
Arestarea unui agent secret ucrainean de rang înalt, acuzat că a spionat pentru Rusia, evidențiază nevoia urgentă de curățare a serviciului cheie de securitate al țării, a declarat un fost șef adjunct al agenției, citat de The Guardian.
Fostul adjunct al șefului SBU până în 2015, Viktor Iahun, spune că Serviciul de Securitate al Ucrainei a fost mult timp prea aproape de omologul rus FSB.
Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a raportat joi, 26 ianuarie, că a arestat un locotenent colonel din rândurile sale, fiind suspectat de „înaltă trădare” și a publicat o fotografie cu pachete de bani găsite în casa acestuia.
Se spune că bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, și-a folosit telefonul mobil pentru a fotografia documente care detaliau locația punctelor de control militare din Zaporojie, o regiune de primă linie a frontului din sud-estul țării, și trimitea informațiile printr-un cont de e-mail înregistrat pe un domeniu rusesc.
O fotografie publicată alături de declarația oficială arătă carduri SIM emise de operatori de telefonie mobilă din Rusia, valută, două cuțite și un ghid în limba rusă pentru învățarea limbii engleze.
„Au fost stabilite, de asemenea, dovezi ale legăturilor permanente cu reprezentanții forțelor de ordine și ai organelor de stat ale Federației Ruse”, se arată în comunicatul SBN.
Viktor Iahun, care a fost șef adjunct al SBU până în 2015, susține că este nevoie de o curățare completă a serviciului, despre care a spus că a avut multă vreme o relație prea strânsă cu omologul său rus, FSB.
În urma invaziei Rusiei din 24 februarie anul trecut, peste 60 de membri ai SBU și ai parchetului general au rămas pe teritoriul ocupat și au colaborat cu forțele ruse, evidențiind amploarea infiltrării forțelor de ordine ucrainene de către Kremlin.
De asemenea, în ultimele 11 luni au existat mai multe arestări ale agenților SBU sub acuzații de trădare în restul Ucrainei, inclusiv Oleg Kulinici, care a fost numit de Volodimir Zelenski în 2020 să supravegheze operațiunile din Crimeea, care este deținută de Rusia din 2014.
În octombrie, Ucraina a mai solicitat extrădarea din Serbia a lui Andri Naumov, care a condus departamentul de securitate internă al SBU, dar care a părăsit țara cu câteva ore înainte de invazia Rusiei. „Kulinici și Naumov aveau acces la cele mai secrete informații”, susține Iahun.
El a susținut că cel mai mare atac asupra unui obiectiv militar de lângă Liov, în vestul Ucrainei, anul trecut, a fost activat de un fost agent SBU în vârstă de 77 de ani, care a transmis detaliile coordonatelor și se teme că mulți din serviciu se consideră încă ruși.
În timp ce generația care lucra pentru serviciile de securitate sovietice s-a pensionat, cei care le-au luat locul sunt fiii și fiicele acestora, explică fostul număr doi al SBU.
„Ei au crescut cu aceleași valori ca și părinții lor”, a spus el. „Ucraina a făcut o greșeală majoră că nu a urmat exemplul statelor baltice după independență în reformarea serviciilor de securitate de la zero”.
„Desigur, au fost întotdeauna patrioți în SBU, dar au fost în minoritate”, a Iahun. „După invazia rusă din 24 februarie, președintele Zelenski a curățat primele rânduri, așa că nu cred că o informație strategică vitală a fost transmisă Rusiei. Acum își îndreaptă atenția spre următoarele eșaloane.”
Iahun a spus că unii agenți SBU au fost mituiți și șantajați pentru a lucra pentru Rusia, în timp ce alții erau agenți dubli. Alții se consideră ruși, a spus el.
Fostul bancher şi agent de informaţii ucrainean Denis Kireev a fost ucis din cauza faptului că în primele zile ale războiului nu a existat o coordonare unică între serviciile speciale ucrainene, a declarat joi, într-un interviu pentru site-ului leton Delfi, Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Rusia, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, cu sediul în Letonia, şi portalul ucrainean Liga.
„S-a întâmplat în primele zile ale războiului. Uciderea sa este legată de faptul că nu exista o coordonare unică între structurile de forţă”, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Direcţia Principală de Informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), a spus Podoliak, explicând că obiecţiile pe care le avea o parte faţă de el nu au putut fi soluţionate prin dialog de către cealaltă parte.
Comentariile sale survin după ce The Wall Street Journal, citându-l pe şeful GUR, Kiril Budanov, a dezvăluit într-o anchetă detaliată că bancherul Kireev era agentul contraspionajului militar ucrainean şi el este cel care a avertizat GUR despre planurile Rusiei de a ataca Ucraina la primele ore ale zilei de 24 februarie.
Mai exact, Kireev l-a avertizat pe Budanov despre invazie cu o zi înainte, la 23 februarie, şi, printre altele, i-a dat informaţii despre planurile privind un desant rusesc pe aerodromul din Gostomel de lângă Kiev, conform media citate.
Primind aceste informaţii, comandamentul militar ucrainean a suplimentat numai în câteva ore unităţile concentrate lângă Kiev, ceea ce a împiedicat forţele ruse să captureze capitala ucraineană.
În interviul pentru Delfi, Mihailo Podoliak susţine că Andrei Kireev nu a făcut parte din delegaţia la negocierile de pace cu Rusia, deşi şeful GUR a susţinut că el a fost prezent la prima rundă de negocieri între cele două părţi. Consilierul administraţiei prezidenţiale de la Kiev recunoaşte însă că acesta era agentul GUR şi „oferea consiliere“ în privinţa aspectelor militare.
Podoliak a ţinut să sublinieze că Kireev, al cărui corp fără suflare a fost găsit la începutul lunii martie anul trecut trecut pe un trotuar din centrul Kievului, nu a fost agentul Rusiei, deşi Moscova a încercat să-l prezinte drept un spion în cadrul delegaţiei de negociatori ucraineni.
Potrivit WSJ, Budanov l-a invitat pe Kireev să ia parte la negocierile cu Federaţia Rusă, deoarece cunoştea doi membri ai delegaţiei ruse. Bancherul ştia că era riscant pentru el să apară în cadrul delegaţiei ucrainene, pentru că se dădea în vileag ca agent. La început nu a vrut să participe, dar ulterior a fost de acord.
Şeful GUR a insistat ca el să meargă şi la a doua rundă de negocieri, care a avut loc la 3 martie în Belarus, scrie WSJ. Pe 5 martie, Kireev a fost ucis.
Potrivit publicaţiei americane, Kireev a fost reţinut în centrul Kievului de către SBU, care a cerut ca gărzile care îl însoţeau să depună armele. „Bancherul a fost reţinut, iar o oră şi jumătate mai târziu a fost găsit mort“, scrie WSJ.
Publicaţia americană sugerează că Andrei Kireev fost ucis la Kiev de agenţi ruşi infiltraţi în cadrul SBU, pentru trădare. Moartea sa ar fi fost unul dintre motivele pentru care preşedintele Volodimir Zelenski l-a destituit pe şeful SBU de la acea vreme, Ivan Bakanov (de altfel, un prieten din copilărie al său), şi a declanşat campania de curăţare a acestui serviciu de către agenţi ruşi. Până acum, autorităţile de la Kiev nu au confirmat această versiune, potrivit Liga.
De ce? Vezi tot