O zi din viața unui adept de „The Putin Show”. Cum s-a schimbat propaganda rusă pentru a sprijini războiul liderului de la Kremlin

Vineri, 20 Mai 2022, ora 03:40
7420 citiri
O zi din viața unui adept de „The Putin Show”. Cum s-a schimbat propaganda rusă pentru a sprijini războiul liderului de la Kremlin

Când Vladimir Putin a fost ales pentru prima dată președinte al Rusiei în 2000, după Boris Elțin, a pus pe biroul prezidențial, în locul unui stilou, o telecomandă de televizor, a remarcat un vizitator.

Noul președinte ar fi obsedat de mass-media, petrecându-și sfârșitul zilelor urmărind acoperirea mediatică despre el. Una dintre primele sale mișcări a fost să aducă sub controlul Kremlinului rețelele de televiziune ale țării, inclusiv NTV, un canal independent deținut de oligarhi, care avea o emisiune satirica cu păpuși, după modelul The Muppet Show, în care liderul de la Kremlin nu era prezentat prea măgulitor.

După mai bine de două decenii la putere, astăzi, Putin este păpușarul. Statul controlează canalele de televiziune, ziarele și posturile de radio ale țării. Kremlinul oferă editorilor și producătorilor „metodiciki“, sau îndrumări despre ce să acopere și cum. Pe măsură ce publicul tânăr se îndreaptă spre online, Kremlinul încearcă să controleze torul și acolo, sprijinindu-se pe rețelele sociale și agregatorii de știri, blocând sau subminând mediile digitale necooperante și inundând platformele populare, cum ar fi aplicația de mesagerie Telegram, cu conținut aprobat de stat.

Propaganda a susținut de mult regimul lui Putin. Acum îi alimentează mașina de război

De când președintele a anunțat o „operațiune militară specială” în Ucraina pe 24 februarie, controlul asupra informațiilor a devenit și mai strict. Legile de cenzură interzic știrile care citează surse neoficiale. A numi războiul „război” este o crimă. Multe rețele sociale și platforme occidentale, inclusiv Facebook, Twitter și Instagram, au fost interzise sau blocate. Ultimele bastioane media independente influente rămase au fost interzise. Dojdi, un post de televiziune online, și-a suspendat emisia; Novaia Gazeta, un ziar liberal al cărui editor a câștigat recent Premiul Nobel pentru Pace, nu mai apare; Ecoul Moscovei, un post de radio popular liberal, nu mai emite din Moscova.

Propaganda nu mai cere pasivitate, ci sprijin activ pentru război

Pe măsură ce regimul lui Putin trece de la un autoritarism relativ deschis la o dictatură mai închisă, propaganda sa se schimbă, de asemenea. Gazdele de televiziune și invitații prezintă „operațiunea militară specială” ca parte a unui conflict mai mare de apărare a Rusiei. Presa de stat a clamat de mult despre presupusa intenție a Occidentului de a submina Rusia și eforturile lui Putin de a proteja patria-mamă. Dar acolo unde propaganda a căutat mai ales să creeze pasivitate, să pună la îndoială realitatea și să descurajeze participarea politică, acum ea caută tot mai mult să mobilizeze sprijinul popular pentru războiul lui Putin, convingându-i pe oameni că Rusia este atacată și victoria este singura cale de ieșire. „Vechile reguli ale vieții autoritare se strică, se cere participarea activă”, spune Greg Iudin, sociolog.

Ca în orice țară, imaginea exactă depinde de media pe care o consumi. Pentru rușii cu dorință și un pic de tehnologie, informațiile neoficiale sunt încă accesibile. Dar cei care urmăresc știrile oficiale, așa cum a făcut The Economist pe 11 mai, văd o lume creată exclusiv de Kremlin.

Iată o zi din viața unui adept al „The Putin Show”

Ora 8.00. Te trezești în apartamentul tău de la periferia Moscovei. Este o zi gri, înnorată și rece. Mama ta în vârstă a lăsat pe masa din bucătărie un ziar Izvestia, un popular cotidian conservator. Pe prima pagină întâlnești povești familiare: naziști ucraineni, mașinațiuni occidentale, eroism rusesc.

„Strămoșii mei au apărat Patria de nazism și o voi apăra și eu”. Așa spune Vladimir Mashkov, un actor celebru. Îți amintești de bunicul tău, care a murit pe front în Marele Război Patriotic, și de poveștile pe care le spunea bunica ta despre cum a supraviețuit asediului Leningradului mâncând pastă de tapet.

