The Hill: Care este principala greșeală a lui Biden cu privire la Ucraina. Cele două căi pentru înfrângerea lui Vladimir Putin

Joi, 09 Martie 2023, ora 19:51
8502 citiri
The Hill: Care este principala greșeală a lui Biden cu privire la Ucraina. Cele două căi pentru înfrângerea lui Vladimir Putin
Președintele american Joe Biden, vizită la Kiev FOTO / ABC

În timp ce președintele american Joe Biden a reafirmat angajamentul Americii față de libertate în timpul vizitei sale istorice la Kiev, ministrul chinez de Externe Wang Yi era la Moscova.

Orice ar fi vorbit el despre China, cu siguranță nu a fost vorba despre libertate. Sunt informații care indică faptul că China se pregătește să vândă arme Rusiei pentru prima dată.

În ciuda demonstrației de susținere a președintelui Biden pentru ucraineni, el și o mare parte din Occident sunt încă blocați într-o abordare ezitantă privind aprovizionarea cu arme, scrie The Hill.

La aproape un an după ce Rusia a lansat o ofensivă la scară largă împotriva Ucrainei, liderii occidentali au fost în sfârșit de acord să trimită tancuri în Ucraina. O astfel de imagine a încetinit aprovizionarea cu artilerie cu rază medie, sisteme de apărare antiaeriană și alte arme necesare. În timpul acestor întârzieri prelungite, nu s-a realizat nimic, cu excepția continuării zadarnice a războiului, irosirea vieților a mii de ucraineni și distrugerea în continuare a țării.

Se speră că președintele Biden va învăța din aceste greșeli și va oferi ucrainenilor armele de care au nevoie pentru a pune capăt invaziei ruse. Dar când a fost întrebat despre trimiterea de avioane de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și recapete controlul asupra spațiului aerian, el a răspuns că Ucraina nu are nevoie de avioane de luptă în acest moment. Administrația și-a exprimat îndoieli similare cu privire la rachetele cu rază lungă de acțiune, care sunt esențiale pentru perturbarea liniilor de aprovizionare rusești. Nu numai că răspunsurile președintelui sunt evident greșite - doctrina occidentală standard cere folosirea tancurilor și aeronavelor pentru a se sprijini reciproc - dar a aplicat criterii greșite.

Deciziile americane de ajutor ar trebui să se concentreze pe ceea ce îi va ajuta pe ucraineni să pună capăt războiului cât mai repede posibil, susține publicația.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât oamenii suferă mai mult. Mulți dintre zecile de mii de evrei uciși în Holocaust, inclusiv Anne Frank, erau încă în viață cu câteva luni înainte de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial; o ofensivă mai rapidă împotriva Wehrmacht-ului în colaps i-ar fi putut salva. Dacă SUA ar fi forțat Japonia să se predea cu o lună înainte ca Uniunea Sovietică să intre în războiul din Pacific, monstruosul regim nord-coreean ar fi putut să nu se fi născut niciodată. Guvernele neutre fragile din Cambodgia și Laos au supraviețuit primilor șase până la șapte ani ai războiului din Vietnam, dar în cele din urmă invazia SUA le-a destabilizat și a dus la ascensiunea unor regimuri comuniste mortale.

Abordarea SUA a împiedicat Ucraina să piardă, dar a lipsit-o de mijloacele de a câștiga. Drept urmare, războiul se prelungește, provocând pierderi teribile ucrainenilor, scrie The Hill.

Războiul din Ucraina răspândește instabilitatea

Din ce în ce mai mult, există semne că războiul răspândește instabilitatea. Rusia ar putea răsturna guvernul ales pro-occidental al Moldovei vecine. Serviciile de informații din mai multe țări raportează că acolo ar putea fi iminentă o lovitură de stat pro-rusă. Vladimir Putin tocmai a revocat recunoașterea de către Rusia a suveranității moldovenești asupra părților din teritoriul moldovenesc pe care Rusia le-a ocupat cu „gardienii păcii” din 1992.

Până acum, dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko a rezistat cererilor Moscovei de a-și angaja armata în Ucraina. Lukașenko se mai află în funcție datorită sprijinului Rusiei în timpul revoltelor populare după victoria sa frauduloasă în alegerile prezidențiale din 2020. Acest lucru i-a oferit lui Putin pârghia de a obține permisiunea pentru atacuri terestre și aeriene asupra Ucrainei de pe teritoriul belarus. El continuă să facă presiuni asupra lui Lukașenko să intre direct în război și, cu cât războiul durează mai mult, cu atât este mai probabil ca Lukașenko să cedeze.

