Rusia își pierde stațiile radar de contrabaterie din Ucraina și nu are cum să le înlocuiască, susțin serviciile secrete britanice

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 12:25
1377 citiri
Rusia își pierde stațiile radar de contrabaterie din Ucraina și nu are cum să le înlocuiască, susțin serviciile secrete britanice
Sitem radar de contrabaterie Zoopark-1 M/ FOTO: Twitter

Trupele Forțelor Speciale ale Ucrainei au distrus, săptămâna trecută, sistemul radar rusesc de contrabaterie „Zoopark-1M”. Aceasta este deja a șasea astfel de instalație a Federației Ruse, care a fost distrusă de forțele ucrainene și, probabil, un număr foarte mic a rămas încă în Ucraina.

„Eforturile ambelor părți de a neutraliza radarele de contrabaterie ale inamicului au fost un element constant al conflictului. Aceste sisteme sunt relativ puține, dar întăresc foarte mult partea care le are. Ele permit comandanților să găsească și să angajeze rapid artileria inamică”, notează analiștii Ministerului Apărării al Marii Britanii.

În același timp, radarele au o semnătură electromagnetică activă, deci sunt vulnerabile la detectare și distrugere.

Restaurarea unei flote de radare de contrabaterie va fi probabil o prioritate cheie pentru ambele părți, dar Rusia se va confrunta cu provocări serioase, deoarece sistemele depind de aprovizionarea cu electronice de înaltă tehnologie care au fost întrerupte de sancțiuni, au spus experții britanici.

Pe 23 martie, forțele speciale ale Ucrainei au publicat o filmare care surprinde distrugerea unui astfel de sistem de detecție radar în urma unui atac cu dronă, care a avut loc în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit actualizării de vineri privind situația pe câmpul de luptă a Ministerului britanic al Apărării.

Totodată, mai multe portaluri ucrainene au relatat săptămâna trecută despre faptul că forțele speciale ucrainene au scos din joc radare rusești Zoopark.

Potrivit evaluării analiștilor de informații britanici, eforturile ambelor părți beligerante de a neutraliza aceste sistemele de detecție a artileriei au fost constante de-a lungul celor 13 luni de război.

„Aceste sisteme sunt relativ puține ca număr, dar reprezintă o importantă forță multiplicativă. Acestea permit comandanților să localizeze și să lovească rapid artileria inamicului”, se arată în evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Atât Ucraina, cât și Rusia și-au făcut o prioritate din regenerarea flotelor lor de radare contrabaterie, au notat analiștii de informații din Marea Britanie, menționând însă că Rusia va avea "probabil dificultăți" în această privință, întrucât sancțiunile impuse de comunitatea internațională i-au perturbat achizițiile de componente electronice de înaltă tehnologie.

Sistemele Zoopark au capacitatea de a detecta munițiile și de a le urmări traiectoria.

Aceste radare sunt esențiale, având în vedere schimburile intense de artilerie care au loc pe câmpul de luptă din Ucraina. Potrivit unei analize realizate de platforma de informații din surse deschise Oryx, Rusia a pierdut cel puțin șapte radare Zoopark-1М, care au fost fie distruse sau avariate, fie capturate.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #radare, #contrabaterie, #pierderi, #inlocuire , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Distrugerea radarelor rusesti va avea un efect