„Ce dezvăluie o bază a infamului „Azov“. „Azov”, un batalion ucrainean cu legături cu extremă-dreapta, a lăsat crime de război și crime împotriva civililor în urma lui. Potrivit ziarului, trupele britanice au creat și antrenat grupul, promovând ideologia nazistă și aderarea la cultele neo-păgâne.

În schimb, medicii voluntari ruși lucrează din greu în Republica Populară Donețk, salvează vieți.

„Minusuri și un plus”. Excedentul bugetar al Rusiei a ajuns la 800 de miliarde de ruble, datorită veniturilor abundente din petrol. Atât despre sancțiunile occidentale.

Ora 11.30. Îți scanezi telefonul în timp ce lucrezi la o clinică medicală. Știrile primite pe VK, cea mai populară rețea socială a Rusiei, te țin la curent cu „situația din jurul Ucrainei”.

„Vicepremierul Crimeii: sudul Ucrainei va deveni rus”. Oficialul explică că este voința poporului din sudul Ucrainei să se alăture patriei și că stăpânirea ucraineană a adus doar represiune și suferință. Îți amintești de vacanța pe care ai făcut-o pe coasta Crimeii vara trecută și cât de mulțumiți păreau oamenii să facă parte din Rusia.

„Suporter al „sectorului de dreapta” reținut la Kaliningrad” . Vezi ofițeri ai serviciilor de securitate ai Rusiei capturând un simpatizant nazist ucrainean care a plănuit un atac terorist de Ziua Victoriei. Cât de rea ar fi devenit situația dacă Rusia ar fi lăsat nazismul să se extindă și mai mult timp în Ucraina? Poate că Putin a avut dreptate: Rusia chiar nu a avut de ales.

„În Donețk va exista o piață numită după eroul Rusiei, Nurmagomed Gadzhimagomedov”. Unul dintre primii soldați ruși care au murit în timpul operațiunii speciale, Gadzhimagomedov avea doar 26 de ani. A murit la datorie.

„Putin l-a felicitat pe Pușilin de Ziua DNR și și-a exprimat încrederea în victorie”. Aflați că au trecut exact opt ​​ani de când Republica Populară Donețk s-a despărțit de Ucraina. Opt ani! Mai bine să vină victoria în curând.

Știrile televiziunii sovietice din anii 1970 și 1980 erau plictisitoare. În timp ce oficialii Partidului Comunist sperau să folosească televiziunea pentru a mobiliza oamenii, rezultatul a fost un sedativ. La începutul domniei lui Putin, televiziunea rusă a creat o lume în care, așa cum a descris-o autorul Peter Pomeranțev, „nimic nu este adevărat și totul este posibil”. O astfel de propagandă a avut un efect psihedelic, făcându-i pe spectatori să se îndoiască că ar putea vreodată să fie siguri că tot ce au auzit este adevărat.

Mulți au renunțat la viața politică. Noua propagandă de război servește din ce în ce mai mult ca un stimulent. „Acum au nevoie de mobilizare, de sprijin puternic pentru o întreprindere de această amploare”, spune Andrei Kolesnikov de la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american.

Mass-media de stat a luat în derâdere avertismentele occidentale cu privire la o invazie iminentă și, inițial, a părut uluită să afle despre ordinul lui Putin. „Mulți au crezut că totul va rămâne în limitele războiului informațional”, spune Maria Borzunova, care a găzduit o emisiune pe această tema la Dojdi, postul de televiziune online. Cei mai mulți au ținut mașina în funcțiune, fie din loialitate față de sistem, față de colegi sau față de cei dragi. „Am fost dezgustat”, spune un jurnalist de la o agenție de știri de stat. „În zilele de după 23 februarie, m-am gândit constant „trebuie să plec”... dar am o familie, un copil și o ipotecă.”

La începutul războiului, reportajele au fost triumfaliste. Jurnaliştii au sugerat că „operaţiunea specială” va fi încheiată în câteva zile sau săptămâni. Comentatorii au pus sub semnul întrebării statalitatea Ucrainei, au avertizat despre naziști, au acuzat Occidentul că îi cultivă pe acei naziști și au insistat că poporul ucrainean așteaptă eliberarea. Mulți au repetat una dintre primele explicații ale lui Putin pentru invazie: dacă Rusia nu ar fi recurs la o lovitură preventivă, ar fi fost atacată.

Pe măsură ce conflictul s-a prelungit, tonul a devenit din ce în ce mai isteric. Amintirea traumelor trecute este evocată ca dovadă că Rusia va trece peste orice dificultăți.

