Serviciile secrete occidentale caută semne ale prezenței mercenarilor Wagner și focoase nucleare în Belarus

Sambata, 08 Iulie 2023, ora 23:45
2210 citiri
Serviciile secrete occidentale caută semne ale prezenței mercenarilor Wagner și focoase nucleare în Belarus
Mercenari Wagner pe străzile orașului Rostov pe Don FOTO Hepta

După revolta forțelor Wagner din Rusia, SUA și Europa și-au îndreptat privirea către Belarus, o țară din ce în ce mai imprevizibilă - un aliat cheie al Rusiei despre care oficialii occidentali se tem că ar putea oferi trupelor mercenare exilate o nouă casă și ar putea adăposti armele nucleare rusești.

Dar până acum, oficialii americani și europeni nu au văzut semne clare că oricare dintre aceste scenarii se desfășoară. Sateliții și serviciile secrete occidentale monitorizează îndeaproape o fostă unitate militară din afara Minskului, dar trupe Wagner nu par să se fi mutat în masă în fosta republică sovietică.

„S-ar putea întâmpla ca Grupul Wagner să decidă să nu se mute aici”, a declarat joi președintele belarus Aleksander Lukașenko . Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, nici măcar nu se află în Belarus, a spus Lukașenko pentru CNN – el este în Rusia, a susținut dictatorul belarus. Și în timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că facilitățile din Belarus necesare pentru depozitarea armelor nucleare tactice vor fi gata până pe 7 iulie, oficialii occidentali nu au văzut semne în acest sens. Belarus încă nu pare să aibă infrastructura adecvată pentru a găzdui armele, au spus oficialii, și probabil că vor trece luni, dacă nu mai mult, până când acest lucru este chiar fezabil din punct de vedere tehnic.

Imaginile din satelit disponibile nu au arătat nici un semn de pregătire și securitate care ar fi standard la o instalație nucleară rusă. Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, cu 4.477 de focoase nucleare desfășurate și de rezervă, inclusiv aproximativ 1.900 de arme nucleare tactice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Nu este clar câte dintre acestea intenționează Rusia să desfășoare în Belarus.

„Suntem în această ceață de oglinzi rusești. Ce măsuri va întreprinde Putin? Nu știm”, a spus Max Bergmann, directorul de studii ruse și europene la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

„Putin nu are nevoie de arme nucleare tactice în Belarus pentru a folosi aceste arme”, a adăugat Bergmann. „Dar este îngrijorător pentru SUA faptul că armele nucleare tactice ar putea fi amplasate în Belarus, în plus și luptători Wagner.”

Comanda și controlul nuclear rusesc

Oficialii americani au încă întrebări despre modul în care Rusia și-ar proteja potențialul arsenal din Belarus de actorii necinstiți. Cu toate acestea, americanii sunt încrezători că, atunci când vine vorba de comandă și control, este în interesul lui Putin să împiedice atât luptătorii Wagner, cât și pe Lukașenko să aibă acces la arsenalul nuclear al Rusiei.

Direcția a 12-a a Ministerului Apărării controlează arsenalul nuclear al Rusiei de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Experții spun că ar fi surprinzător dacă unui alt organism i-ar fi atribuit controlul oricăror focoase nucleare tactice din Belarus. Un ofițer superior din cadrul Direcției a călătorit în Belarus în primăvară.

Totuși, relația strânsă a lui Lukașenko cu Putin și rolul neașteptat pe care l-a jucat în înăbușirea revoltei Wagner i-au lăsat pe analiștii de informații vigilenți cu privire la ceea ce ar putea urma și este un subiect cheie de discuție între aliații NATO înaintea summitului liderilor de săptămâna viitoare de la Vilnius, Lituania. Și unii oficiali americani sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Putin ar putea face un anunț legat de prezența Rusiei în Belarus în timpul summitului.

