Armata ucraineană testează diverse scenarii de contraofensivă la o bază americană din Germania

Vineri, 03 Martie 2023, ora 23:45
2591 citiri
Armata ucraineană testează diverse scenarii de contraofensivă la o bază americană din Germania
Antrenament al soldaților ucraineni la baza americană din Germania/ FOTO: DW

Generali americani de rang înalt i-au găzduit săptămâna aceasta pe oficialii militari ucraineni pentru un set de exerciții „de anvergură” menite să ajute Kievul să planifice următoarea etapă a bătăliei pentru eliberarea teritoriul de trupele ruse.

În timpul unei sesiuni de antrenament la sediul comandamentului armatei SUA pentru Europa și Africa, oficialii militari au simulat o serie de opțiuni pentru o ofensivă pe care președintele Volodimir Zelenski o evocă de ceva timp.

Sesiunile, la care au participat joi, 2 martie, cei mai înalți generali ai președintelui Biden, care se ocupă de eforturile americane de a ajuta Ucraina, au fost menite să elaboreze strategii, au spus oficialii, examinând riscurile și beneficiile unei varietăți de mișcări pe care Ucraina le-ar putea face împotriva pozițiilor ruse în lunile următoare.

Oficialii ucraineni vor decide în cele din urmă ce curs să urmeze, iar generalii americani servesc ca o cameră de rezonanță.

După o sesiune de joi, generalul Christopher G. Cavoli, comandantul suprem aliat pentru Europa, a lăudat adaptabilitatea „fenomenală” a armatei ucrainene. „O să-i ajutăm să se adapteze mai mult”, a spus Cavoli.

Statele Unite și NATO, a spus el, „pot continua atât timp cât este necesar”.

La începutul acestei săptămâni, Zelenski a părut să semnaleze că Ucraina se pregătește pentru o ofensivă majoră. El a spus într-un discurs că s-a întâlnit cu ofițeri de top din armată cu care a vorbit despre pregătiri, precum și despre lipsa de armament și muniție.

Generalul Mark A. Milley, șeful de Stat Major al armatei americane, a participat joi la exerciții

„Ucrainenii mută pe aceste hărți pentru a determina care este cel mai bun curs al lor de acțiune și determină avantajele și dezavantajele riscurilor asociate”, a spus el. „Este un lucru comun pe care îl fac toți militarii.”

Generalul Milley a refuzat să detalieze opțiunile pe care ucrainenii le-au testat în timpul exercițiilor. Dar alți înalți oficiali americani, analiști militari și oficiali ucraineni au sugerat că Kievul ar putea încerca să atace liniile defensive rusești din nord-estul sau estul țării, inclusiv în Donețk și Lugansk.

Ucraina ar putea organiza o ofensivă și în sud, vizând așa-numitul pod de uscat care leagă Rusia continentală de Crimeea. În ianuarie, secretarul Apărării Lloyd J. Austin a declarat unui editorialist de la Washington Post că un „obiectiv realist pentru acest an” ar fi ca ucrainenii să taie „podul de uscat”.

Biden intenționează să ajute apărarea antiaeriană a Ucrainei

Generalul Milley a spus că, pe lângă furnizarea de tancuri și muniție și vehicule de luptă, administrația Biden intenționează să ajute apărarea antiaeriană a Ucrainei, o sarcină pe care planificatorii de război de la Pentagon o consideră critică. Oficialii occidentali au avertizat că, dacă Ucraina rămâne fără armele pe care le-a folosit în ultimul an pentru a ține la distanță avioanele de război rusești, Moscova ar putea câștiga rapid teren.

„Cea mai importantă prioritate pentru ucraineni în acest moment este apărarea antiaeriană”, a spus generalul Milley. „Asta este ceea ce a cerut președintele Zelenski – capacitatea de a continua să apere spațiul aerian al Ucrainei de atacurile cu rachete de pe aeronavele și navele rusești.

În timpul războiului, piloții ruși nu s-au aventurat cu mult dincolo de propriile frontiere în spațiul aerian ucrainean, deoarece Kievul, folosind o varietate de sisteme de apărare antiaeriană combinată cu informații de avertizare timpurie venite din partea Statelor Unite, a reușit să-i țină la distanță.

La începutul acestei săptămâni, un alt membru al șefilor de stat major comun s-a aflat în Germania pentru a revizui asistența SUA pentru armata Ucrainei. Generalul Daniel R. Hokanson, șeful Biroului Gărzii Naționale, a vizitat zona de antrenament al armatei din Grafenwöhr, unde soldați din Garda Națională a statului New York și alte trupe americane instruiesc forțele ucrainene.

Generalul Hokanson a petrecut câteva ore în Tabăra Herson, o porțiune din zona de antrenament numită după orașul din sudul Ucrainei, unde forțele ucrainene au obținut o victorie majoră asupra trupelor ruse toamna trecută. „Oferim formarea pe care au cerut-o și formarea de care au nevoie”, a spus generalul.

Conform directivelor Pentagonului, generalului Hokanson nu i s-a permis să descrie în detaliu antrenamentul pe care l-a văzut. Restricțiile reflectă preocupările administrației Biden cu privire la escaladarea tensiunilor cu Rusia din cauza implicării SUA în război sau a declanșării unui conflict mai larg cu Occidentul.

