Cum prognozează serviciile secrete americane că se va desfășura războiul din Ucraina în lunile de iarnă

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 15:15
6799 citiri
Cum prognozează serviciile secrete americane că se va desfășura războiul din Ucraina în lunile de iarnă
Avril Haines, directorul Serviciului Național de Informații/ FOTO: NPR

Luptele din Ucraina au încetinit și probabil că acest lucru va continua în următoarele luni de iarnă, cred agențiile de informații americane.

Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă de scădere a rezistenței din partea forțelor ucrainene, a declarat directorul serviciilor de informații al SUA, Avril Haines, citată de BBC.

Ea a spus că atât armata ucraineană, cât și cea rusă vor încerca să încerce să se refacă și să se reaprovizioneze pentru a se pregăti pentru o contraofensivă după iarnă, dar există un semn de întrebare cu privire la modul în care va arăta aceasta, și a adăugat:

„De fapt, suntem destul de sceptici în ceea ce privește posibilitatea ca rușii să fie pregătiți să facă acest lucru. Sunt mai optimistă în ce-i privește pe ucraineni”.

„Observăm deja un fel de reducere a ritmului ... și probabil că asta vom vedea și în lunile următoare", a declarat Avril Haines la Forumul național anual de apărare Reagan din California.

Întrebată despre efectele atacurilor rusești asupra rețelei electrice și a altor infrastructuri civile din Ucraina, Haines a afirmat că scopul Moscovei este, în parte, de a submina voința ucrainenilor de a rezista și a adăugat: „Nu vedem nicio dovadă că aceasta a fost subminată în acest moment".

Ea a spus că Rusia urmărește, de asemenea, să afecteze capacitatea Ucrainei de a continua conflictul și a adăugat că economia Kievului a avut foarte mult de suferit.

„Poate, în timp, în mod evident, să aibă un impact. Cât de mare va fi impactul va depinde de cât de mult vor vrea să facă, de ceea ce sunt capabili să facă, de rezistența acelei infrastructuri esențiale, de capacitatea noastră de a-i ajuta să o apere. Economia Ucrainei suferă foarte mult. A fost devastată".

Haines a spus că ea crede că președintele rus Vladimir Putin a fost surprins că armata sa nu a realizat mai mult:

„Cred că este din ce în ce mai informat cu privire la dificultățile cu care se confruntă armata rusă. Dar încă nu ne este clar pentru noi că el are o imagine completă în acest stadiu despre nivelul provocărilor cu care se confruntă... vedem lipsuri de muniție, probleme de moral, de aprovizionare, logistică, o serie întreagă de probleme cu care se confruntă".

Haines a declarat că obiectivele politice ale lui Putin în Ucraina nu par să se fi schimbat, dar analiștii serviciilor de informații americane au considerat că acesta ar putea fi dispus să își reducă obiectivele militare pe termen scurt „temporar, în ideea că ar putea reveni asupra acestei chestiuni mai târziu".

Rusia își consumă rapid stocurile armatei

Ea a spus că Rusia pare să își epuizeze stocurile militare „destul de repede": „Este într-adevăr ceva destul de neașteptat, iar sentimentul nostru este că nu sunt capabili să producă pe plan intern ceea ce consumă în acest stadiu", a spus ea.

„De aceea îi vedeți mergând pur și simplu în alte țări pentru a încerca să obțină muniție... și am arătat că munițiile lor de precizie se epuizează mult mai repede în multe privințe".

Haines a declarat că Statele Unite au „văzut anumite mișcări" în ceea ce privește livrările de muniții din Coreea de Nord, „dar nu au fost foarte multe în acest stadiu".

Ea a spus că Iranul a furnizat Rusiei drone și că Moscova cere alte tipuri de muniții de precizie de la Teheran, lucru care ar fi „foarte îngrijorător din cauza capacităților lor”.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a descris, sâmbătă, plafonul de preț stabilit de aliații occidentali pentru exporturile de petrol rusești drept „slab” și a spus că nu este suficient de „serios” pentru a afecta economia rusă.

Plafonul, care urmează să intre în vigoare luni, are ca scop oprirea țărilor să plătească mai mult de 60 de dolari (48 de lire sterline) pentru un baril de țiței rusesc transportat pe mare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova s-a pregătit pentru mutare, dar nu își va vinde petrolul țărilor care impun plafon.

La o întâlnire virtuală ce va avea loc, duminică, 4 decembrie, se așteaptă ca un grup dintre cele mai mari țări producătoare de petrol din lume să-și respecte obiectivele de producție de petrol.

La ultima lor sesiune ministerială din octombrie, grupul OPEC+ - format din țări printre care Rusia și Emiratele Arabe Unite - a convenit să reducă producția cu două milioane de barili pe zi din noiembrie, în încercarea de a contribui la creșterea prețului petrolului.

Mișcarea a înfuriat Statele Unite și alte națiuni occidentale, Washingtonul acuzând grupul că se alătură Rusiei, notează BBC.

Din octombrie, prețurile petrolului au scăzut din cauza creșterii globale mai lente și a ratelor dobânzilor mai mari. Sursele OPEC spun că este probabil ca grupul să aprobe o schimbare a politicii.

Între timp, serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că guvernul de la Kiev impune sancțiuni împotriva a 10 personalități înalte ale Bisericii Ortodoxe ce țin de Moscova pe care le acuză că au sprijinit invazia Rusiei.

Sancțiunile, care le vor îngheța bunurile timp de cinci ani, sunt cele mai recente mișcări ale guvernului ucrainean împotriva grupurilor religioase considerate potențial subversive.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #servicii secrete americane, #prognoza, #iarna , #Razboi Ucraina