Dezacorduri la vârful armatei ruse privind desfășurarea războiului din Ucraina, susțin serviciile secrete britanice

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 14:58
9248 citiri
Dezacorduri la vârful armatei ruse privind desfășurarea războiului din Ucraina, susțin serviciile secrete britanice
Generalul Nikifonov/ FOTO: ru.wikipedia.org

General-locotenentul Evgheni Nikiforov va prelua, cel mai probabil comanda Grupului de Vest al Forțelor Ruse (ZGV) din Ucraina. El va deveni al patrulea comandant al Grupului de la invazia Federației Ruse și îl va înlocui pe general colonelu Serghei Kuzovlev, care a fost numit în urmă cu doar trei luni, potrivit Ministerul britanic al Apărării.

Pe 26 decembrie, Vladimir Putin l-a demis pe generalul-colonel Serghei Iurievici Kuzovlev, șeful Districtului Militar de Vest, potrivit site-ului oficial al Departamentului de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GRU). În comunicat se precizează că generalul-colonel Serghei Iurievici Kuzovlev este al patrulea comandant rus al Districtului Militar de Vest schimbat din post de la începutul invaziei. El a rezistat în funcție doar o lună, înainte să fie înlăturat de Înaltul Comandament, la ordinul lui Putin.

„Motivul formal al demiterii lui Kuzovlev a fost eșecul pregătirii pentru ofensiva în direcția Liman. De fapt, aceasta este o manifestare a unei lupte politice interne în conducerea de vârf a Federației Ruse: o persoană de pe orbita ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu – Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al armatei ruse, este înlocuită cu un candidat din grupul Surovikin (actual comandant al trupelor ruse în Ucraina) – Prigojin (șeful grupării paramilitare private PMC Wagner)”.

În locul său a fost numit generalul-locotenent Evgheni Valeriovici Nikiforov (52 de ani). Anterior, acesta fusese șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Districtului Militar de Est. În prezent, s-ar afla la postul de comandă al grupului de trupe „Vest” din orașul Boguchar al regiunii ruse Voronej.

În calitate de șef de stat major al Grupului de Est al Forțelor Ruse (SGV), în primele săptămâni ale invaziei, Nikiforov a participat activ la planificarea dezastruoase a Forțelor Aeropurtate Ruse de a avansa spre Kiev dinspre nord-vest, prin zona Cernobîl.

Nikiforov a ordonat doborârea unui avion de transport ucrainean Il-76

Nikiforov este deja al patrulea comandant al Districtului Militar de Vest de la începutul invaziei. De la sediul din Bogucear din regiunea Voronej, Yevgeni Nikiforov comandă grupul vestic al trupelor ruse din Ucraina. Nikiforov conduce luptele de lângă Bakhmut, unde membrii grupului lui Wagner joacă un rol semnificativ.

Nikiforov a servit anterior ca șef de stat major al Districtului Militar de Est, dar în 2014 și 2015 a dat sarcini unităților Grupului Wagner din Donbass, când a servit ca șef de stat major al Armatei a 58-a a întregii armate.

Potrivit unei investigații a serviciului secret ucrainean SBU, Nikiforov i-a ordonat fondatorului Grupului Wagner, Dmitri Utkin, să distrugă un avion de transport ucrainean Il-76 cu o rachetă antiaeriană, înainte ca aceasta să aterizeze la Luhansk pe 14 iunie 2014. Toți cei 49 de soldați de la bord au fost uciși în acțiune.

Nikiforov ar aparține unui grup de comandanți legați de generalul Serghei Surovikin, cel care comandă operațiunea din Ucraina, și de Evgheni Prigojin, care finanțează grupul lui Wagner.

Este aproape sigur că acum ZGV se confruntă cu sarcina de a menține flancul drept al Rusiei - teritoriul regiunii Lugansk din zona Kreminnaia și Svatovo. Întrucât ambele părți ar putea încerca o ofensivă în acest sector, Nikiforov joacă un rol operațional important în război, au spus analiștii Ministerului Britanic al Apărării.

„Schimbările în curs de desfășurare a ofițerilor superiori ruși reflectă probabil dezacordurile interne cu privire la viitorul războiului din cadrul Ministerului rus al Apărării”, cred analiștii britanici de informații.

Comandanții armatei ruse din Districtul Militar de Vest

-General-colonelul Aleksandr Aleksandrovici Juravlev: din noiembrie 2018 până în iulie 2022 (de fapt, din aprilie 2022 a fost suspendat din funcție).

-General-locotenentul Andrei Ivanovici Sucevoi: din iulie până în august 2022.

-General-locotenentul Roman Borisovici Berdnikov: din august până în septembrie 2022,

-General-colonelul Serghei Iurievici Kuzovlev: din noiembrie până în decembrie 2022.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, aceasta este o nouă slăbire a poziției ministrului rus al Apărării și o întărire a pozițiilor grupului Wagner.

Potrivit ISW și a informațiilor ucrainene, numirea sa reprezintă o slăbire suplimentară a pozițiilor atât a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, cât și a șefului Statului Major General Valeri Gerasimov.

Generalul rus Serghei Surovikin, care deține comanda forțelor de ocupație din Ucraina din septembrie, s-a aliat cu șeful grupării de mercenari Wagner, Yevgeny Prigojin, împotriva ministrului apărării al Federației Ruse Serghei Shoigu, spune șeful GUR al Ministerul Apărării al Ucrainei Kirilo Budanov, într-un interviu pentru New York Times.

Budanov a remarcat că alianța dintre Prigojin și generalul Surovikin a dus la transferul de arme grele din armată către unitățile Wagner, ceea ce a extins rolul organizației în război.

Forțele ruse sunt concentrate în direcţia Bahmut

Armata ucraineană afirmă că forţele ruse au redirecţionat resurse spre bătălia pentru pentru oraşul-cheie Bakhmut din estul regiunii Doneţk, dar că nu au avansat, potrivit CNN.

Generalul de brigadă Oleksii Hromov, adjunctul șefului principalului directorat operațional al Statului Major General, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că situația din est a rămas dificilă pentru forțele ucrainene, deoarece rușii au desfășurat acțiuni ofensive pe mai multe fronturi, inclusiv Bahmut, Avdiivka și spre Kupiansk, care a fost eliberat în septembrie.

„Principalele eforturi ale inamicului s-au concentrat pe direcția Bakhmut”, a declarat Hromov. „În jurul Bahmutului, apărătorii Ucrainei rezistă până la 20 de atacuri zilnice ale inamicului, care atacă în mod constant pozițiile trupelor noastre sub acoperirea focului de artilerie”, a mai adăugat oficialul ucrainean.

„Pentru a concentra focul de artilerie în jurul Bahmut, inamicul a redus în mod deliberat numărul de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre în direcțiile Herson și Zaporojie în ultimele săptămâni, muniția fiind livrată în direcțiile Bakhmut și Lîman”, a declarat Hromov.

Lîman este o altă așezare din Donețk eliberată de forțele ucrainene la sfârșitul lunii septembrie.

„Mai mult de 40% din atacurile de artilerie ale inamicului de-a lungul liniei de contact de la Kupiansk la Mariinka sunt în direcția Bahmut”, a declarat Hromov.

El a declarat că forțele ucrainene au făcut progrese treptate spre orașul Kreminna din estul regiunii Lugansk. Orașul a căzut în mâinile rușilor în primăvară.

Unitățile ucrainene au avansat până la 2,5 kilometri în direcția Kreminna în această săptămână, a declarat Hromov. Zona a fost puternic minată de ruși, potrivit oficialilor ucraineni.

Hromov a mai afirmat că Rusia a început să pregătească linii defensive în jurul orașului Lugansk „în cazul în care Forțele de Apărare ucrainene vor sparge granițele defensive ale trupelor de ocupație rusești de pe linia Svatove-Kreminna și, în consecință, vor muta ostilitățile mai aproape” de zonă.

Oficialul rus a declarat că, în urma mobilizării parțiale a Rusiei, unitățile antrenate au continuat să fie mutate în teritoriile ocupate ale Ucrainei. El a precizat că în regiunea sudică Zaporojie au fost desfășurate unități ale rezervei teritoriale rusești.

„Urmărim mișcările unităților inamice. În prezent, nu există o amenințare semnificativă de grupare ofensivă în sectorul Zaporojie”, a mai adăugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #invazie, #Rusia, #cnflict, #schimbari, #conducere, #armata rusa , #Razboi Ucraina