Ucraina își ține respirația în timp ce Putin joacă ruleta rusească cu încărcătură nucleară. Lansatoare de rachete și tancuri printre reactoare

Duminica, 14 August 2022, ora 03:03
6785 citiri
Ucraina își ține respirația în timp ce Putin joacă ruleta rusească cu încărcătură nucleară. Lansatoare de rachete și tancuri printre reactoare
Centrala nucleară de la Zaporojie/ FOTO: BBC

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este folosită ca acoperire de rușii care trag cu rachete în teritoriul deținut de Ucraina.

Pe o parte a râului Nipru se află centrala nucleară Zaporojie vizibilă în ceață. Șase reactoare nucleare și un turn de răcire se profilează deasupra unui rezervor construit de sovietici. Pe malul opus se află Nikopol, un oraș din sudul Ucrainei, cunoscut pentru trecutul său cazac și pentru fabricile moderne de tuburi și metalurgie.

Distanța dintre ele este de șapte kilometri. Sau, măsurat în termeni de rachetă, aproximativ 15 secunde: timpul necesar pentru ca o rachetă Grad trasă de soldații ruși instalați în apropierea centralei atomice să lovească bulevardele mărginite de castani din Nikopol. Este un interval mic și terifiant între viață și moarte, scrie The Guardian.

Centrala nucleară în expansiune este cea mai mare din Europa. În martie, forțele ruse au capturat-o, ca parte a operațiunii blitzkrieg a lui Vladimir Putin de a captura întreaga Ucraine. Au ajuns în orașul din apropiere, Energodar, și au luat ostatic personalul local al stației. Centrala se află acum în prima linie între teritoriul ocupat de ruși și cel controlat de ucraineni.

Lansatoare de rachete și tancuri, poziționate printre reactoare

În prima fază a războiului, Nikopol a fost un loc sigur pentru refugiații din estul Donbasului și din alte regiuni cu probleme. Și apoi, pe 12 iulie, Moscova a început să arunce dispozitive incendiare peste râu. Rușii folosesc stația nucleară ca acoperire. Au minat complexul. Mai multe lansatoare de rachete și tancuri se ascund printre reactoare.

Chiar și după standardele imorale ale lui Putin, este un act uimitor de nesăbuință. În ultimul său discurs de vineri, 12 august, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de „șantaj nuclear pe față”. Un „stat terorist”, amenința „întreaga lume” cu armaghedonul. El a cerut ONU și comunitatea internațională să facă ceva.

Vineri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasil Nebenzia, a declarat că țara nu sprijină apelul secretarului general al ONU, António Guterres, de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare.

Situația este periculoasă. Potrivit companiei energetice de stat din Ucraina, Energoatom, Rusia a tras de mai multe ori asupra centralei. Obuzele au aterizat aproape de stația de pompieri și de biroul directorului, nu departe de o unitate de depozitare a surselor radioactive. Cablurile de alimentare și o stație de pompare a apelor uzate au fost avariate. Un muncitor a fost internat, o rotație a turelor anulată.

Moscova vrea să lase în întuneric Ucraina

Moscova dă vina pe artileria ucraineană și susține că acționează în mod responsabil. Zelenski sugerează că rușii bombardează centrala ca o provocare deliberată, menită să discrediteze Rusia și să fie părăsită de partenerii săi internaționali. The Guardian nu a văzut la Nikopol nicio dovadă a activității militare ucrainene. În depărtare s-au auzit câteva lovituri. Nu era clar ce parte trăgea.

Kremlinul încearcă să facă ceva fără precedent: să fure reactorul nuclear al unui alt stat. Inginerii lucrează pentru a conecta instalația la rețeaua de electricitate din Crimeea ocupată și pentru a lăsa fără lumină casele ucrainene. Un reactor a fost deja dezafectat. Este un joc macabru de ruletă rusă radioactivă, într-o țară care a cunoscut dezastrul atomic de la Cernobîl în 1986.

Înainte de invazie, Nikopol găzduia 106.000 de oameni. Aproximativ jumătate au fugit. Joi, 11 august, mai mulți își făceau bagajele pentru a pleca după un bombardament devastator al rușilor pe timp de noapte. Rusia a dezlănțuit 120 de rachete Grad în regiune, ucigând trei persoane în Nikopol și alte 13 în orașul vecin Marganeț și rănind zeci, inclusiv o fată de 13 ani. Toți erau civili.

O localnică, Iana Sokolova spune că „rușii nu pot accepta faptul că trăim mai bine decât ei. Suntem liberi. Rușii sunt sclavi. Vor să ne facă și pe noi sclavi.” „Putin este un terorist. Nu ne vom preda niciodată. Încercarea lui de a ne intimida nu va funcționa,” a continuat femeia.

Ce urmărește Rusia?

Nu este clar de ce Rusia a început operațiunile ofensive din interiorul stației nucleare și din localitatea adiacentă Vodiane. O explicație ar fi că începe să simtă că pierde teren pe câmpul de luptă. După șase luni, trupele ruse au ocupat o mare parte din estul țării, inclusiv întreaga regiune Lugansk și o bucată din Donețk.

În sud, însă, Rusia pare brusc vulnerabilă. Din iulie, armata ucraineană a folosit rachete HIMARS de precizie, fabricate în SUA pentru a distruge patru poduri cheie peste râul Nipru. Și marți, Kievul a lovit adânc în spatele liniilor inamice, distrugând aerodromul Saki din vestul Crimeii, distrugând cel puțin opt avioane de război și determinând mii de oameni să fugă înapoi în Rusia.

O contraofensivă ucraineană pare posibilă, deși nu inevitabilă. Până când se va întâmpla, Rusia poate folosi Energodar ca bază militară la scară mare, așa cum a făcut cu Cernobîl în primele șase săptămâni de conflict. Agenția nucleară a Rusiei Rosatom spune că acum este responsabilă de centrală. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a cerut acces și a cerut rușilor să o demilitarizeze.

„Este o nebunie completă din partea Rusiei. Ei știu că armata ucraineană nu poate să răspundă“, a declarat Olexsandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski aflat la aproximativ 64 de kilometri de Nikopol. Vilkul, fost vicepremier responsabil pentru situații de urgență, a spus că Rusia a devenit o „sectă totalitară”, condusă de un dictator nebun obsedat de locul său în istorie.

„Este un cult ciudat. Există Lenin și victoria în cel de-al doilea război mondial și o credință religioasă în arsenalul nuclear. Zeul lor este butonul nuclear”, a spus el. Vilkul a adăugat: „Lui Putin nu prea îi pasă de Rusia. Vrea să fie plasat alături de Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Stalin”. Cum se va termina războiul? „Ca și Hitler, Putin își va distruge propria țară”, a prezis oficialul ucrainean.

Nimeni nu știe când, sau cum, se va încheia cel mai sângeros conflict din Europa din ultimii 80 de ani. Deocamdată, ucrainenii reacționează cu sfidare, curaj și chiar umor la măcelul și oroarea din jurul lor. La un punct de control între Nikopol și Dnipro, cineva a ridicat săptămâna aceasta o piatră funerară pe marginea drumului. Avea chipul lui Putin și o dată, 1952-2022. Pământul proaspăt fusese săpat pentru a face un mormânt fals. Pe placă scria în ucraineană: „Vladimir Putin. Du-te dracului. Nu ierta niciodată și nu uita niciodată.”

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #santaj centrala nucleara de la zaporojie, #atacuri, #nikolaev , #Razboi Ucraina