Ucraina își prezintă noul sistem de artilerie Archer, trimis de suedezi. Ar putea primi și avioane de luptă Gripen

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 22:45
3130 citiri
Ucraina își prezintă noul sistem de artilerie Archer, trimis de suedezi. Ar putea primi și avioane de luptă Gripen
Sistem de artilerie suedez Archer FOTO thedefensepost.com/

Un videoclip arată trupe ucrainene folosind un sistem de artilerie Archer furnizat de suedezi pentru prima dată în Ucraina.

Suedia a livrat Ucrainei opt sisteme Archer, a declarat luna trecută ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, potrivit radiodifuziunii suedeze SVT.

Sistemul de artilerie poate trage mai mult de opt obuze pe minut, cu o rază de acțiune de aprope 50 de kilometri, folosind obuze americane M982 Excalibur ghidate de GPS cu rază extinsă, conform OSINTtechnical, un cont X administrat de un analist de la Centrul pentru Analize Navale.

Aceasta este prima filmare a utilizării sistemului de către o unitate a armatei ucrainene, a spus analistul.

Forțele ucrainene folosesc acum sistemul de artilerie cu obuzier autopropulsat din apropierea frontului împotriva forțelor ruse, potrivit SVT.

Sursa nu a specificat unde, când sau ce unitate îl folosește.

Aproximativ 100 de soldați ucraineni au fost instruiți să folosească Archer, a declarat Stephan Sjöberg, comandantul Regimentului de Artilerie Suedez Boden (A8), pentru SVT în noiembrie.

Suedia se gândește, de asemenea, să trimită avioane de luptă JAS39 Gripen în Ucraina, a informat radioul public suedez în septembrie.

Avionul puternic și foarte capabil ar putea oferi forțelor aeriene ucrainene un impuls atât de necesar, după cum a specificat anterior Jake Epstein de la Business Insider.

Livrările sistemelor suedeze Archer au loc pe măsură ce Ucraina rămâne fără muniție de obuze, un element definitoriu în lupta în prima linie, și pe măsură ce republicanii din Congres amenință că nu vor aproba un ajutor suplimentar.

Andri Iermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că întârzierea Congresului în acordarea ajutorului Ucrainei „va face foarte probabil imposibilă continuarea eliberării teritoriului și va crea un risc mare de a pierde războiul”, potrivit The New Voice of Ukraine.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei: „Va fi cea mai mare tranşă de la începutul invadării Ucrainei”
Statele Unite anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei: „Va fi cea mai mare tranşă de la începutul invadării Ucrainei”
Statele Unite vor anunţa vineri noi sancţiuni împotriva Rusiei ce vizează peste 500 de entităţi legate de "susţinătorii săi şi maşina sa de război", a declarat joi pentru AFP o...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #sitem de artilerie archer, #suedia, #avioane gripen , #Razboi Ucraina