La început, antrenamentul s-a concentrat în mod special pe mai multe sisteme de arme furnizate de Statele Unite, precum obuzierul. Însă, începând din ianuarie, Pentagonul a început să pregătească trupele ucrainene să lanseze o ofensivă sau să contracareze orice creștere a atacurilor rusești.

Cursul de cinci săptămâni este menit să învețe trupele ucrainene cum să deplaseze și să coordoneze unități de dimensiunea unei companii și a unui batalion pe câmpul de luptă, sincronizând utilizarea artileriei, a blindatelor și a forțelor terestre în ceea ce armata numește antrenament de arme combinate.

Forțele armate americane au antrenat peste 1.000 de ucraineni din ianuarie, ceea ce a adus numărul total antrenat din februarie la puțin peste 4.000 de soldați, au declarat înalți oficiali ai Pentagonului, săptămâna aceasta.

Soldații Gărzii Naționale au jucat un rol esențial în pregătirea Ucrainei de trei decenii. Piloții ucraineni s-au antrenat și cu Garda Națională Aeriană din California, atât în ​​California, cât și în Ucraina.

UE, îngrijorată: Războiul din Ucraina a devenit de tranşee, cu un număr mare de soldaţi ce luptă pe spaţii mici

Uniunea Europeană este tot mai îngrijorată de ultimele evoluţii de pe frontul din Ucraina, a declarat joi presei la Bruxelles un oficial european de rang înalt, potrivit agenţiei DPA.

Acest conflict aduce aminte de războiul de tranşee din Primul Război Mondial, iar trupele ucrainene sunt din punct de vedere numeric depăşite semnificativ de trupele ruse în unele sectoare esenţiale ale frontului, remarcă sursa de la Bruxelles, care a vorbit cu condiţia anonimatului. La începutul războiului, în urmă cu un an, efectivele armatei ucrainene le depăşeau pe cele angajate de armata rusă în invazia asupra Ucrainei, dar în prezent un mare număr de soldaţi luptă pe spaţii foarte mici, aşadar situaţia acolo, modest spus, "nu este uşoară", adaugă oficialul citat.

Acesta subliniază că acum Ucraina are cel mai mult nevoie de muniţii suplimentare, precum şi de sisteme antiaeriene avansate şi de artilerie cu rază lungă de acţiune. Rachetele furnizate Ucrainei de aliaţii săi occidentali pentru lansatoarele multiple HIMARS şi M270 au o rază de acţiune de 80 de kilometri, dar ţintele militare ruseşti de interes pentru armata ucraineană au fost deplasate la circa 120 de kilometri în spatele liniei frontului, deci Kievul are nevoie de arme cu rază mai lungă de acţiune, explică oficialul european.

Pentru a oferi Ucrainei muniţia de care are nevoie urgent, în special obuze de calibrul 155 mm, sunt în desfăşurare la Bruxelles discuţii referitoare inclusiv la plata acestora către statele UE care pot să le ofere, într-un document consultat de DPA şi aflat în dezbatere fiind propusă rambursarea până la 90% din aceste costuri.

În plus faţă de muniţiile din stocurile existente, dar deja diminuate, cele care sunt produse de industria de armament a statelor UE trebuie de asemenea să fie transferate imediat Ucrainei, se mai arată în document.

Potrivit aceluiaşi document, despre care a relatat de asemenea France Presse, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a cerut statelor UE să contribuie cu încă un miliard de euro la fondul aşa-numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP), bani din care să fie cumpărate obuze de 155 mm destinate Ucrainei.

Acest fond, finanţat tot de statele UE, este folosit pentru acoperirea parţială a costurilor de achiziţie pentru armele şi muniţiile oferite Kievului, precum şi pentru finanţarea instruirii soldaţilor ucraineni de către ţările blocului comunitar.

În perioada scursă de la începutul războiului, armata rusă a tras lunar între 600.000 şi 1,8 milioane de obuze, iar armata ucraineană doar între 60.000 şi 210.000, potrivit unui raport al guvernului eston. Dar armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele NATO, ale căror stocuri de muniţii au fost, în plus, diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Actuala capacitate de producţie a industriilor de apărare ale statelor UE este de numai 20.000-25.000 de obuze pe lună, cu posibilitatea de a o creşte la circa 175.000 pe lună. Pentru a grăbi completarea stocurilor de muniţii şi suplimentarea producţiei, Comisia Europeană propune achiziţii comune ale statelor UE în viitor. Potrivit oficialului european citat de DPA, 26 din cele 27 de state membre ale UE şi-au manifestat deja interesul pentru astfel de achiziţii comune, iar primul acord ar putea fi semnat chiar luna aceasta.

Miniştrii europeni ai apărării vor discuta săptămâna viitoare la o reuniune la Stockholm modalităţi în vederea creşterii producţiei militare şi a ajutorului militar pentru Ucraina.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pregatiri, #ofensiva, #antrenamente, #baza americana, #Gemania , #Razboi Ucraina