SBU a cerut ca permisiunea de călătorie a lui Poroșenko să fie anulată din cauza întâlnirii planificate cu premierul ungar

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 22:41
2559 citiri
SBU a cerut ca permisiunea de călătorie a lui Poroșenko să fie anulată din cauza întâlnirii planificate cu premierul ungar
Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko/ FOTO: NBC News

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pe 2 decembrie că a cerut parlamentului Ucrainei să anuleze permisiunea deputatului și fostului președinte Petro Poroșenko de a părăsi țara din cauza unei întâlniri planificate cu premierul ungar Viktor Orban.

Întâlnirea va fi folosită de propaganda rusă, a spus SBU, făcând din Poroșenko un „instrument în mâinile serviciilor speciale ruse”.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Ungaria a obstrucționat în mod repetat fondurile UE pentru Kiev, în timp ce se opune sancțiunilor împotriva Rusiei.

Orban, care menține legături strânse cu Kremlinul, a refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei și a spus că nu va sprijini aderarea Ucrainei la UE.

Poroșenko a declarat la 1 decembrie că polițiștii de frontieră l-au împiedicat să părăsească țara, chiar dacă a primit anterior o autorizație oficială.

Oleksandr Korniienko, vicepreședintele parlamentului Ucrainei, a lansat un videoclip mai târziu în cursul zilei în care spunea că Poroșenko avea un motiv legitim pentru a i se acorda inițial permisiunea de a părăsi țara, dar că a primit o scrisoare marcată „pentru uz oficial”, care l-a determinat să retragă aprobarea.

Korniienko a spus că nu poate dezvălui ceea ce spune scrisoarea. Nu este clar dacă scrisoare la care s-a referit Korniienko conținea cererea din partea SBU.

Poroșenko a susținut că anularea a fost din motive politice și a sugerat că decizia a venit de sus. „Acesta este un sabotaj anti-ucrainean”, a spus el.

O declarație din 1 decembrie a partidului politic al lui Poroșenko, Solidaritatea Europeană, a criticat anularea permisului de ieșire a fostului președinte, spunând că aceasta dăunează țării și „subminează unitatea internă”.

Din cauza legii marțiale, bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara, cu excepția unor circumstanțe speciale sau a permisului oficial.

Poroșenko, în vârstă de 58 de ani, a spus că motivul pentru care călătorea în afara Ucrainei era să meargă în Polonia și să ajute la negocierea încetării blocadei în curs de către camionierii polonezi și apoi în SUA pentru a se întâlni cu președintele Camerei, Mike Johnson.

Poroșenko, care a fost ales președinte în 2014, și-a pierdut scrutinul de realegere în 2019 în fața președintelui Volodimir Zelenski într-o campanie acerbă care a inclus adesea atacuri personale.

Rivalitatea dintre cei doi nu s-a potolit după alegeri, iar Poroșenko a fost anchetat sub acuzația de trădare pentru că ar fi făcut afaceri în Donbasul ocupat de ruși.

Poroșenko a susținut că ancheta a fost motivată politic.

Poroșenko și Zelenski și-au lăsat public deoparte diferențele după invazia la scară largă, iar Poroșenko a declarat într-un interviu din mai 2022 că „urăște” ideea de a-l ataca pe Zelenski în timp de război.

De atunci, el l-a criticat public pe Zelenski. Poroșenko a mai fost împiedecat să părăsească Ucraina în mai 2022 pentru un summit NATO, dar i s-a permis în cele din urmă să plece la a treia încercare.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #SBU, #Petro Porosenko, #Viktor Orban , #Razboi Ucraina