Au loc atrocități, dar sunt prezentate răsturnat față de ce vede publicul occidental. Civilii din Bucha, un oraș la nord de Kiev, nu au fost masacrați de forțele ruse care au ocupat pentru scurt timp zona, ci de soldații ucraineni. Serviciile secrete occidentale au aranjat cadavrele pe drumuri pentru ca jurnaliştii să le găsească. „Uneori am senzația că trăim pe două planete diferite cu aceleași obiecte”, spune Janna Agalakova, fost corespondent pentru Channel One, care a renunțat la slujbă ca reacție de răspuns la război. Presa rusă „vorbește despre un Mariupol în care tancurile rusești sunt întâmpinate cu flori”. Mass-media occidentală „vorbește despre un oraș distrus și despre oameni care merg pe străzi pline cu bucăți de corpuri umane”.

Publicului i se spune că trupele ruse au avut o grijă deosebită pentru a evita victimele civile, ceea ce este dificil pentru că naziștii ucraineni tind să se ascundă în blocuri. Televiziunea rusă folosește această pretinsă precauție pentru a explica de ce operațiunea durează atât de mult. Dacă sunt recunoscute, victimele sunt descrise ca eroi. Scufundarea navei-amiral Moskva pe Marea Neagră a fost pusă pe seama unui accident fără legătură cu lupta. A primit doar scurte mențiuni în știrile oficiale.

În 2014, afirmații similare au fost folosite de Rusia pentru a încerca să justifice anexarea Crimeii și invazia sa inițială în estul Ucrainei. Cu toate acestea, la acea vreme, „nazismul” era doar o amenințare pentru vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Povestirea actuală se concentrează pe amenințarea la adresa Rusiei însăși. Existența Rusiei ca națiune, istoria Rusiei, cultura rusă și dreptul de a fi rus sunt sub atac. Paralele cu Marele Război Patriotic ating memoria unei lupte existențiale drepte împotriva nazismului. Trădătorii interni sunt tratați cu dispreț. Mass-media oficială vorbește despre curățarea țării, revenind la limbajul folosit în timpul terorii lui Stalin din anii 1930 sau în timpul campaniei împotriva „cosmopoliților” (a se citi „evrei”) după cel de-al doilea război mondial. Retorica este împletită cu o nouă religiozitate. Gazdele evocă ideea unui război sfânt,

Ora 18.00.

În timp ce conduci spre acasă, blocat în trafic de-a lungul celei de-a treia șosele de centură, primești știrile la radio. Ca de obicei din 24 februarie, domină operațiunea specială din Ucraina.

Discuțiile despre biolaboratoare par fanteziste, ca ceva din science fiction. Încă nu se știe exact dacă este Soros, dar dacă este implicat, trebuie să fie rău. Nu te surprinde că americanii ar face așa ceva.

Ora 21.00. După cină, te relaxezi în fața televizorului. Schimbi canalele și ajungi la un talk-show găzduit de Vladimir Soloviov.

Monologul său, dintr-un studio elegant, are un set clar de mesaje. Occidentul caută nimic mai puțin decât distrugerea completă a Rusiei, Putin are încrederea poporului rus și este timpul să-i arătați sprijinul. Te ridici, dar doar ca să iei o bere din frigider.

Mihail Kațurin, un proprietar de restaurant din Kiev, s-a trezit la zgomotul exploziilor pe 24 februarie. Câteva zile mai târziu, și-a sunat tatăl, care locuiește într-un orășel din Rusia. „Am sunat și i-am spus: „Tata, au început să ne bombardeze, Rusia a invadat Ucraina””, își amintește Kațurin. „El a spus: „Nu, Mișa, asta e toată propaganda ucraineană – de fapt, este o operațiune pașnică și eroii ruși te salvează de nazism”.

Mulți ucraineni și ruși anti-război au avut experiențe similare când au discutat cu prietenii și familia din Rusia. Rușii urmăresc mai multe știri de televiziune de când a început războiul. Din primele zece programe cele mai urmărite în prima săptămână a lunii mai, nouă au fost comentarii de știri și evenimente curente, comparativ cu doar cinci cu un an înainte.

