Putin și-a trimis „bucătarul“ să racoleze pușcăriași pentru Ucraina. "E interesat mai ales de criminali și tâlhari"

Vineri, 12 August 2022, ora 22:49
2796 citiri
Putin și-a trimis „bucătarul“ să racoleze pușcăriași pentru Ucraina. "E interesat mai ales de criminali și tâlhari"
Oligarhul rus Evgeni Prigojin. FOTO: intellarena.com

Rusia caută soldaţi pentru a înlocui pierderile în rîndul forțelor ce luptă în Ucraina şi apelează la toate variantele disponibile, inclusiv la campanii de recrutare în închisori.

Potrivit mărturiilor unor deţinuţi intervievaţi în închisori din regiuni diferite, obţinute de publicaţia rusă independentă Mediazona, Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, şi cel considerat cel puţin sponsorul Grupului Wagner, s-ar fi implicat personal în recrutare, mergând personal în închisori.

„E interesat mai ales de criminali şi tâlhari, îi tratează cu precauţie pe dependenţii de droguri, la fel şi pe violatori. Ar fi bine să nu fie ucigaşi de rând, ci oameni rezonabili şi calculaţi. O să vă placă la noi, ne-a spus el. În general, mi-a dat impresia unui maniac”, a declarat anonim unul dintre deţinuţi.

Purtătorii de cuvânt ai lui Prigojin au negat că acesta ar fi mers personal în închisori să le facă oferte condamnaţilor.

Potrivit lui Osecikin, iniţial ofertele de a lupta în Ucraina au fost destinate deţinuţilor cu experienţă anterioară în armată sau în forţele de aplicare a legii. Ulterior, plaja a fost extinsă. El estimează că la finele lunii iulie, 1.500 de deţinuţi s-au arătat interesaţi, momiţi de recompensele financiare generoase şi promisiunile de graţiere.

Experienţa militară nu este obligatorie şi cei ce se înrolează să lupte în Ucraina pot primi „bonusuri generoase în bani”. Totuşi, deja au început să apară plângeri preluate de mass-media potrivit cărora voluntarii nu ar primi sumele promise iniţial. Relatările nu pot fi verificate independent.

Potrivit lui Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, un site dedicat drepturilor prizonierilor, de câteva săptămâni Rusia derulează o campanie importantă de recrutare în rândul deţinuţilor, care vizează închisori din şapte regiuni. Osecikin a obţinut aceste informaţii de la deţinuţi şi familiile lor.

Strategia înrolării deţinuţilor a fost folosită de URSS în cel Doilea Război Mondial. De data asta, circumstanţele sunt altele, a precizat activistul: recrutorul nu este Ministerul rus al Apărării, ci Grupul Wagner, o companie militară privată care lucrează din umbră pentru interesele Moscovei.

Mii de soldați ruși vor să-și anuleze contractele

Moscova face eforturi intense de recrutare în condiţiile în care sute de soldaţi ruşi refuză să mai lupte şi se interesează de modalităţi prin care iasă din armată, relatează Associated Press.

„Vedem un uriaş val de oameni care vor să părăsească zona de război atât dintre cei care slujesc în armată de mult timp, cât şi dintre cei care au semnat recent contracte”, a declarat avocatul Alexei Tabalov, ce oferă consilieră juridică pentru recruţi.

Tabalov spune că el şi colegii săi primesc un număr tot mai mare de cereri din partea soldaţilor ruşi pentru a fi ajutaţi să anuleze contractele.

În mai multe regiuni ale Rusiei, autorităţile îndeamnă cetăţenii să intre în armată punând anunţuri atrăgătoare pe panouri şi afişe în mijloacele de transport public. Totodată, în unele oraşe, au instalat centre mobile de recrutare.

Administraţiile regionale caută activ oameni pentru „batalioane de voluntari”, care sunt promovate inclusiv la televiziunea naţională. Cotidianul Kommersant a numărat cel puţin 40 de astfel de entităţi în 20 de regiuni ale Rusiei. Voluntarilor li se promit salarii lunare variind între echivalentul în ruble a 2.150 de dolari şi 5.500 de dolari plus bonusuri.

Jurnaliştii AP au văzut mii de joburi vacante pentru specialişti militari pe site-urile specializate. Rusia va continua să se confrunte cu probleme legate de soldaţii care refuză să lupte, a spus analistul militar Michael Kofman, adăugând nu ar trebui însă subestimată capacitatea Rusiei de a se descurca „cu jumătăţi de măsură”.

Citește și:
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de către Rusia a unor teritorii din Ucraina este un act de piraterie geopolitică care va face războiul mai periculos, va adăuga un nou risc calculelor strategice ale...
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Militarii ucraineni și-au continuat contraofensiva dincolo de râul Siverski Doneț și au preluat controlul în satul Șciurove. „Am mers pe jos marea parte a drumului. Foarte încărcați,...