Premierul Albaniei: Ucraina este „instrumentul” lui Putin pentru a pune Europa în genunchi

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 23:04
4245 citiri
Premierul Albaniei: Ucraina este „instrumentul” lui Putin pentru a pune Europa în genunchi
Edi Rama, premierul Albanie/ FOTO: atalayar.com

Premierul Albaniei, Edi Rama, spune că pariul de război al lui Vladimir Putin face ca Europa să sufere și nu crede că negocierile pentru încetarea războiului vor avea loc prea curând.

O motivație-cheie pentru invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a fost aceea de a instaura agitație pe scară mai largă în Europa, iar acum încearcă să facă întregul continent să sufere, e de părere premierul albanez Edi Rama.

Edi Rama crede că Ucraina este "instrumentul pentru a îndeplini ambiția lui Vladimir Putin de a pune Europa în genunchi"."Asta este ceea ce mă tem că mulți oameni nu înțeleg. Nu este vorba despre Ucraina, ci despre Europa", a spus Rama, care va găzdui, marți, liderii europeni pentru un summit privind Balcanii de Vest.

"Iar pariul este foarte, foarte clar pentru mine, de a face ca Europa să sufere din punct de vedere economic și financiar până în punctul în care ceva de sub preș începe să ia foc și să creeze instabilitate și haos în țările europene", a mai spus el, potrivit Bloomberg.

Premierul Albaniei a mai precizat că obiectivele mai largi ale lui Putin argumentează și mai puternic pentru ca Europa să continue să se opună tacticilor sale. Deși Albania nu face parte din Uniunea Europeană, Rama a fost un critic acerb al lui Putin și al războiului său.

Uniunea Europeană a susținut un plafon de preț pentru petrolul rusesc care a intrat în vigoare luni, după luni de negocieri dificile. De asemenea, blocul a impus numeroase seturi de sancțiuni asupra economiei Rusiei, iar membrii săi au trimis arme și ajutor financiar Ucrainei.

Rama a declarat că nu crede că războiul a ajuns încă la un punct în care să se poată negocia. Și a mai spus că este prea dificil de spus cât ar putea dura războiul, deoarece variabilele sunt prea multe, iar Putin a fost lăsat necontrolat ani de zile.

"Asta îmi amintește de un interviu cu un antrenor polonez înainte de meciul cu Argentina, când cineva l-a întrebat cum îl blocați pe Messi? Iar el a răspuns: `Serios? Nu l-ai blocat atâția ani, acum îmi ceri să-l blochez eu?`. Așa că nu am un răspuns pentru cât timp va continua acest război", a spus Rama, referindu-se la meciul celor două țări de la Cupa Mondială.

Rama a susținut că Putin va negocia doar dacă va fi suficient de slăbit și obligat să o facă. În egală măsură, Putin a fost pentru prima dată provocat în mod corespunzător, a spus el. "Războaiele sale anterioare au fost mult mai mult demonstrații de cruzime față de țări sau comunități mult mai puțin capabile în ceea ce privește rezistența".

"Așa că a construit un mit pe care îl vedem diferit astăzi, datorită rezistenței ucrainene, mitul armatei ruse imbatabile, care de fapt nu pare foarte imbatabilă", a conchis premierul Albaniei.

Citește și:
Politico: După tancuri, Europa se gândește să transfere avioane de luptă occidentale armatei ucrainene
Politico: După tancuri, Europa se gândește să transfere avioane de luptă occidentale armatei ucrainene
Conducerea Ucrainei a inițiat o discuție cu privire la transferul avioanelor moderne occidentale Kievului, care ar putea fi următorul pas de ajutor după tancuri, scrie Politico. Mai mulți...
Zelenski: Dacă tancurile Abrams nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu
Zelenski: Dacă tancurile Abrams nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu
Trupele ucrainene au nevoie de un anumit număr de tancuri occidentale și alte vehicule blindate pentru a proteja teritoriul statului nostru de invadatorii ruși chiar acum. Dacă tancurile de...