Litera Z își pierde din popularitate în Federația Rusă. Barosul i-a luat locul

Duminica, 26 Februarie 2023, ora 15:14
4371 citiri
Litera Z își pierde din popularitate în Federația Rusă. Barosul i-a luat locul
Tanc ruses marcat cu Z FOTO NPR

Soarta literei Z ca simbol al agresiunii trupelor ruse în Ucraina este direct legată de succesele și eșecurile armatei ruse scrie publicația rusă „Meduza”.

În consecință, odată cu pierderea inițiativei pe front, a scăzut și popularitatea litere Z. Încă din urmă cu șase luni litera Z a început să dispară treptat din rețelele sociale ale propagandiștilor ruși și a bloggerilor militari pro-Kremlin.

„Apoi a devenit evident că marketingul folosind Z este o idee mai degrabă proastă. Dacă pun un Z pe ambalajul unui produs, vânzările acestuia nu vor crește. Dacă desenezi un Z pe o vitrină, nu vor mai fi cumpărători”, scrie publicația.

În ajunul invaziei militare pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, propagandiștii ruși și bloggerii pro-guvernamentali au început să publice imagini cu echipamente militare de la granița cu Ucraina, care au fost pictate cu literele latine Z și V. Destul de repede, Z a devenit unul dintre elementele cheie ale propagandei ruse care justifică războiul agresiv declanșat de Kremlin într-o țară vecină.

Un an mai târziu, simbolul a devenit mult mai puțin popular. În plus, au apărut altele noi - de exemplu, un baros. Acum Z este simbolul distinctiv al celei mai radicale părți a „partidului războiului”, care susține cele mai dure metode de război în Ucraina, inclusiv cele teroriste.

De unde a venit Z?

Există mai multe versiuni cu diferite grade de plauzibilitate despre acest simbol. Una dintre versiuni este că, în timpul masării trupelor rusești la granița cu Ucraina, literele Z și V marcau echipamente aparținând raioanelor militare de Vest și respectiv de Est. Sursele Meduza susțin că rolul principal în promovarea acestor litere ca simbol al solidarității cu armata rusă l-a jucat PR-ul Ministerului rus al Apărării, condus de consilierul lui Serghei Șoigu, Andrei Ilnițki. Departamentul militar ar fi lucrat în colaborare cu RT, canalul de televiziune rus aflat în slujba propagandei ruse. Deja la începutul lunii martie anul trecut, canalul a deschis vânzarea de tricouri inscripționate cu litera Z, în sprijinul „operațiunii speciale”.

Structurile lui Evgheni Prigojin, finanțatorul Grupului de mercenari Wagner, ar fi putut fi legate de această campanie media. Analistul politic Igor Mangușev, care este asociat cu Agenția de Cercetare pe Internet („fabrica de troli”) a lui Prigojin, a susținut că ideea de a folosi Z în rețelele de socializare i-a aparținut lui și „camarazilor săi”. În februarie 2023, Mangușev a fost ucis în regiunea Luhansk, fiind împușcat în ceafă, iar circumstanțele crimei rămân neclare.

În primăvara anului 2022, în toată țara — în întreprinderi, școli, colegii, universități, grădinițe, aziluri de bătrâni și chiar spitale psiho-neurologice — s-a afișat litera Z, într-un fel sau altul.

Odată cu sloganul propagandistic „nu-i abandonăm pe-ai noștri”, oficialii ruși de la diferite niveluri au început să introducă în mod constant Z ca simbol al sprijinului pentru invazie. De exemplu, guvernatorul Sevastopolului anexat, Mihail Razvojaev, și-a numit contul de Telegram „RaZVojaev”.

În rețelele de socializare, Z a fost promovat cu sârguință de celebrități ruse - de la Vladimir Mașkov, Grigori Leps, Timati și Olga Buzova până la influenceri pe Instagram și tiktok-eri pro-Kremlin.

Încă din primele zile, simbolul a avut și o altă funcție, înspăimântătoare: Z a fost pictat pe ușile apartamentelor activiștilor și jurnaliştilor care au condamnat invazia militară rusă a Ucrainei. Soldații ruși au marcat cu Z casele jefuite ale ucrainenilor când au părăsit teritoriile ocupate.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #propaganda, #litera z, #simbolistica , #Razboi Ucraina