Câtă răbdare mai au rușii cu războiul lui Putin. Teama de înfrângere îi face pe opozanți să dorească victoria Rusiei

Miercuri, 24 Mai 2023, ora 22:49
3828 citiri
Câtă răbdare mai au rușii cu războiul lui Putin. Teama de înfrângere îi face pe opozanți să dorească victoria Rusiei
Războiul din Ucraina i-a făcut pe ruși mai nefericiți, dar mai patrioți, chiar dacă acest patriotism este trist și coercitiv/ FOTO: .theaustralian.com.au

După 15 luni de război, numărul rușilor care susțin invazia în Ucraina a scăzut, dar nu foarte mult. Ceea ce s-a schimbat este natura suportului. Acum un an, rușii se așteptau la o victorie ieftină și rapidă; acum sprijinul lor se bazează pe necesitate și pe frica de înfrângere.

Potrivit celui mai recent sondaj ExtremeScan, sprijinul pentru război a scăzut cu 13% într-un an — de la 64% în martie și aprilie 2022 la 51% în aprilie 2023. Acest lucru este semnificativ, dar în mod clar nu este suficient pentru a face regimul Putin să tremure.

Russian Field a constatat că doar 27% dintre ruși susțin continuarea escaladării militare, în timp ce 34% doresc discuții de pace. Puțin confuz, 33% sunt în favoarea ambelor opțiuni în același timp. Tendințele sunt suficient de clare – sprijinul pentru război este pe un trend de scădere lent, iar problema este extrem de divizantă, Mai important, motivele și justificările pe care oamenii le folosesc pentru a înțelege războiul s-au schimbat, scrie pentru CEPA, Natalia Savelieva, sociolog care a studiat la universități din Rusia și SUA, specializată în cercetarea conflictului din estul Ucrainei.

Interviurile realizate de echipa Laboratorului Public de Sociologie în primăvara anului 2022, după începutul invaziei la scară largă, și în toamna anului 2022, după „mobilizarea parțială” a regimului, aruncă lumină asupra acestor schimbări.

În timp ce studiul de mai târziu arată că rușii sunt mult mai nemulțumiți de consecințele uneori devastatoare ale războiului, inclusiv costul său uman, durata acestuia și reputația globală în scădere a Rusiei, schimbările nu sunt în general dramatice. Cei care în primăvara anului 2022 au manifestat un sprijin puternic pentru război sunt oarecum mai ezitanți. Cei care aveau opinii „totul-este-complicat” s-au mutat oarecum către o perspectivă mai critică sau mai susținătoare. Dar până acum nu există niciun grup de susținători care să se transforme în adversari pasionați. Există totuși dovezi că opiniile oamenilor despre război sunt acum mai contradictorii și adesea sumbre.

În primăvara anului 2022, mulți oameni credeau că războiul total a fost inevitabil, sau cel puțin așa au justificat decizia lui Putin. Pentru ei, Rusia nu a fost agresorul, ci o victimă forțată să atace Ucraina în autoapărare. Alții au susținut că tocmai faptul că Putin a luat decizia vorbește de la sine: au existat în mod clar motive întemeiate pentru aceasta, chiar dacă nu le-au înțeles complet (sau deloc).

În primăvara anului 2022, au existat oameni care declarau că sunt împotriva războiului, dar trebuie să fie alături de țara lor. Până în toamnă, a apărut un nou fenomen: oamenii pretind că sunt împotriva războiului, dar sperând că Rusia va câștiga. După cum a explicat un tânăr: „Sunt împotriva războiului. Dar este imposibil să schimbi ceva. Așa că ei [politicienii ruși] nu ar trebui să renunțe dacă au început.”

Fricile induse rușilor

Rușii răspund și la scenariile apocaliptice de înfrângere emise de propagandiștii de stat, inclusiv de principalele canale de televiziune. Dacă Rusia este înfrântă pe câmpul de luptă, sugerează aceștia, va urma terorismul sau un alt război, poate nuclear, împreună cu colapsul economic, războiul civil, taxe zdrobitoare pentru a plăti despăgubiri de război Ucrainei și izolarea internațională completă. Necesitatea pare să ceară victoria: „Dacă Rusia câștigă, Ucraina va avea de suferit. Pentru mine, ca și pentru cetățenii ruși, este mai bine dacă Rusia câștigă”, spune un tânăr în timp ce altul a spus: „Războiul este rău, dar un război pierdut este mai rău”.

Cu cât conflictul continuă, cu atât rușii se găsesc prinși în capcană. Acum trebuie să aleagă: sunt cu țara lor, sau cu lumea ostilă? Patrioți sau trădători? Încadrat în acest fel, răspunsul pare evident. Poate că țara lor este rea. Dar, așa cum a spus o tânără într-un interviu: „Toți sunt răi. Dar există oamenii noștri răi și alți oameni răi. Aș prefera să stau cu oamenii mei răi. Pentru că locuiesc în țara mea, aici m-am născut.”

Lipsa puterii, lipsa de înțelegere a motivelor și obiectivelor războiului, depolitizarea produc împreună un rezultat neașteptat: dorința de a găsi un teren solid. Terenul solid este țara mea, corectă sau greșită, explică Natalia Savelieva.

Acesta este motivul pentru care mobilizarea, în ciuda așteptărilor, nu a provocat resentimente și respingeri mai mari. Pentru că, paradoxal, poți fi împotriva războiului, dar împreună cu țara ta; și împotriva mobilizării, dar cu armata ta. O tânără explică: „Dacă aș fi mobilizată, probabil m-aș duce. Nu aș încerca să fug, să părăsesc țara etc. Sunt complet împotriva mobilizării, dar dacă ar fi nevoie, m-aș duce ca asistent medical sau bucătar, sau să spăl vase. Îmi voi îndeplini datoria civică. Nu pentru a lupta împotriva ucrainenilor, ci pentru a ne ajuta soldații.”

Un an de război i-a făcut pe ruși mai nefericiți, dar mai patrioti, chiar dacă acest patriotism este trist și coercitiv. Conflictul în sine, prezența lui de zi cu zi, produce argumente suplimentare pentru ca oamenii să-l urască și să-l susțină în același timp. Iar teama de înfrângere îi face pe cei care sunt împotriva ei să tânjească după victorie, spune Natalia Savelieva.

Eveniment Quarterly Report

Oligarhii greci fac miliarde de pe urma războiului din Ucraina. Cum au ajuns în slujba lui Putin
Oligarhii greci fac miliarde de pe urma războiului din Ucraina. Cum au ajuns în slujba lui Putin
Creșterea flotei petroliere fantomă a Rusie a erodat eficiența plafonului prețului petrolului impus de G7. Când companiile maritime globale au evitat Rusia în urma invaziei lui Putin în...
Putin i-a dat termen ministrului Șoigu până în octombrie să oprească contraofensiva Kievului
Putin i-a dat termen ministrului Șoigu până în octombrie să oprească contraofensiva Kievului
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să pună capăt contraofensivei ucrainene până în octombrie, potrivit Institutului pentru Studile...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #rusi, #sustinere, #conflict, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina