Războiul din Ucraina: Adolescenți, folosiți de către un apropiat al lui Prigojin pentru a răspândi propaganda rusă în teritoriile ocupate

Sambata, 03 Iunie 2023, ora 01:26
1787 citiri
Războiul din Ucraina: Adolescenți, folosiți de către un apropiat al lui Prigojin pentru a răspândi propaganda rusă în teritoriile ocupate
Aleksander Malkevici a contribuit la înființarea posturilor de televiziune pro-ruse în zone cheie ocupate FOTO / Twitter

În timp ce faimoșii mercenari Wagner ai Rusiei s-au aflat în fruntea luptei în orașul devastat din estul Ucrainei, Bahmut, un apropiat al șefului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost implicat într-o altă bătălie - pentru inimile și mințile oamenilor din zonele ocupate din spatele liniei frontului.

Aleksander Malkevici a contribuit la înființarea posturilor de televiziune pro-ruse în zone cheie ocupate la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022.

Prin legăturile sale cu Prigojin, Malkevici a fost implicat în proiecte de răspândire a influenței ruse din Africa în SUA și se află sub sancțiuni occidentale pentru răspândirea dezinformării.

În mod oficial, slujba lui Malkevici este să conducă televiziunea finanțată de stat în orașul natal al lui Prigojhin, Sankt Petersburg. Dar în vara lui 2022 s-a mutat în părțile ocupate ale Ucrainei, făcând din orașul sudic Herson baza sa.

Principala lui sarcină a fost să înființeze posturi de televiziune pro-ruse în regiunile capturate de la începutul invaziei pe scară largă. El a condus Tavria TV în Herson, Za TV în Melitopol și Mariupol 24 în regiunea de est Donețk.

„Jurnalismul rusesc real pentru noile regiuni”

Televiziunile urmează strict narațiunile de propagandă ale Kremlinului. De exemplu, un program recent difuzat de Tavria TV a reamintit telespectatorilor săi motivele invocate de Moscova pentru a-și justifica războiul împotriva Ucrainei. „Președintele rus Vladimir Putin spune că operațiunea militară specială a fost un pas forțat, pentru că Moscova a rămas fără altă opțiune. Au fost create astfel de riscuri de securitate pentru Rusia, încât nicio altă reacție nu a fost posibilă”, se spune.

Un obstacol major cu care se confruntă Malkevici a fost lipsa acută de oameni dornici și capabili să lucreze pentru canalele sale.

Pentru a pregăti personalul, el a deschis o „școală media” în Herson, a devenit șef al departamentului de jurnalism al universității locale și a scris un manual pentru aspiranții la meseria de jurnalist în părțile ocupate de ruși din Ucraina, intitulat: „Jurnalismul rusesc real pentru noile regiuni”.

Reporteri la 16 ani

Doi reporteri care au început să lucreze pentru Za TV și, respectiv, Tavria TV au fost ambii angajați la vârsta de doar 16 ani.

Dar perioada lui Malkevici la Herson a fost de scurtă durată. Cu puțin timp înainte ca orașul să fie eliberat de forțele ucrainene în noiembrie, el a fugit împreună cu unele echipamente și personal. În timp ce evacuau, au fost atacați, iar un membru al personalului (un jurnalist rus și fost agent FSB) a fost ucis.

Unul dintre reporterii adolescenți a fost rănit în timpul bombardamentului, iar mai târziu a primit un Ordin de vitejie de la președintele Putin la o ceremonie de la Kremlin.

Malkevici a început să cunoască faima în 2018, când a lansat USA Really - un site înființat în SUA de către RIA FAN, care, la rândul său, este cel mai proeminent punct de difuzare în cadrul stabilimentului de propagandă și dezinformare asociat cu Evgheni Prigojin, șeful Wagner, supranumit „bucătarul lui Putin”prin prisma contractelor sale pentru servicii de catering cu Kremlinul.

RIA FAN a apărut din infama „fabrică de troli” a lui Prigojin, care a răspândit opinii pro-Kremlin pe rețelele de socializare și pe internet din birourile din Sankt Petersburg.

Malkevici a fost reținut și interogat pentru scurt timp de autoritățile americane și ulterior sancționat pentru „facilitarea operațiunilor de influență globală a lui Prigojin”.

La un an după lansarea USA Really, Malkevici s-a întors la Sankt Petersburg, unde a înființat o altă întreprindere de propagandă, o fundație, care se spune că era legată de Evgheni Prigojin.

Munca lui Malkevici în Ucraina nu a trecut neobservată de guvernul rus. În ianuarie 2023, prim-ministrul Mihail Mișustin l-a recompensat pentru „organizarea de emisiuni TV în teritorii care sunt în curs de eliberare”.

Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Un obstacol neobișnuit de descurajator în calea trupelor ucrainene în această contraofensivă este o tactică adoptată de forțele ruse: cedarea terenului și apoi riposta. În loc să...
Tancurile americane Abrams vin prea târziu? Expert militar: ”Nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre viitorul războiului”
Tancurile americane Abrams vin prea târziu? Expert militar: ”Nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre viitorul războiului”
Un lot de tancuri M1 Abrams a sosit în sfârșit în Ucraina, împreună cu echipajele instruite să le folosească. Deși tancul este unul dintre cele mai bune — dacă nu cel mai bun tanc din...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #propaganda, #aleksandr malkevici, #evgheni prigojin, #Herson , #Razboi Ucraina