Oligarhii ruși vor să ofere voluntar Ucrainei o parte semnificativă din averea lor în schimbul ridicării sancțiunilor

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 22:08
5440 citiri
Oligarhii ruși vor să ofere voluntar Ucrainei o parte semnificativă din averea lor în schimbul ridicării sancțiunilor

Ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland spune că oligarhii ruși aflați sub sancțiunile statelor occidentale doresc să doneze voluntar o mare parte din averea lor pentru reconstrucția Ucrainei în schimbul ridicării sancțiunilor. Freeland a anunțat această propunere la reuniunea G7, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Un astfel de acord ar putea oferi anumite beneficii pentru toate părțile: Kievul primește miliarde, Occidentul se salvează de dezbaterea de expropriere, iar antreprenorii ruși își recuperează viața luxoasă.

Potrivit lui Christy Freeland, inițiativa vine chiar de la oligarhii.

Ministrul canadian de Finanțe Chrystia Freeland le-a spus celor șase omologi că primește apeluri de la oligarhi ruși care se află pe listele de sancțiuni occidentale și sunt foarte nemulțumiți de ele.

Motivul unei astfel de inițiative a bogaților ruși nu este doar inconvenientul restricțiilor de călătorie și înghețarea activelor.

Oligarhii critică, de asemenea, războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu se pot lua poziție public față de invazie din cauza amenințărilor cu represalii din partea Kremlinului.

Problema confiscării activelor bogaților ruși provoacă un anumit scepticism în Occident din cauza necesității încălcării dreptului la proprietate privată.

Săptămâna trecută, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a cerut încetarea confiscării activelor oligarhilor ruși.

„Țările bazate pe statul de drept garantează proprietatea privată”, a spus el. Potrivit acestuia, obstacolele în calea confiscării sunt foarte greu de depășit.

Anterior, Elveția a dezghețat 3,4 miliarde de dolari din activele rusești.

„Nu putem îngheța fondurile dacă nu avem un motiv întemeiat”, a declarat reporterilor Erwin Bollinger, un înalt oficial responsabil cu sancțiunile la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

Și Ucraina încearcă să pună la punct o lege pentru confiscarea averilor oligarhilor ruși.

"Principala problemă este că nu există o astfel de instanță care să poată lua rapid astfel de decizii, să dea temei legal pentru astfel de acțiuni. Prin urmare, trebuie să dezvoltăm un nou mecanism", a declarat Rostislav Șurma, adjunct al șefului Biroului Președinției ucrainene, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Citeste si:
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept...
Americanii trimit în Ucraina temutul sistem NASAMS. E capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 de kilometri
Americanii trimit în Ucraina temutul sistem NASAMS. E capabil să lovească ținte la o distanță de peste 160 de kilometri
Președintele american Joe Biden a anunțat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS, pe care îl folosește pentru a păzi spațiul aerian deasupra Casei Albe,...