Dar chiar și fără niciun anunț major din partea Rusiei săptămâna viitoare, alianța a fost solicitată să ia măsuri după extinderea potențialului Wagner în Belarus: Polonia cere finanțare suplimentară de la Uniunea Europeană pentru a-și consolida securitatea la frontieră, pe fondul temerilor că Wagner se va reconstitui în Belarusul vecin. Premierul Letoniei a spus că Wagner ar putea încerca să se infiltreze în Europa din Belarus. Iar președintele Lituaniei i-a descris pe luptătorii Wagner drept „ucigași în serie” care „ar putea să apară în Belarus în orice moment. Și nimeni nu știe când s-ar putea întoarce împotriva noastră.”

Președinții acestor țări au scris vineri, 7 iulie, o scrisoare secretarului general al NATO și șefilor alianței NATO, avertizându-i despre amenințarea „reprezentată de acțiunile agresive ale Rusiei și de evoluția situației din Belarus”.

„Cooperarea dintre Rusia și Belarus a deteriorat securitatea regiunii și a întregii zone euro-atlantice”, au scris ei, potrivit Grupului de comunicare al președintelui lituanian.

„Dacă rușii mută chiar și o parte din arsenalul nuclear în Belarus este ceva nou, nu știm care este intenția, așa că polonezii au dreptate să fie îngrijorați”, a spus Angela Stent, directorul de studii ruse la Universitatea Georgetown. „Acest lucru face parte din pragul nuclear cu care sa angajat Putin de la începutul războiului”.

Semne ale mercenarilor Wagner în Belarus

Oficialii americani și europeni nu au văzut semne că trupele Wagner s-au retras în Belarus în număr mare și nici măcar nu pare că Prigojin se află aici. Lukașenko a declarat joi pentru CNN că Prigojin se află în prezent în Sankt Petersburg, Rusia, în ciuda faptului că a încheiat un acord cu Putin în urmă cu aproape două săptămâni în care a acceptat să fie exilat în Belarus pentru rolul său în organizarea revoltei Wagner.

Lucrările de amenajare la fost unitate militară par să preceadă revolta, au spus oficialii. Iar general-maiorul belarus Leonid Kasinski a declarat vineri pentru CNN că „nu există absolut nicio legătură între această bază militară și Wagner”. El a adăugat că „președintele a spus că, dacă Evgheni Prigojin ia o decizie împreună cu comandanții săi să vină în Belarus, atunci această bază, printre alte locuri, le poate fi oferită”.

Cum Prigojin a fost privat de o mare parte, dacă nu chiar toată, de finanțarea de la Kremlin, nu este clar că poate susține un mare contingent Wagner în Belarus – sau că Lukașenko i-ar permite să facă acest lucru, știind că ar putea să reprezinte o amenințare la adresa domniei sale.

Liderul belarus a spus că, dacă mercenarii Wagner se vor muta în Belarus, ar trebui să semneze un contract cu guvernul belarus - ceva ce Prigojin a refuzat să facă cu Ministerul rus al Apărării înainte de a organiza tentativa de insurecție în Rusia luna trecută.

„Când vor decide să se așeze în Belarus, vom întocmi un contract cu ei”, a spus Lukașenko joi, 6 iulie. „Totul va fi scris în el. Cadrul în care va funcționa această unitate va fi stabilit la nivelul unei legi sau al unui decret prezidențial,” a explicat dictatorul de la Minsk.

Quarterly Report - Editia 4

Amenințarea nucleară a Rusiei este doar un „tigru pe hârtie”. Analiza unui expert britanic
Amenințarea nucleară a Rusiei este doar un „tigru pe hârtie”. Analiza unui expert britanic
Rusia a început exerciții nucleare care implică utilizarea sistemelor de rachete Iskander, care sunt capabile să lovească atât cu rachete nucleare, cât și convenționale. Kremlinul a...
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Andrei Belousov, noul ministru rus al apărării, a pledat vineri, 24 mai, la Minsk, pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus,...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #revolta, #mercenari wagner, #Belarus, #arme nucleare , #Razboi Ucraina