Rusia aplică programatic strategia „atacuri sinucigașe în masă”. Câți soldați mai poate trimite Putin la moarte în abatorul Donbas

Vineri, 03 Martie 2023, ora 13:28
5106 citiri
Rusia aplică programatic strategia „atacuri sinucigașe în masă”. Câți soldați mai poate trimite Putin la moarte în abatorul Donbas
Orașul Bahmut, devastat de bombardamentele ruse/ FOTO: PBS

Președintele rus Vladimir Putin ar putea menține rata îngrozitoare a mortalității trupelor sale pentru încă trei luni, au avertizat experții.

Forțele ruse recurg la „atacuri sinucigașe în masă” asupra ucrainenilor, trimițând efectiv sute de soldați pe linia frontului pentru câștiguri militare minime, dar ca un cost masiv pentru viețile rușilor.

Un expert occidental în probleme rusești avertizează asupra a trei scenarii, cel mai grav fiind o acțiune militară rusă asupra unor vecini ai Rusiei.

Al doilea scenariu este o descoperire militară ucraineană care ar pune capăt ocupației, dar aceasta ar necesita o accelerare masivă a livrării de arme către Ucraina de către occidentali.

Iar a treilea scenariu ar putea fi prăbușirea regimului în urma unei „stagnări pe câmpul de luptă și a pierderii încrederii interne că Putin ar putea câștiga războiul.

Forțele ruse au aruncat în aer un pod important

Hromove în timpul nopții, a spus poliția din regiunea Donețk. Poliția din orașul Konstantinivka a declarat pentru CNN că speră să repare podul în următoarele zile, având în vedere că este o arteră vitală pentru extragerea civililor și mișcarea proviziilor precum muniție. Podul este de asemenea ultima rută de aprovizionare rămasă din Bahmut către orașul Ceasiv Yar.

Armata încă poate accesa orașul pe drumuri de pământ și pe câmp, spune poliția. Relatarea poliției a fost confirmată de un soldat al forțelor speciale din Bahmut, care a declarat pentru CNN că podul a fost lovit de o rachetă rusească, formând un crater uriaș. Un ordin de evacuare obligatorie este în vigoare pentru regiunea Donețk și aproape 5.000 de oameni rămân în Bahmut, potrivit oficialilor ucraineni.

O unitate de drone ucraineană a primit ordin să părăsească Bahmut O unitate ucraineană care operează drone de recunoaștere, cu baza în Bahmut, a primit ordin să părăsească oraşul, a declarat comandantul acesteia într-un mesaj postat vineri pe Telegram, scrie CNN. "În cursul nopţii, unitatea Madiar Birds a primit ordin să părăsească imediat Bahmutul către un nou loc pentru operaţiuni de luptă", a declarat comandantul Robert Brovdi. Forţele ruseşti au avansat în ultimele zile spre Bahmut, după luni de bombardamente şi lupte intense în jurul acestui oraş devastat, care se află spre nord-estul regiunii Doneţk şi care a fost o ţintă pentru Moscova timp de mai multe luni. "Urmăm ordinul", a declarat Brovdi, adăugând că nu ştie de ce a fost mutată unitatea.

O retragere a forțelor militare ucrainene din Bahmut – punctul central de pe frontul estic – este pe masă dacă e nevoie, însă întăririle vor ajunge, potrivit unui oficial militar.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Estic, Serhii Cerevati, a spus la televiziune că „dacă va trebui acționat tactic, acest lucru se va întâmpla”, însă „atâta vreme cât comandamentul vede că are sens să păstrăm o anumită așezare, vom lupta pentru aceasta”, relatează Sky News.

Rezervele sunt pregătite să ajungă cu echipament nou care va face mai ușoară „alungarea inamicului de pe pământul nostru”, a spus acesta. El a adăugat că soldații ucraineni din Bahmut „apără în mod eroic această secțiune a frontului, pe măsură ce extenuează, rănesc și slăbesc inamicul”.

Forțele ucrainene au rezistat în Bahmut în lunile din timpul asalturilor care au avut loc fără încetare. Situația se pare că se deteriorează și există discuții dacă și când Ucraina își va retrage soldații. General colonelul Oleksandr Sirskii, comandant al forțelor terestre ucrainene, a spus anterior în această săptămână că situația din jurul Bahmut era „extrem de tensionată”.

Comandamentul militar din Harkov le cere locuitorilor din Kupiansk să evacueze orașul

Institutul pentru Studiul Războiului a spus în această săptămână că forțele ruse continuă „atacuri terestre limitate” la nord-est de Kupiansk, precum și operațiuni ofensive în jurul localității Kreminna, la aproape 80 de km sud.

Autoritățile ucrainene le-au spus locuitorilor din Kupiansk să părăsească orașul, în contextul în care Rusia încearcă să recucerească orașul pe care l-a pierdut anul trecut, transmite BBC. Comandamentul militar din Harkov a îndemnat familiile și pe cei „cu mobilitate redusă” să plece din cauza bombardamentelor „constante” ale forțelor ruse. Rusia a cucerit orașul, care este un centru importante de aprovizionare, la începutul invaziei la scară largă a Ucraina, armata Kievului recucerindu-l în septembrie.

În Kupians, Administrația militară regională a transmis că ordinul de evacuare a fost emis din cauza „situației de securitate instabile” provocate de bombardamentele rusești asupra orașului și împrejurimilor. Instituția spune că celor evacuați li se va furniza asistență, inclusiv cazare, mâncare, ajutor umanitar și suport medical. Alți cetățeni pot părăsi regiunea, a adăugat armata. Orașul avea o populație de aproape 25.000 de oameni înainte de război.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #scenarii, #retragere, #bahmut , #Razboi Ucraina