Rusia își pierde stațiile radar de contrabaterie din Ucraina și nu are cum să le înlocuiască, susțin serviciile secrete britanice

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 12:25
1271 citiri
Rusia își pierde stațiile radar de contrabaterie din Ucraina și nu are cum să le înlocuiască, susțin serviciile secrete britanice
Sitem radar de contrabaterie Zoopark-1 M/ FOTO: Twitter

Trupele Forțelor Speciale ale Ucrainei au distrus, săptămâna trecută, sistemul radar rusesc de contrabaterie „Zoopark-1M”. Aceasta este deja a șasea astfel de instalație a Federației Ruse, care a fost distrusă de forțele ucrainene și, probabil, un număr foarte mic a rămas încă în Ucraina.

„Eforturile ambelor părți de a neutraliza radarele de contrabaterie ale inamicului au fost un element constant al conflictului. Aceste sisteme sunt relativ puține, dar întăresc foarte mult partea care le are. Ele permit comandanților să găsească și să angajeze rapid artileria inamică”, notează analiștii Ministerului Apărării al Marii Britanii.

În același timp, radarele au o semnătură electromagnetică activă, deci sunt vulnerabile la detectare și distrugere.

Restaurarea unei flote de radare de contrabaterie va fi probabil o prioritate cheie pentru ambele părți, dar Rusia se va confrunta cu provocări serioase, deoarece sistemele depind de aprovizionarea cu electronice de înaltă tehnologie care au fost întrerupte de sancțiuni, au spus experții britanici.

Pe 23 martie, forțele speciale ale Ucrainei au publicat o filmare care surprinde distrugerea unui astfel de sistem de detecție radar în urma unui atac cu dronă, care a avut loc în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, potrivit actualizării de vineri privind situația pe câmpul de luptă a Ministerului britanic al Apărării.

Totodată, mai multe portaluri ucrainene au relatat săptămâna trecută despre faptul că forțele speciale ucrainene au scos din joc radare rusești Zoopark.

Potrivit evaluării analiștilor de informații britanici, eforturile ambelor părți beligerante de a neutraliza aceste sistemele de detecție a artileriei au fost constante de-a lungul celor 13 luni de război.

„Aceste sisteme sunt relativ puține ca număr, dar reprezintă o importantă forță multiplicativă. Acestea permit comandanților să localizeze și să lovească rapid artileria inamicului”, se arată în evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Atât Ucraina, cât și Rusia și-au făcut o prioritate din regenerarea flotelor lor de radare contrabaterie, au notat analiștii de informații din Marea Britanie, menționând însă că Rusia va avea "probabil dificultăți" în această privință, întrucât sancțiunile impuse de comunitatea internațională i-au perturbat achizițiile de componente electronice de înaltă tehnologie.

Sistemele Zoopark au capacitatea de a detecta munițiile și de a le urmări traiectoria.

Aceste radare sunt esențiale, având în vedere schimburile intense de artilerie care au loc pe câmpul de luptă din Ucraina. Potrivit unei analize realizate de platforma de informații din surse deschise Oryx, Rusia a pierdut cel puțin șapte radare Zoopark-1М, care au fost fie distruse sau avariate, fie capturate.

Eveniment Quarterly Report

Poliția lui Putin este suprasolicitată, demoralizată și roasă de corupție. Ofițerii demisionează pe capete
Poliția lui Putin este suprasolicitată, demoralizată și roasă de corupție. Ofițerii demisionează pe capete
La primele ore ale zilei de 14 ianuarie 2020, la un bloc de apartamente din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei s-au auzit țipete. Șocat și speriat, un locuitor a sunat la poliție pentru a...
Un comando ucrainean pe ski-jet a efectuat un raid îndrăzneț pentru a distruge o stație rusească de război electronic din Crimeea
Un comando ucrainean pe ski-jet a efectuat un raid îndrăzneț pentru a distruge o stație rusească de război electronic din Crimeea
O unitate de comando ucraineană s-a deplasat pe ascuns cu ski-jeturi prin Marea Neagră pentru un raid îndrăzneț asupra unei stații rusești de război electronic din Crimeea, scrie Bussines...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #radare, #contrabaterie, #pierderi, #inlocuire , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Distrugerea radarelor rusesti va avea un efect