Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 16:35
7817 citiri
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei

Retragerea armatei ucrainene de la Severodonețk este o mișcare tactică profesionistă care le va permite să ocupe poziții mai bune și să fie întărite cu noi arme. În special, su sistemele americane HIMARS, a declarat un reprezentant al Pentagonului în cadrul unui briefing.

Potrivit Vocea Americii, un reprezentant al departamentului de apărare al SUA și-a exprimat opinia că retragerea Forțelor Armate ale Ucrainei din cel mai fierbinte punct din regiunea Lugansk a fost cauzată de un calcul sobru. Astfel de acțiuni ale apărătorilor ucraineni le vor oferi un avantaj în viitor, deoarece „consolidează forțele în poziții care sunt cele mai bune pentru apărare”.

Pentagonul a comentat și despre livrarea sistemelor de rachete cu lansare multiplă HIMARS către Ucraina . Împreună cu primul lot de patru sisteme, a sosit și o echipă a armatei americane în Ucraina, care a fost instruită în gestionarea și repararea instalațiilor. SUA intenționează să furnizeze al doilea lot de HIMARS în iulie.

Lansatoarele de rachete multiple M142 HIMARS, furnizate de Statele Unite ca parte a asistenței de securitate Ucrainei, operează deja în prima linie, a anunțat Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.

„Sistemele de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS lucrează deja pentru apărarea Ucrainei. Artileriştii Forţelor Armate ale Ucrainei au lovit cu pricepere anumite ţinte ale inamicului de pe teritoriul nostru“, a scris șeful Statului Major al armatei ucrainene pe Telegram.

El a mulțumit, de asemenea, poporului american pentru că a furnizat armele menționate, adăugând că „obiectivul Ucrainei este victoria”.

O retragere anunțată prematur

Viceministrul ucrainean al Apărării, Anna Maliar a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei nu și-au putut implementa pe deplin planurile la Severodonețk din cauza faptului că informații neoficiale au apărut pe rețelele de socializare înaintea declarațiilor oficiale ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maliar a explicat de ce este imposibil să se spună public că Forțele Armate ale Ucrainei au părăsit sau au intrat într-o anumită așezare înainte ca Statul Major General să informeze despre aceasta.

Potrivit acesteia, declarațiile neoficiale premature și informațiile apărute în rețelele de socializare dăunează muncii armatei ucrainene.

Maliar a explicat că acest lucru necesită timp prețios pentru apărătorii ucraineni - o zi/două, timp în care aceștia și-ar putea încă pune în aplicare planurile și manevrele militare fără a se ști despre derularea operațiunii militare.

„De exemplu, concomitent cu ieșirea sau intrarea în oraș, mai multe sarcini sunt implementate în paralel. Iar pentru implementarea lor, este important să facem acest lucru în condiții de tăcere informațională”, notează viceministrul Apărării.

Ea a subliniat că tot ce se poate discuta în acest moment este relatat de surse oficiale: Statul Major și Ministerul Apărării, care sunt întotdeauna coordonate informațional.

Raportarea operațiunilor militare pe rețelele de socializare înaintea declarațiilor oficiale ale Statului Major General perturbă parțial operațiunile militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, așa cum a fost cazul ieri și cu o zi înainte, la Severodonetsk, când armata ucraineană pur și simplu nu a avut ocazia să ducă la bun sfârșit ceea ce era planificat, susține oficialul ucrainean.

Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul, scrie France Presse, citând mai mulţi analişti occidentali.

Aceştia avertizau de mult timp că ploaia de proiectile ruseşti va sfârşi prin a uza moralul, unităţile şi echipamentele armatei ucrainene. Căderea unui oraş, după săptămâni de lupte sângeroase, este aşadar ceva logic.

''Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate'', au existat unităţi compuse din 300-400 de soldaţi din care acum mai sunt apţi de luptă doar vreo 20, constată un ofiţer superior francez care a vorbit cu condiţia anonimatului.

''Cei care vin ca întăriri ştiu că merg în infern. Asistăm probabil la o fază de basculare a uzurii morale'', adaugă ofiţerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord şi au forţat Rusia să-şi concentreze ofensiva în estul Ucrainei.

Raport de forţe militare complicat

Pierderea Severodoneţkului, evoluţie fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas, relevă deopotrivă un eşec al Kievului şi un raport de forţe militare complicat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ''aproape că nu mai are oameni pentru a susţine războiul'', spunea săptămâna aceasta politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov. ''NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldaţi'', a adăugat acesta, anticipând atunci o ''cădere'' rapidă a armatei ucrainene la Severodoneţk.

Cucerirea acestui oraş este ''o victorie pentru propaganda rusă'', spune un analist al societăţii britanice de securitate Janes, care temperează însă importanţa strategică a înaintării ruseşti. ''Severodoneţk nu este un pivot (...) Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri în ultimele patru zile'', notează sursa menţionată.

Ucrainenii, care nu au renunţat şi la Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, crede Ivan Kliszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu. ''Viziunea globală - a unui război de poziţii statice - nu s-a schimbat aproape deloc'', susţine acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodoneţk mai degrabă o acţiune tactică.

''Ruşii pot avansa atât timp cât sunt acoperiţi de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos'' să încerce să înainteze, consideră la rândul său Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Spargerea frontului şi pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective şi echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie capabilă. ''Nu se întrevede nicio soluţie pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea sa va continua să fie lentă şi războiul prelungit'', explică Alexander Grinberg.

Încă de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii au ales strategia defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om, reuşind astfel să încetinească adversarul. Ucrainenii ''trebuie să se apere în profunzime, acceptând să piardă teren în faţă pentru a-şi salva forţele, provocându-le în acelaşi timp ruşilor pierderi grele în oameni şi în timp pentru fiecare kilometru pătrat câştigat'', subliniază colonelul francez Michel Goya.

Prin urmare, zilele care vin ar putea semăna cu cele precedente. ''Fie trupele se îngroapă din nou (în tranşee), fie ruşii îşi limitează acţiunile pentru a lansa ceva mai amplu în august'', crede ofiţerul francez menţionat anterior.

Luptele ar mai putea continua totuşi la Severodoneţk, dar trupele ruse vor încerca o încercuire a oraşului Lisiceansk şi vor creşte presiunea asupra oraşelor Bahmut şi Slaviansk, în direcţia fluviului Nipru către vest, spune analistul Janes.

''Este un moment în mod special dificil pentru Ucraina'', admite Ivan Kliszcz, constatând că ambele tabere sunt obosite şi au probleme logistice. ''Suntem departe de un impas, dar nu mă aştept la schimbări faţă de situaţia actuală: lupte lente şi costisitoare pe toate fronturile'', concluzionează el.

Citeste si:
Erdogan îi propune lui Zelenski o încetare temporară a focului. Președintele turc a mers în Ucraina alături de secretarul general ONU
Erdogan îi propune lui Zelenski o încetare temporară a focului. Președintele turc a mers în Ucraina alături de secretarul general ONU
În cadrul întâlnirii de joi, 18 august, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-ar putea oferi omologului ucrainean Volodimir Zelenski o încetare temporară a focului pe front și reluarea...
Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați specialiști în spațiul rusesc: "Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea"
Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați specialiști în spațiul rusesc: "Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea"
Ultimele atacuri din Peninsula Crimeea evidențiază trei aspecte particulare ale acestei faze a războiului și gradul în care Kievul se adaptează mai rapid și mai eficient decât Moscova,...