Bloomberg: Sprijinul pentru sancțiunile anti-ruse scade: Europa trebuie să se pregătească pentru un război prelungit. Gazprom prevestește apocalipsa prețurilor

Miercuri, 17 August 2022, ora 22:10
4511 citiri
Bloomberg: Sprijinul pentru sancțiunile anti-ruse scade: Europa trebuie să se pregătească pentru un război prelungit. Gazprom prevestește apocalipsa prețurilor
Cetățenii europeni se tem de preturile la energie la iarnă. FOTO Twitter

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei se desfășoară de aproape șase luni și, odată cu trecerea timpului, starea de spirit a cetățenilor Uniunii Europene se schimbă oarecum.

Pe măsură ce sezonul de încălzire se apropie și prețurile cresc la aproape toate produsele, oboseala din cauza războiului din Ucraina se acumulează în rândul populației UE. Prin urmare, liderii țărilor comunitare trebuie să își pregătească cetățenii pentru un conflict prelungit și să implementeze măsuri adecvate pentru a-i sprijini pe cei care sunt cel mai puțin capabili să reziste consecințelor, relatează Bloomberg.

În luna mai a acestui an a fost realizat un sondaj în rândul a zece țări europene în care respondenților li s-a cerut să determine nivelul de atenție al guvernului lor față de Ucraina în comparație cu problemele stringente ale propriilor cetățeni. Marea majoritate a respondenților au considerat că este prea mare. Este interesant că acest indicator este cel mai mare în Polonia și România. Cu toate acestea, majoritatea europenilor continuă să susțină eforturile de a ajuta Ucraina să lupte împotriva agresiunii militare a Kremlinului.

De asemenea, cetățenii UE cred că consecințele negative ale războiului pentru ei sunt creșterea costului vieții, prețurile la energie și amenințarea cu utilizarea armelor nucleare. Bloomberg citează date din sondajul Forsa din iulie 2022 din Germania. Potrivit acestuia, nivelul de sprijin pentru sancțiunile anti-ruse a scăzut semnificativ, de la 44% la o treime. Și probabil că acest indicator va scădea pe măsură ce se apropie iarna.

Pentru a răspunde în mod adecvat stării de spirit din societate, liderii europeni trebuie să-și clarifice obiectivele în Ucraina, ale căror cheie sunt:

-Protecția conducerii Ucrainei alese democratic și dreptul țării la autodeterminare;

-Aducerea Rusiei în fața justiției pentru crime de război;

-Evitarea unei încetări a focului care să lase Ucraina vulnerabilă la reînnoirea agresiunii ruse.

Pentru a atinge aceste obiective, Europa ar trebui să mențină cel puțin sancțiunile actuale împotriva Federației Ruse și să continue să ofere asistență economică Ucrainei. În plus, liderii UE ar trebui să explice că lupta împotriva agresiunii militare a Rusiei este în interesul Europei, deoarece victoria lui Putin va da curaj nu numai liderului de la Kremlin, ci și altor autocrați cu ambiţii revanşiste.

Este important ca partenerii europeni ai Ucrainei să vorbească cinstit cu cetățenii lor și să raporteze potențialele dificultăți. Federația Rusă continuă șantajul cu gazul, reducând treptat exportul de combustibil albastru și este destul de probabil ca acesta să se oprească complet.

Prin urmare, guvernele țărilor UE ar trebui să se concentreze asupra ajutorării celor care sunt expuși celui mai mare pericol. Sprijinul financiar direcționat pentru cei săraci este o abordare mai rațională decât reducerea taxelor și controlul prețurilor, care nu va încuraja gospodăriile să reducă consumul sau să investească în eficiența energetică.

Președintele Rusiei continuă șantajul cu gazul și nuclear, sperând să zdruncine unitatea partenerilor Ucrainei. Prin urmare, liderii europeni trebuie să acționeze decisiv pentru ca așteptările lui Putin să nu devină realitate, subliniază Bloomberg.

Gazprom amenință că la iarnă Europa va plăti 4000 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze

Compania controlată direct de Putin a făcut o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”. Într-o postare de pe grupul de Telegram al companiei mamut, reprezentații acesteia mai vorbesc, marți, și despre nevoia „europenilor de a-și umple depozitele de gaze, aflate acum la „un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”.

De la începutul invaziei, Putin a folosit cea mai mare companie producătoare de gaze din lume ca pe un instrument de șantaj direct. Acesta a condiționat livrările de gaze naturale de punerea în folosință a conductei Nord-Stream 2 sau de plata în ruble. Prețul a fluctuat în funcție de declarațiile șefului de la Kremlin. Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident. Atunci, europenii plăteau circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

De altfel, după ultimul discurs al lui Putin, piața europeană de gaze a fost din nou perturbată. Marți, prețul gazelor era de circa 2500 de dolari pentru o mie de metri cubi. În mesajul publicat de cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, rușii vorbesc și despre nevoia țărilor europene de a-și umple depozitele naționale cu gaze naturale. Din calculele făcute de compania statului rus, Europa ar mai avea nevoie de 23,8 miliarde de metri cubi de gaze pentru ca depozitele să ajungă la același nivel de umplere ca în iarna 2019-2020. În același articol, reprezentanții companiei vorbesc despre motivele creșterii prețurilor, principalul - „tensiunile cu Rusia”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Sprijin, #cetateni, #ununea europeana, #lideri europeni , #Razboi Ucraina