Cu mercenarii Wagner în Belarus, tensiunea crește la granița de nord cu Ucraina și la granițele UE

Vineri, 28 Iulie 2023, ora 23:12
2203 citiri
Cu mercenarii Wagner în Belarus, tensiunea crește la granița de nord cu Ucraina și la granițele UE
Mercenari Wagner FOTO agenzianova.com

Temerile au crescut de-a lungul graniței de nord a Ucrainei cu privire la potențialul unor noi atacuri militare venite din partea mercenarilor lui Evgheni Prigojin care s-au mutat în Belarus, după revolta de scurtă durată de luna trecută împotriva conducerii militare a Moscovei. Ucraina, Polonia și statele baltice su întărit măsurile de securitate și apărarea.

Decizia lui Putin de a-i permite lui Prigojin și luptătorilor săi să scape de pedeapsă după rebeliunea eșuată prin mutarea în Belarus l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să întărească apărarea în nord.

Serviciul de Grăniceri a mutat personal suplimentar, iar armata și-a întărit fortificațiile cu sisteme antitanc și antiaeriene suplimentare, a declarat general-locotenentul Serhi Naiev, care conduce Grupul „Nord” al forțelor armate ucrainene.

Zonele de frontieră foarte minate, iar multe poduri de pe rutele care duceau spre Belarus, care au fost distruse la începutul invaziei nu au fost reparate. În ultimele zile, forțele ucrainene au aruncat în aer și porțiuni ale unei autostrăzi care mergea de la Kiev în Belarus, a spus Naiev.

Dar toată această activitate a sporit neliniștea în rândul locuitorilor de la graniță, unde anxietatea era deja în creștere după decizia lui Putin la începutul acestui an de a staționa arme nucleare pe teritoriul belarus.

Polonia și-a consolidat, de asemenea, apărarea estică după ce Prigojin a sosit în Belarus, iar mercenarii săi au lansat exerciții militare comune de antrenament cu forțele de securitate din Belarus în apropierea orașului de graniță Brest, a declarat Ministerul polonez al Apărării într-o postare pe Twitter.

Ca răspuns, Putin a avertizat în timpul unei întâlniri cu Consiliul de Securitate săptămâna trecută că orice „agresiune” împotriva Belarusului va fi considerată un atac asupra Rusiei și că Moscova va riposta „cu toate resursele pe care le avem la dispoziție”.

Generalul Naiev a spus că armata Ucrainei a kuat în calcul chiar posibilitatea, oricât de exagerată, ca Putin să autorizeze folosirea armelor nucleare tactice, făcând să pară ca și cum mercenarii Wagner ar fi vinovați pentru un astfel de atac.

Acest scenariu a fost avansat de Vadim Kabanciuk, comandantul adjunct al Regimentului Kastus Kalinouski, o unitate a belarușilor care luptă în Ucraina împotriva Rusiei. Kabanciuk a avertizat că acesta este genul de joc pe care Putin, în calitate de fost ofițer KGB, îl poate folosi.

„Luăm în considerare toate scenariile”

Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit și cu liderul belarus, Aleksander Lukașenko, care și-a transformat efectiv țara într-un stat client al Rusiei. În timpul întâlnirii de duminică de la Sankt Petersburg, Putin a lăudat legăturile economice puternice ale celor două țări și a caracterizat contraofensiva Ucrainei drept un eșec. Lukașenko a folosit întâlnirea pentru a trola Polonia, spunând că luptătorii Wagner sunt dornici să o invadeze.

„Ei cer permisiunea de a merge spre vest”, a spus Lukașenko, conform transcripției oficiale a Kremlinului. „Spun pe ascuns... „Vom merge într-o excursie la Varșovia și Rzeszow.”

Înalți oficiali de la Kiev au minimizat amenințarea reprezentată de prezența Wagner în Belarus, având în vedere că numărul lor este mic și pe fondul semnelor de haos în rândurile lor.

„În Belarus, există doar un grup mic de forțe Wagner”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai buni consilieri ai lui Zelenski. „Ei antrenează forțele speciale din Belarus. Pentru ce nu este complet clar.”

Podoliak a speculat că Lukașenko ar putea spera că luptătorii Wagner îi vor antrena propriile gărzi.

Ucrainenii care locuiesc de-a lungul graniței cu Belarus nu văd cu ochi buni sosirea mercenarilor Wagner. Cu toate acestea, ei își amintesc și când belarușii și ucrainenii călătoreau peste graniță cu relativă ușurință pe la punctele de trecere precum Slavutici, chiar la est de râul Nipru, în regiunea Cernihiv, la nord de Kiev.

