Loviturile rusești asupra infrastructurii ucrainene nu au avut efectul dorit, susțin serviciile secrete britanice

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 22:44
3745 citiri
Loviturile rusești asupra infrastructurii ucrainene nu au avut efectul dorit, susțin serviciile secrete britanice
Rusia continuă să atace infrastructura civila din Ucraina/ FOTO: Captură Youtube

Atacurile Rusiei asupra rețelei electrice a Ucrainei cu rachete de croazieră sunt primul exemplu al încercării sale de a implementa conceptul unei operațiuni strategice de distrugere a țintelor critice, o componentă cheie a doctrinei militare pe care a adoptat-o ​​în ultimii ani.

Potrivit analiștilor de la Ministerul britanic al Apărării, Rusia intenționa să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi infrastructura critică a statului inamic, mai degrabă decât forțele sale militare, pentru a demoraliza populația și, în cele din urmă, a forța liderii statului să capituleze.

Loviturile Rusiei continuă să provoace penurie de energie electrică, ceea ce duce la probleme umanitare masive și nediscriminatorii în toată Ucraina. Cu toate acestea, eficacitatea sa ca strategie este probabil se va diminua, deoarece Rusia a cheltuit deja o mare parte din rachetele sale împotriva țintelor tactice.

„Având în vedere că Ucraina s-a mobilizat cu succes în ultimele nouă luni, impactul material și psihologic al acestor atacuri va fi probabil mai mic decât dacă ar fi fost lansat în stadiul inițial al războiului”, a spus serviciile de informații britanice.

Rușii nu au învățat din greșeli, susține ISW

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în ultima sa evaluare că eforturile armatei ruse în jurul lui Bahmut sugerează că forțele ruse nu au reușit să învețe din campaniile costisitoare anterioare concentrate pe așezări operaționale nesemnificative.

În timp ce trupele rusești au continuat să se concentreze asupră unor mici așezări din zonă de la sfârșitul lunii mai, acestea au reușit să securizeze doar câțiva kilometri în șase luni, pierzând în acest proces soldați și echipamente, potrivit ISW.

Acest model se aseamănă cu campania Rusiei de a cuceri Sievierodonețk și Lisiciansk, în apropiere de granița cu regiunea Lugansk, în lunile iunie și iulie. Rusia a capturat în cele din urmă cele două orașe, dar succesul nu a avut beneficii operaționale reale pentru Rusia în est.

Chiar dacă Rusia reușește să cucerească Bahmut, costurile asociate cu cucerirea orașului vor depăși cu mult beneficiile operaționale ale orașului în sine, potrivit ISW.

Costurile asociate cu șase luni de luptă intensă, bazată pe uzură în jurul Bahmutului depășesc cu mult orice avantaj operațional pe care rușii îl pot obține prin cucerirea lui.

Ofensivele Rusiei în zonă continuă să consume puterea de luptă disponibilă a armatei lui Putin, facilitând contraofensivele ucrainene în alte părți, a mai observat think tank-ul american.

Citește și:
„Paralela 38”, noua strategie a lui Putin pentru Ucraina? Istoric rus: ”Acum luptă doar pentru a face pace”
„Paralela 38”, noua strategie a lui Putin pentru Ucraina? Istoric rus: ”Acum luptă doar pentru a face pace”
Dictatorul rus urmărește împărțirea Ucrainei după scenariul coreean „Paralela 38”, crede istoricul rus Dmitri Cernizevski, citat de publicația ucraineană Dialog.ua. Kremlinul are o...
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Cine este Jokerul care provoacă puterea lui Putin
Președintele Vladimir Putin al Rusiei, se pare, că a observat în sfârșit că războiul din Ucraina a creat un concurent periculos pentru puterea sa: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei...