Propagandă orwelliană în Mariupol. Rusia folosește televizoare uriașe purtate de mașini pe străzile orașului pentru a difuza știrile lui Putin VIDEO

Vineri, 27 Mai 2022, ora 13:31
5136 citiri
Propagandă orwelliană în Mariupol. Rusia folosește televizoare uriașe purtate de mașini pe străzile orașului pentru a difuza știrile lui Putin VIDEO
Televizoarele ambulante din Mariupol/FTO: Caputura Youtube

Pe mai multe maşini ale Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Rusia au fost amplasate ecrane şi boxe uriaşe și circulă prin cartiere ale Mariupolului, oraș devastat de bombardamentele ruse.

Televizoarele ambulante rulează filmuleţe de la postul public de televiziune din Rusia, care vorbesc despre „atrocităţile” neonaziştilor şi despre eroismul soldaţilor ruşi, dar şi al miliţiilor din Doneţk, care deminează şi distrug presupuse substanţe chimice găsite în uzina Azovstal, acolo unde luptătorii ucraineni au opus rezistenţă timp de mai bine de două luni, scrie The Guardian.

„La sfârşitul anului 2022, schimburile comerciale se vor face, cel mai probabil, deja în ruble”, „Dacă nu m-aş fi predat, nu ştiu unde aş fi ajuns”, „Continuă deminarea unui cartier din Mariupol de muniţii care pot exploda în orice moment“, „Acum, Azovstal este curăţat aproape în totalitate şi se află sub controlul miliţiei naţionale din Doneţk şi al armatei ruse”, „Echipamentul garantează păstrarea vieţilor echipajului şi este eficient”, „Peste 11 km pătraţi, geniştii lucrează foarte eficient, oraşul a fost minat de neonazişti”, „Este categoric interzis să fie atinse aceste obiecte, să fie ridicate sau transportate”, „Sunt foarte multe recipiente cu subsanţe chimice extrem de periculoase care au fost găsite în Azovstal”, „Vă puteţi adresa mai multor unităţi medicale, sunaţi la următoarele numere de telefon”, sunt doar câteva frânturi din ceea ce aud şi văd oamenii din Mariupol în difuzoarele şi pe ecranele uriaşe purtate de maşini pe străzi.

Una dintre dubele de propagandă a fost amplasată lângă ruinele teatrului din Mariupol, unde sute de oameni au fost uciși într-un atac aerian în martie.

Ecranele mobile au fost instalate în locurile în care locuitorii Mariupolului primesc ajutor umanitar, documente rusești și în punctele din oraș unde este disponibilă apă potabilă.

Moscova prelungește anul școlar pentru „deucrainizarea” elevilor

Tot în Mariupol, ocupanții ruși au prelungit anul școlar până la sfârșitul verii pentru a-i pregăti pe elevii ucraineni pentru programul de învățământ rusesc, a spus Petro Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, relatează Ukraîinska Pravda.

„Ocupanții ruși au anunțat prelungirea anului școlar până la 1 septembrie. Nu va fi vacanță. Principalul lor obiectiv este deucrainizarea elevilor și pregătirea lor pentru programa școlară rusească pe care vor trebui să o studieze în anul școlar următor”, a scris joi pe Telegram Petro Andriushchenko, consilier al primarului din Mariupol.

Pe tot parcursul verii, ei vor trebui să studieze limba, literatura și istoria rusă, precum și matematica în limba rusă. Ocupanții intenționează să deschidă 9 școli, a mai spus Petro Andriușcenko.

„Cu toate acestea, până acum au reușit să găsească doar 53 de profesori. 6 profesori pentru o școală. Aceasta este o bună ilustrare a educației rusești în Mariupol sub ocupația rusă", a mai adăugat oficialul ucrainean.

„Practica „nu există nimic de mâncat, așa că hrănește-i cu minciuni” ia amploare”, a scris Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean din Mariupol. Este „cinism de cel mai înalt nivel”.

„Adevărul și propaganda”, a scris Anton Gherașenko, consilier al Ministerului de Interne ucrainean, postând un videoclip cu camioanele suprapuse peste imagini cu ruinele orașului. Aceasta este „lumea rusă”, a adăugat el.

Efortul de a instala propaganda rusă în orașul ruinat face parte dintr-un efort mai amplu de pacificare și integrare a orașelor capturate precum Mariupol, în ciuda asigurărilor anterioare ale lui Vladimir Putin că Rusia nu a căutat să ocupe un nou teritoriu în Ucraina.

Putin a semnat miercuri o lege care va accelera cererile de cetățenie de la Mariupol, precum și din regiunile ucrainene Herson și Zapoojia, care sunt parțial sub control guvernamental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #propaganda, #dube, #televizoare mariupol , #Razboi Ucraina