Pe măsură ce Rusia rămâne fără muniție, devine din ce în ce mai dependentă de regimurile dictatoriale din Iran și Coreea de Nord. Recent, Iranul a dezvăluit că a făcut un salt important în eforturile sale de a îmbogăți uraniul: acum poate produce suficient pentru o bombă în doar 12 zile. Nu putem decât să ne îngrozim de ceea ce pare să facă Rusia pentru Coreea de Nord în schimbul obuzelor sale de artilerie, scrie publicația.

Interferența constantă a Rusiei în aprovizionarea cu cereale ucrainene a dus la creșterea prețurilor la alimente și la agravarea foametei. Lista țărilor expuse riscului de faliment este în creștere.

Dacă China începe să furnizeze Rusiei arme, consecințele ar putea fi de mare anvergură. Acest lucru ar forța Occidentul să aleagă între a acționa ca răspuns la amenințarea de a impune sancțiuni secundare Chinei sau a renunța la amenințarea reală a sancțiunilor în viitoarele conflicte. Fără capacitatea de a impune sancțiuni, mai multe conflicte vor fi rezolvate prin război deschis.

Singura șansă a Rusiei de a câștiga în Ucraina a fost o victorie rapidă la începutul invaziei sale. Printr-o combinație de aroganță, prostie și logistică slabă, a pierdut această oportunitate și cele mai eficiente unități de luptă ale sale. Cu câștiguri mici la un cost uluitor în ofensiva sa recentă, Rusia a arătat clar că mașina sa de război este grav avariată.

Ucrainenii au două căi foarte diferite către victorie

În prezent, ucrainenii au două căi foarte diferite către succes. Una este să facă să sângereze armata rusă până când aceasta nu va mai avea suficientă putere pentru a ține teritoriul pe care l-a capturat. Ucrainenii au făcut-o la Soledar, forțând Rusia să piardă zeci de mii de vieți pentru a captura un oraș mic. Ei repetă procesul în Bahmut. Această abordare va funcționa, dar va dura mult timp - și pierderea multor vieți ucrainene.

O altă opțiune pentru ucraineni este să se întoarcă la blitzkrieg-ul care a dus la eliberarea regiunii Harkov la sfârșitul verii trecute. Odată ce ucrainenii au spart linia frontului, trupele ruse demoralizate și prost conduse pur și simplu au fugit. Ucrainenii nu au fost opriți de ruși, ci de propria lor lipsă de tancuri și alte vehicule pentru a-și menține forțele principale aprovizionate. Au ucis mult mai puțini ruși decât în asediile lungi.

Dacă SUA și aliații săi le dau ucrainenilor ceea ce au nevoie, acest război s-ar putea termina destul de repede.

O lovitură rapidă asupra Melitopol și o lovitură cu rachete asupra Podului Kerci ar întrerupe aprovizionarea forțelor ruse din sud și le-ar forța să se retragă. O reluare a războiului în Lugansk ar putea sparge liniile apărate de militari prost pregătiți și ar putea prelua rapid o mare parte din acea provincie, distrugând visul lui Putin de a pune mâna pe bazinul industrial Donbas. Continuarea războiului în această etapă nu ar face decât să-i sporească umilirea și să-i pună în pericol puterea.

Liderul chinez Xi Jinping se pare că va vizita Moscova. Dacă vede o demonstrație decisivă a Occidentului de a le oferi ucrainenilor ceea ce au nevoie pentru o victorie rapidă, nu va dori să se asocieze cu un învins clar. Apoi, el poate face presiuni asupra lui Putin pentru un acord care să-i salveze fața, poate prin retragerea din Ucraina în schimbul garanțiilor de securitate chineze.

Cu toate acestea, dacă Occidentul își continuă indecizia, Xi ar putea încerca să susțină mașina de război distructivă a lui Putin în schimbul ca Rusia să devină clientul Chinei. Acest lucru ar extinde foarte mult războiul și daunele sale colaterale și ar pune în pericol interesele americane strategice pe termen lung, conchide The Hill.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Sprijin, #Occident, #SUA, #Joe Biden , #Razboi Ucraina