Putin ar putea pune în cârca Belarusului finanțarea mercenarilor Wagner

Duminica, 13 August 2023, ora 23:43
2283 citiri
Putin ar putea pune în cârca Belarusului finanțarea mercenarilor Wagner
Mercenari Wagner FOTO Ukrinform

Ministerul britanic al Apărării apreciază, într-o analiză publicată duminică pe Twitter, că există posibilitatea „realistă” ca Rusia să înceteze finanțarea activităţilor grupului de mercenari Wagner.

Astfel, grupul Wagner își va reduce dimensiunile și activitățile, pe fondul unor „presiuni financiare”, pentru a face față cheltuielilor cu plata mercenarilor. „Dacă statul rus nu mai plăteşte Wagner, următorul finanțator plauzibil îl reprezintă autorităţile belaruse”, se arată în comunicarea ministerului britanic al Apărării, publicată pe Twitter.

Chiar și așa, consemnează experții militari britanici, Belarus nu dispune de suficiente resurse pentru a putea finanța pe termen lung gruparea Wagner. Kremlinul a luat măsuri împotriva „intereselor de afaceri” ale șefului Wagner, Evgheni Prigojin, după rebeliunea eşuată din iunie a grupului împotriva conducerii militare ruse, se mai arată în comunicat.

După revolta eșuată a lui Prigojin, președintele Vladimir Putin, a recunoscut că autoritățile ruse au finanțat Grupul Wagner, în special, prin contracte de stat pentru alimente pentru armată. Astfel, Prigojin a câștigat aproximativ 80 de miliarde de ruble în doar un an, a spus Putin.

Conform calculelor The Wall Street Journal, doar din 2014 până la sfârșitul anului 2022, companiile lui Prigojin au primit contracte guvernamentale în Rusia în valoare de peste 5 miliarde de dolari (peste 400 de miliarde de ruble).

Prezența mercenarilor Wagner în Belarus a ridicat gradul de alertă și în Polonia vecină după ce poliţia poloneză a confiscat stickere care par să aibă ca scop recrutarea de personal pentru grupul rus de mercenari Wagner, relatează dpa.

Stickerele de mărimea unei coli A5 au fost văzute de cetăţeni în mai multe cartiere din oraşul Cracovia, în sudul Poloniei, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale pentru dpa.

Stickerele prezintă logo-ul Wagner, sub care este scris în engleză: "Suntem aici. Alăturaţi-vă nouă".

Polonia a dat semne de nervozitate după ce trupele din armata privată a lui Evgheni Prigojin s-au stabilit în statul vecin Belarus, după o rebeliune eşuată împotriva Moscovei.

Potrivit conducerii de la Minsk, luptătorii Wagner se ocupă de instruirea armatei belaruse.

"Nu ştim dacă acţiunea cu stickerele este o glumă sau dacă există ceva mai serios în spatele ei", a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Cracovia.

Ea a mai precizat că parchetul a fost informat şi că poliţia încearcă să-i identifice pe cei care au afişat stickerele.

În Polonia este ilegală efectuarea de recrutări pentru armate străine şi forţe de mercenari, precum şi activarea în astfel de organizaţii. Cei care încalcă aceste interdicţii riscă până la cinci ani de închisoare.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane. Cum s-a sfârșit atacul
Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane. Cum s-a sfârșit atacul
Rusia a acuzat sâmbătă, 18 mai, Kievul că a atacat cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina. „O...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #revolta esuata, #mercenari wagner, #finantare, #Belarus, #evgheni prigojin , #Razboi Ucraina