Descoperirea sinistră făcută în Kiev: Rusia a bombardat Ucraina cu rachete având atașate simulatoare de focoase nucleare

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 13:15
9247 citiri
Descoperirea sinistră făcută în Kiev: Rusia a bombardat Ucraina cu rachete având atașate simulatoare de focoase nucleare
Rachetă de tip Kh-55 și focosul fals descoperit după doborârea proiectilului FOTO Twitter/ Dr_Mikey

Pe 17 noiembrie, Rusia a lansat în Ucraina rachete pe care erau atașate simulatoare de focoase nucleare. Potrivit experților Defense Express, acest lucru indică faptul că acum stocul de rachete din Federația Rusă este deja extrem de scăzut.

„Una dintre cele două rachete de croazieră inamice (care au fost doborâte deasupra Kievului ieri) a fost Kh-55 de tip KR, care nu avea deloc focos. În loc de focos, un bloc care acționa ca imitator a fost „înșurubat” în locul focosului nuclear, scrie Defense Express. Mai simplu spus – pentru această lovitură, rușii au folosit cel puțin o rachetă Kh-55 din „arsenalul lor nuclear”, „au deșurubat” focosul nuclear de la această rachetă și l-a înlocuit cu un „bloc” gol și așa au tras asupra unor ținte din Ucraina”.

Dar analiștii nu exclud să fi folosit mai multe astfel de rachete. Potrivit ZN.UA, și în regiunile vestice au fost găsite rachete cu „containere nucleare” goale, și nici aceste obuze nu au explodat.

Trebuie precizat că Kh-55 sunt rachete dezvoltate pentru a purta doar încărcături nucleare. Există și o variantă modificată a rachetei, Kh-555, dotată cu focoase convenționale (explozibili clasici). Acest model a fost folosit adesea în loviturile Moscovei contra Ucrainei.

Dar Kh-55 este o rachetă sovietică care a fost dezvoltată special ca purtătoare de arme nucleare, cu așa-numitul „focos special" (așa este desemnat un focos nuclear în jargonul militar sovietic și rusesc). Capetele convenționale și cele nucleare sunt diferite din punct de vedere structural.

Rușii au reușit să îndepărteze „focusul special” al Kh-55, dar nu a existat nicio posibilitate constructivă de a încărca un focos convențional în el.

Experții nu exclud ca rușii să fi folosit în mod deliberat X-55 cu un simulator gol al unui focos nuclear pentru a crea efectul de supraîncărcare a apărării aeriene ucrainene. Dar acest lucru nu face decât să confirme că rezerva de rachete a ocupanților se epuizează.

Deși decizia de a trage o rachetă fără încărcătură poate părea irațională la prima vedere, există mai multe explicații pentru care a fost folosită de armata lui Vladimir Putin.

Una ar putea fi aceea că forțele implicate în pregătirea și executarea atacului pur și simplu au executat ordinele de a asigura joi un val masiv de rachetele de croazieră. Această decizie ar putea arăta că stocul de rachete de croazieră ale Federației Ruse a coborât până la un nivel critic.

O altă explicație posibilă este că rușii au folosit în mod deliberat o Kh-55 fără focos nuclear pentru a suprasolicita apărarea antiaerienă ucraineană și a crește șansele ca alte rachete de croazieră să treacă de acestea.

Este o tactică care a mai fost folosită de ruși, inclusiv la începutul războiului, când au lansat inclusiv drone sovietice Tu-243 pentru a suprasolicita apărarea antiaeriană.

Defence Express spune că rușii au fost forțați să folosească Kh-55 pentru atac deoarece stocurile de Kh-101 mai noi, dotate cu focoase convenționale (varianta pentru livrarea de arme nucleare are denumirea Kh-102) se epuizează.

Potrivit surselor publicației citate, în timpul valului de atacuri de marți a fost doborâtă o Kh-101 fabricată în al treilea trimestru al anului în curs. Informație foarte importantă în condițiile în care armata rusă (și în general orice armată) folosește mai întâi rachetele mai vechi, apoi pe cele mai noi.

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #rachete, #focoase nucleare, #imitatoare , #Razboi Ucraina