„Acesta a fost un punct de control destul de plin de viață”, a declarat locotenent-colonelul Halina Șehovțova, ofițer de presă al detașamentului de grăniceri din regiunea Cernihiv. Aproximativ 500 de vehicule pe zi și mulți pietoni traversau zilnic pentru afaceri sau turism, a spus Șehovțova. Weekend-urile erau deosebit de aglomerate, bielorușii veneau în Ucraina la cumpărături.

Acum, vama este plină de buruieni. În dimineața invaziei Rusiei, ucrainenii au aruncat în aer podul care transporta vehicule peste râul Nipru, la aproximativ 500 de metri de Slavutici. A fost aruncată în aer și o linie de cale ferată paralelă, iar mine au fost împrăștiate prin pădurile din apropiere.

În Dniprovske, un sat de mai puțin de o mie de oameni la aproximativ cinci kilometri de punctul de control, locuitorii se tem că luptătorii Wagner s-ar putea infiltra peste râu sau ar putea organiza alte atacuri transfrontaliere. Dar preocuparea lor cea mai mare este față de atacurile aeriene rusești.

La vest de zona de excludere care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl închisă, locul unui accident catastrofal în 1986, preocupările cu privire la posibilele probleme provenite din Belarus sunt mai accentuate, din cauza graniței lungi și cu mai puține obstacole naturale.

Frontierele dintre Belarus şi UE pot fi închise în cazul unor incidente cu grupul Wagner

Polonia, Lituania şi Letonia ar putea decide împreună să îşi închidă graniţele cu Belarus, aliat apropiat al Rusiei, dacă vor avea loc incidente grave cu grupul Wagner de-a lungul frontierelor lor cu această ţară, a declarat ministrul polonez de interne.

"Fără îndoială, în cazul în care vor exista incidente grave în care va fi implicat grupul Wagner la graniţele ţărilor NATO şi UE, cum ar fi Polonia, Lituania sau Letonia, vom lua o măsură împreună", a declarat ministrul Mariusz Kaminski, potrivit Reuters.

"Nu exclud că, dacă vom decide că acesta este răspunsul potrivit în acel moment, vom proceda la izolarea completă a Belarusului", a adăugat el.

Noilor recruți Wagner li se spune că trebuie să accepte să lupte în interiorul țărilor NATO

Noilor recruți Wagner li se spune că trebuie să accepte să lupte în interiorul țărilor NATO, Polonia și Lituania, atunci când semnează contracte, a susținut Centrul Național de Rezistență al Ucrainei.

Un atac legat de Wagner asupra unui teritoriu NATO ar constitui un motiv pentru ca alianța de securitate să intre într-un conflict armat.

Cel puțin 5.000 de soldați Wagner s-au restabilit în Belarus, unde ar trebui să antreneze armata autocratului Aleksander Lukașenko.

Lituania a declarat pe Wagner organizație teroristă, iar ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis pe 18 iulie că va consolida granița cu două brigăzi militare suplimentare, datorită prezenței Grupului Wagner.

Granița dintre Polonia și Lituania a fost numită „cea mai slabă verigă” a NATO.

Coridorul Suwalki este o fâșie de pământ de 97 de kilometri care are o importanță strategică masivă pentru NATO și UE - precum și pentru Rusia.

Pentru Occident, este singura legătură terestră cu cele trei republici baltice ex-sovietice - Lituania, Letonia și Estonia - care sunt considerate vulnerabile în fața lui Putin dacă tensiunea actuală est-vest se agravează.

Pentru Rusia, controlul coridorului ar oferi o legătură terestră între exclava baltică Kaliningrad, baza principală a flotei baltice a lui Putin, și aliatul Kremlinului, Belarus.

General-colonelul rus în rezervă Andrei Kartapolov, deputat și președinte al comisiei de apărare a parlamentului rus, a declarat la începutul acestei luni că forțele Wagner ar putea fi desfășurate aici.

Polonia, care neagă orice ambiţii teritoriale în Belarus, a fost un refugiu important pentru opozanţii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, iar Varşovia a devenit unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Traficul rutier între Polonia şi Belarus a fost restricţionat din februarie, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări.

Polonia a acuzat, de asemenea, Belarusul că a creat în mod artificial o criză a migranţilor la graniţă, aducând cu avionul persoane din Orientul Mijlociu şi Africa şi încercând să le împingă peste graniţă. Belarusul a negat în mod repetat acest lucru.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane. Cum s-a sfârșit atacul
Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane. Cum s-a sfârșit atacul
Rusia a acuzat sâmbătă, 18 mai, Kievul că a atacat cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina. „O...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #revolta, #wagner, #Belarus, #Polonia, #statele baltice , #Razboi Ucraina