Serviciile speciale ruse organizează proteste în Europa pentru a crea discordie între Turcia, UE și Ucraina, susține presa occidentală

Luni, 08 Mai 2023, ora 15:11
3048 citiri
Serviciile speciale ruse organizează proteste în Europa pentru a crea discordie între Turcia, UE și Ucraina, susține presa occidentală
Provocatori ruși infiltarați printre protestatari/FOTO: dossier.center

Serviciile speciale ruse au organizat o serie de proteste în Europa pentru a provoca Turcia și aliații săi din NATO, precum și pentru a discredita Ucraina, potrivit unei investigații comune a mai multor publicații europene.

Agenți ai serviciilor secrete din Rusia s-ar fi infliltrat în rândul mulțimii, în timpul protestelor din Europa sau chiar ar fi organizat demonstrații în mari orașe, scopul lor fiind să creeze un sentiment anti-ucrainean în Occident și să întârzie aderarea Suediei la NATO, arată o anchetă comună făcută de Suddeutsche Zeitung, canalele de radiodifuziune germane NDR și WDR, cotidianul francez Le Monde, cel suedez Expressen și canalele scandinave DR (Danemarca), NRK (Norvegia) și SVT (Suedia) se bazează pe scurgeri de documente ce ar proveni din aparatul de securitate al Kremlinului.

Analiștii publicațiilor se referă, în special, la materialele care au fost pregătite la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii martie 2023 în administrația președintelui Rusiei, cu participarea angajaților serviciilor speciale, care s-au „inspirat” din rezultatele acţiunii politicianului danez de extremă-dreapta Rasmus Paludan, care a ars Coranul lângă ambasada Turciei la Stockholm şi a decis să organizeze mai multe „evenimente” asemănătoare.

În special, acțiunile urmau să fie îndreptate împotriva Turciei - organizatorii au sugerat ca în Olanda să-și ștergă picioarele pe steagul țării și să ardă un portret al președintelui Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, s-a propus aplicarea inscripțiilor șablonate cu imagini ale lui Erdogan în Europa: la Paris, Haga, Bruxelles, Frankfurt pe Main în cele mai populare locații ale orașului.

Provocatori care lucrează pentru Rusia s-ar fi infiltrat printre manifestanții reali din mai multe orașe

Una dintre aceste acțiuni a avut loc pe 5 aprilie la Paris în Piața Saint-Pierre din Montmartre, care a fost anunțată la Kremlin. După ce au analizat rețelele de socializare, jurnaliștii au aflat că din decembrie 2022 au mai avut loc zece acțiuni anti-ucrainene la Paris, Haga, Madrid și Bruxelles. Așa că, în februarie, oamenii au fost fotografiați la Paris cu afișe: „NATO, nu mai bombardați Donețk!”, „Nu transferați arme în Ucraina! Zelensky bombardează Donețk și Lugansk” și „UE și America! Nu mai finanțați războiul din Ucraina!”. Pichete cu inscripții similare pe afișe au fost văzute și la Madrid, Bruxelles și Haga.

Potrivit relatărilor, grupuri mici, organizate, simulează manifestații anti-turce într-un mare oraș european, de exemplu, dându-se drept ucraineni și protestând împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a produce online material de propagandă.

Aceasta ar avea se pare drept scop să fie creată impresia unei largi atitudini anti-islamice în Europa, care să aibă drept rezultat întârzierea accederii Suediei la NATO, o decizie care depinde acum doar de Turcia. Exemplele includ o demonstrație a unor pretinși membri ai comunității ucrainene la Paris, la începutul lui martie, care au protestat împotriva lui Erdogan cu saluturi naziste și cagule, și care au ironizat de asemenea victimele cutremurului devastator din 6 februarie.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, Kremlinul nu a comentat asupra acestor acuzații atunci când a fost solicitat. Potrivit anchetei media, provocatorii care lucrează pentru Rusia s-ar fi infiltrat și printre manifestanții reali din mai multe orașe, care protestau față de lipsurile sistemului medical, reforma pensiilor și schimbările climatice. Aici, serviciile secrete au încercat să introducă tema sprijinului pentru Ucraina care ar afecta țările europene. Astfel, la Paris, la Haga, Bruxelles și Madrid, postere parțial identice au fost folosite de aceiași oameni, potrivit Suddeutsche Zeitung.

Fotografii cu acestea au fost postate pe internet și au generat impresia unui amplu sentiment anti-Ucraina. Distribuirea de material produs în acest fel pe Facebook, TikTok, Telegram sau YouTube a fost controlată majoritar de trei conturi din Sankt-Petersburg, mai arată ancheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #servicii secrete, #proteste, #Europa , #Razboi Ucraina