Rușii încearcă să blocheze Starlink în Ucraina. Oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Moscovei și "iau măsuri pentru a le neutraliza”

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 23:52
3215 citiri
Rușii încearcă să blocheze Starlink în Ucraina. Oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Moscovei și "iau măsuri pentru a le neutraliza”
sistem Starlink/FOTO; depozitphotos

Rusia încearcă să blocheze accesul armatei ucrainene la internet prin bruierea semnalului sistemului de satelit Starlink, scrie The Washington Post, citând materiale secrete ale serviciilor secrete americane ce au ajuns pe rețelele sociale.

Terminalele acestui sistem au fost furnizate Ucrainei de Elon Musk, proprietarul companiei SpaceX, care deține Starlink, din primele zile de război. Potrivit documentelor scurse, Moscova experimentează de câteva luni sistemele sale de război electronic Tobol, în încercarea de a perturba transmisiile Starlink în Ucraina. Conform datelor deschise, sistemul Tobol este conceput pentru a-și proteja propriile canale de comunicare. Cu toate acestea, experții sugerează că capacitățile sale pot fi folosite și pentru a bloca semnalele inamicului.

Forțele ucrainene au raportat întreruperi ale Starlink în octombrie, când desfășurau o contraofensivă de succes în sud și est. Cu toate acestea, nu există dovezi că aceste întreruperi au fost rezultatul experimentelor rusești cu Tobol sau alte dispozitive de bruiaj. La acea vreme, s-a speculat că SpaceX a restricționat accesul la internet în acele zone, astfel încât rușii să nu-l poată folosi.

Dar faptul că rușii caută în mod activ o modalitate de a bloca semnalul Starlink și, foarte probabil, dețin instrumentele necesare ar trebui să provoace îngrijorare. La urma urmei, Starlink s-a dovedit a fi vital pentru Forțele Armate, care folosesc terminalele acestui sistem pentru comunicarea pe câmpul de luptă și transferul de informații, deoarece alte mijloace de comunicare sunt dezactivate de ruși.

SpaceX, firma care deține Starlink, a refuzat să comenteze, dar primăvara trecută, Elon Musk a scris pe Twitter că, deși Starlink și-a demonstrat rezistența împotriva unor de încercări de "bruiaj și hacking", se pare că ruşii şi-au intensificat eforturile. Pentagonul nu a răspuns întrebărilor despre această evaluare. "Aceste sisteme constituie un element important în rețeaua de comunicații a Ucrainei", a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare, care a adăugat că SUA se concentrează în continuare să asigure Ucrainei sateliţii de care are nevoie.

Kostiantin Jura, un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Rusiei și "iau măsuri pentru a le neutraliza". Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Starlink s-a dovedit vital pentru armata Ucrainei, care se bazează pe micile terminale portabile pentru a comunica pe câmpul de luptă și a transmite informații. Forțele ruse au dezactivat cu succes capacitatea ucrainenilor de a folosi alte echipamente de comunicații, inclusiv radiouri și telefoane mobile, dar semnalele sateliţilor Starlink sunt mai greu de perturbat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #starlink, #Internet, #blocare , #Razboi Ucraina