Cum ar trebui schimbată rapid strategia occidentală în Ucraina: „Războiul constă într-o interacțiune continuă a contrariilor”

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 22:21
5626 citiri
Cum ar trebui schimbată rapid strategia occidentală în Ucraina: „Războiul constă într-o interacțiune continuă a contrariilor”
Soldații ucraineni au început să primească arme mai puternice din Occident/ FOTO: Twitter

Există o expresie binecunoscută că niciun plan de război nu supraviețuiește primului contact cu inamicul.

Cel mai mare teoretician al războiului, Carl von Clausewitz, a explicat adesea că strategia trebuie să fie dinamică, în continuă schimbare și reînnoire. În celebrul său tratat despre război, el a scris că unii generali „au în vedere doar acțiuni unilaterale, în timp ce războiul constă într-o interacțiune continuă a contrariilor”.

Occidentul trebuie să ia în seamă aceste lecții în lupta sa împotriva Rusiei și să își ajusteze strategia, care este în pericol de eșec, scrie Farid Zakaria pentru The Washington Post.

Esența strategiei Occidenturlui

Esența strategiei Occidentului a constat în două direcții: să ofere Ucrainei arme, antrenament și bani, precum și să impună sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei. Această idee de bază are încă sens, dar echilibrul trebuie schimbat. Acum este clar că războiul economic împotriva Rusiei nu funcționează atât de bine pe cât se așteptau liderii occidentali.

Lui Putin nu îi pasă atât de mult cum afectează aceste sancțiuni poporul rus. Și datorită creșterii prețurilor la energie, Bloomberg News prezice că guvernul rus va obține mult mai multe venituri din petrol și gaze decât a primit înainte de război, aproximativ 285 de miliarde de dolari în acest an, comparativ cu 236 de miliarde de dolari în 2021.

Între timp, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani.

Principala problemă a războiului economic împotriva Rusiei: este lipsită de dinți, deoarece nu se extinde la energie. Economia Rusiei este în esență una energetică. Numai veniturile din petrol și gaze reprezintă aproximativ jumătate din bugetul de stat al Rusiei. Și, din păcate, soluția nu ar fi ca Occidentul să înceteze complet să cumpere energie rusească, pentru că, o ofertă mai mică pe piețele mondiale, ar duce la o creștere și mai mare a prețurilor.

După ce a dezvoltat o dependență periculoasă față de energia rusă în ultimele două decenii, Europa nu poate schimba acest lucru rapid fără să se cufunde într-o recesiune profundă și prelungită.

Priviți ce se întâmplă pe un continent unde prețurile gazelor naturale sunt acum cu 700% mai mari decât erau la începutul anului trecut. Pe 11 iulie, Nord Stream 1, conducta prin care Germania primește cea mai mare parte a gazului din Rusia, este programată să se închidă pentru reparații.

Este posibil ca Putin să decidă să pedepsească Occidentul și Germania împiedicând redeschiderea acesteia. Dacă da, atunci Germania - cea mai mare economie a Europei - va cădea aproape sigur în recesiune. Se pare că strategia lui Putin este să impună Occidentului cheltuieli și să joace pe cartea timp, presupunând că fisurile din coaliția împotriva lui se vor lărgi pe măsură ce problemele economice din aceste țări cresc.

Țările occidentale încă nu consideră această problemă ca o prioritate. Există un zăcământ uriaș de gaze în Țările de Jos, dar producția nu a fost crescută. Germania încă nu inversează eliminarea treptată a energiei nucleare.

Administrația Biden încă face dificilă finanțarea investițiilor pe termen lung în gaze naturale și petrol. De asemenea, el nu poate găsi o modalitate de a restabili acordul nuclear cu Iranul, o mișcare care ar aduce un aflux uriaș de noi livrări de petrol pe piața mondială și, aproape sigur, va stabiliza prețul. Sunt de înțeles că există obiecții și preocupări valabile la toate aceste politici, dar prioritatea ar trebui să fie înfrângerea lui Putin, notează autorul.

Adevărata vulnerabilitate a lui Putin se află pe frontul militar

Între timp, adevărata vulnerabilitate a lui Putin se află pe câmpul de luptă. Armata rusă și-a extins controlul asupra Donbasului, dar cu un cost mare. Mii de soldați ruși au murit, proviziile ei sunt în scădere și, cel mai important, îi este foarte greu să recruteze.

The Economist scrie că guvernul rus întâmpină dificultăți în a recruta și le oferă recruților un salariu triplu față de cel mediu.

Rusia suferă pierderi grele de arme care vor fi greu de înlocuit, mai ales atunci când aceasta necesită tehnologie sofisticată - aproape toate au fost importate anterior din Occident și de la aliații săi. Secretarul de Comerț al SUA, Gina Raimondo, a declarat recent că echipamentul rusesc capturat conține cipuri recuperate din frigidere și mașini de spălat vase.

Liderii occidentali trebuie să recunoască că sancțiunile economice pur și simplu nu vor funcționa într-o perioadă rezonabilă de timp. Ei ar trebui să crească pe cât posibil aprovizionările cu energie din întreaga lume, dar și să ridice acele sancțiuni care, evident, rănesc Occidentul mai mult decât afectează Rusia, susține Farid Zakaria.

Occidentul trebuie să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

În același timp, trebuie să-și asume riscul de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina. Ridicarea blocadei din jurul Odesei ar fi o victorie economică uriașă pentru Ucraina și o înfrângere simbolică zdrobitoare pentru Rusia.

Vine iarna. În casele europene, este posibil să nu fie suficientă căldură. Trupelor ucrainene la va fi mai greu să-i împingă pe ruși când zăpada va acoperi pământul. Timpul nu este de partea lor și nici a Occidentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #strategie, #ocident, #arme, #energie , #Razboi Ucraina