșovia: ”Vrem ca granița să fie strânsă”

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 23:34
6735 citiri
Rusia acuză Polonia că a distrus sistemul de securitate european. Oficial de la Varșovia: ”Vrem ca granița să fie strânsă”
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ FOTO: aa.com.tr

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că, prin interzicerea de către Polonia a participării delegației ruse, condusă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, de a participa la reuniunea Consiliului miniștrilor de Externe (CMFA) al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), distruge sistemul de securitate din Europa, relatează Agenția de presă RIA NOVOSTI.

Zaharova a explicat că nu este vorba doar despre Polonia ca stat, ci ca țară care prezidează OSCE și este obligată să creeze condiții egale pentru toate țările care participă la activitatea organizației.

„Polonia distruge sistemul de organizare, securitatea și cooperarea în Europa“, a mai spus ea. Zaharova a subliniat că OSCE a fost creată ca o platformă de discuții pentru diferite state și politicieni cu opinii diferite, iar președinția polonă „distruge practic această platformă de negociere“. Pe 18 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului polon de Externe, Łukasz Jasina, a declarat că Varșovia nu va permite delegației ruse să participe la reuniunea Consiliului miniștrilor de Externe al OSCE, din perioada 1-2 decembrie.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a caracterizat decizia Poloniei de a refuza participarea șefului diplomației ruse Lavrov la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE drept provocatoare și fără precedent.

Pe 21 noiembrie, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Pavel Yablonsky, a declarat că autoritățile polone consideră că „Rusia ar trebui să fie absolut, pe cât este posibil, izolată pe toate platformele internaționale“.

Tensiunile s-au amplificat între Varșovia și Moscova după invazia Ucrainei. Polonia a început construcția unui gard de sârmă ghimpată de 2,5 metri înălțime la granița cu Federația Rusă, transmite șeful Ministerului Apărării al țării, Mariusz Błaszczak, potrivit presei poloneze.

Gardul o să fie construit sub forma a trei rânduri de sârmă ghimpată, cu lamă, care este folosit de forțele armate din întreaga lume, a spus Błaszczak. Gardul trebuie să aibă o înălțime de 2,5 m și o lățime de 3 m.

„Vrem ca granița să fie strânsă. Folosim experiența acumulată anul trecut. Nu există nicio îndoială că această barieră temporară a protejat frontiera polono-belarusă, previne sau a încetinit semnificativ un atac hibrid de pe teritoriul belarus", a declarat Błaszczak.

În enclava Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, soldații ruși se antrenează înainte de a pleca în Ucraina, iar locuitorii satelor de frontieră din partea poloneză spun că aud focuri de armă aproape în fiecare zi.

Ministerul polonez de Externe a publicat recent lista completă a pretențiilor față de Germania pentru prejudiciul în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, autoritățile de la Varșovia urmează să publice lista și în privința Rusiei, anunță Polonia. Ministerul polonez de Externe a comunicat că Polonia va calcula pierderile înregistrate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și va cere și Rusiei despăgubiri.

"Calcularea pierderilor militare înregistrate din cauza URSS-ului va fi pregătită pe baza cercetărilor similare celor care au condus la întocmirea raportului privind daunele cauzate Poloniei ca urmare a agresiunii și ocupației germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în intervalul 1939-1945", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Polonia, #tensiuni, #OSCE, #Europa , #Rusia