Channel One a înlocuit divertismentul cu evenimente extra actuale. Știrile și talk-show-urile politice rulează neîntrerupt de dimineața până seara, cu excepția unei scurte serii de știri despre sănătate dimineața. În locul emisiunilor din timpul zilei sunt programe precum „Anti-Fake”, în care „specialiștii“ demontează „dezinformarea” occidentală. Gazde populare ale televiziunii de stat, precum Vladimir Soloviov, un șoim nociv, prezidează mini-imperii multimedia care se extind prin intermediul rețelelor de socializare și radio.

Sondajele au devenit un mijloc de control

Sondajele de opinie arată un sprijin larg pentru operațiunea militară specială, de până la 80%. Dar cifrele sunt suspecte. „Opinia publică presupune existența unei sfere publice, dar aceasta a fost distrusă în Rusia”, argumentează sociologul Iudin. În loc să fie instrumente de măsurare a preferințelor, sondajele au devenit un mijloc de control. Discuția deschisă despre război este aproape imposibilă. „Există senzația că se întâmplă ceva despre care nu putem vorbi, pentru că trebuie să ne păstrăm simțul normalității”, spune Iudin. „Este ca și cum un mort zace acolo, dar nu putem vorbi despre asta.”

În ciuda eforturilor mașinii de propagandă, rușii nu sunt pregătiți să se sacrifice în masă . Presa care a scăpata cenzurii informat că soldații au refuzat să meargă pe front; doi adolescenți au fost arestați la începutul acestei luni pentru că au aruncat cocktail-uri Molotov într-un birou de recrutare militar, unul dintre cele nouă astfel de incidente de la începutul războiului, potrivit Novaia Gazeta Europe, o versiune reconstituită a ziarului rusesc care a fost forțat să se închidă. Kremlinul s-a abținut până acum să declare războiul și să ceară mobilizare pe scară largă pentru că oficialii știu că o astfel de decizie ar fi nepopulară.

Rușii pot accesa în continuare informații neoficiale. YouTube nu a fost interzis, echipa liderului opoziției Aleksi Navalnîi atrage acolo un public numeros; multe gazde de la Ecoul Moskvei, popularul post de radio liberal, difuzat acum online, Telegram are canale de orice tip politic. Chiar și site-urile interzise pot fi accesate cu ajutorul rețelelor private virtuale (vpn ). Descărcările rusești ale celor mai populare zece astfel de site-uri au crescut la 700.000 pe zi în luna de după începerea războiului, în comparație cu o medie de 16.000 cu o zi înainte, potrivit Appfigures, o firmă de date. „Oamenii moderni cu gadgeturi au capacitatea de a privi și de a citi orice”, spune Kolesnikov.

Cu toate acestea, interdicțiile au avut efect. Înainte de război, aproximativ 30% dintre ruși foloseau Instagram în fiecare zi. Cota a scăzut la doar 10% până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Mediascope, o firmă de cercetare. Înainte de război, Ecoul Moscovei avea o audiență națională de 3 milioane. Reîncarnarea sa pe YouTube are doar 550.000 de urmăritori. Mulți ruși, în special cei mai în vârstă, nu au mijloacele sau abilitățile pentru a folosi vpn -urile, iar sancțiunile occidentale au făcut ca plata pentru ele să fie dificilă. Mulți mai mulți consumă informații oficiale.

Dezinformarea, și nu numai a lui Putin, exploatează ciudațeniile minții umane. Oamenii tind să creadă povești care le întăresc convingerile existente, un proces cunoscut sub numele de „raționament motivat”. Simpla repetiție poate face, de asemenea, informațiile să pară mai credibile. În Rusia de astăzi, aceste mecanisme sunt întărite de violență și represiune. Provocarea sau punerea sub semnul întrebării a narațiunii oficiale te scoate din zona ta de confort și te pune în pericol. „Oamenii nu vor să se uite la mass-media neoficială și, dacă o urmăresc, nu vor să creadă”, spune Kolesnikov. „Este un mecanism pshihologic de apărare.”

Citeste si:
Vladimir Putin, cel mai nepopular politician din lume. Procentul oamenilor care îl aprobă totuși pe liderul de la Kremlin SONDAJ
Vladimir Putin, cel mai nepopular politician din lume. Procentul oamenilor care îl aprobă totuși pe liderul de la Kremlin SONDAJ
Președintele rus Vladimir Putin a devenit cel mai nepopular politician din lume. Doar 9% dintre respondenți îl aprobă pe liderul de la Kremlin, în timp ce 90% resping complet politicile sale,...
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Retragerea armatei ucrainene de la Severodonețk este o mișcare tactică profesionistă care le va permite să ocupe poziții mai bune și să fie întărite cu noi arme. În special, su sistemele...