The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită

Duminica, 22 Mai 2022, ora 19:45
19525 citiri
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
Războiul din Ucraina va intra în curând în a patra lună. FOTO: Captură Youtube

Senatul SUA a adoptat joi, 19 mai, un pachet de ajutoare de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar cu un grup mic de republicani izolaționiști care critică cu voce tare cheltuielile, războiul intră într-o fază nouă și complicată, iar sprijinul bipartizan continuu nu este garantat.

Avril Haines, directorul comunității de informații a SUA, a avertizat recent în Comisia pentru Apărare a Senatului că următoarele câteva luni ar putea fi volatile. Conflictul dintre Ucraina și Rusia ar putea avea „o traiectorie mai imprevizibilă și cu potențial de escaladare”, cu probabilitatea crescută ca Rusia să amenințe că folosește arme nucleare.

Acestea sunt costuri extraordinare și pericole grave și, totuși, există multe întrebări la care președintele Biden trebuie să răspundă încă pentru publicul american cu privire la implicarea continuă a Statelor Unite în acest conflict, scrie New York Times.

În martie, această comisie a susținut că mesajul din partea Statelor Unite și a aliaților săi către ucraineni și ruși deopotrivă trebuie să fie: indiferent de cât timp va dura, Ucraina va fi liberă. Ucraina merită sprijin împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei, iar Statele Unite trebuie să-și conducă aliații NATO pentru a-i demonstra lui Vladimir Putin că alianța atlantică este dispusă și capabilă să reziste ambițiilor sale revanșiste.

Acest obiectiv nu se poate schimba, dar în cele din urmă, nu este încă în interesul Americii să se cufunde într-un război total cu Rusia, chiar dacă o pace negociată ar putea cere Ucrainei să ia niște decizii grele.

Încearcă SUA să slăbească Rusia definitiv?

Încearcă Statele Unite, de exemplu, să contribuie la încheierea acestui conflict, printr-o reglementare care să permită o Ucraină suverană și un fel de relație între Statele Unite și Rusia? Sau încearcă acum Statele Unite să slăbească Rusia definitiv? Scopul administrației s-a mutat spre destabilizarea lui Vladimir Putin sau îndepărtarea lui? Intenționează Statele Unite să-l tragă la răspundere pe Putin ca criminal de război? Sau scopul este acela de a încerca să evite un război mai larg?

Casa Albă riscă să piardă interesul americanilor de a-i sprijini pe ucraineni

Fără claritate cu privire la aceste întrebări, Casa Albă nu numai că riscă să piardă interesul americanilor de a-i sprijini pe ucraineni – care continuă să sufere pierderi de vieți și mijloace de trai – dar și pune în pericol pacea și securitatea pe termen lung pe continentul european.

Americanii au fost galvanizați de suferința Ucrainei, dar sprijinul popular pentru un război departe de țărmurile SUA nu va continua la infinit. Inflația este o problemă mult mai mare pentru alegătorii americani decât Ucraina, iar perturbările piețelor globale de alimente și energie probabil se vor intensifica.

Momentul actual este unul dezordonat în acest conflict, ceea ce ar putea explica reticența administrației Biden de a da răspunsuri clare. Președintele Biden trebuie să demonstreze alegătorilor americani, cu mult înainte de noiembrie, că sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru valorile democratice și dreptul țărilor de a se apăra împotriva agresiunii – în timp ce pacea și securitatea rămân rezultatul acestui război.

Este tentant să vedem succesele uluitoare ale Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei ca un semn că, cu suficient ajutor american și european, Ucraina este aproape de a împinge Rusia înapoi la pozițiile sale înainte de invazie. Dar aceasta este o presupunere periculoasă.

Putin a investit prea mult prestigiu personal în invazie pentru a da înapoi

O victorie militară decisivă a Ucrainei asupra Rusiei, în care Ucraina recâștigă tot teritoriul pe care Rusia l-a ocupat din 2014, nu este un obiectiv realist. Deși planificarea și lupta Rusiei au fost surprinzător de neglijente, Rusia rămâne prea puternică, iar Putin a investit prea mult prestigiu personal în invazie pentru a da înapoi.

Statele Unite și NATO sunt deja profund implicate, militar și economic. Așteptările nerealiste i-ar putea trage din ce în ce mai adânc într-un război lung și costisitor. Rusia, oricât de bătută și ineptă, este încă capabilă să provoace distrugeri masive Ucrainei și este încă o superputere nucleară cu un despot rănit și volatil, care a arătat puțină înclinație către o înțelegere negociată. Ucraina și Rusia „par acum mai depărtate decât în ​​orice alt moment al războiului ce durează de aproape trei luni”, după cum a a scris The Times.

Declarații belicoase recente de la Washington – afirmația președintelui Biden că Putin „nu poate rămâne la putere”, comentariul secretarului Apărării Lloyd Austin că Rusia trebuie „slăbită” și angajamentul președintelui Camerei, Nancy Pelosi, că Statele Unite vor sprijini Ucraina „până la victorie” – nu aduc negocierile mai aproape.

În cele din urmă, ucrainenii sunt cei care trebuie să ia deciziile grele: ei sunt cei care luptă, mor și își pierd casele din cauza agresiunii ruse, și ei sunt cei care trebuie să decidă cum ar putea arăta sfârșitul războiului. Dacă conflictul duce la negocieri reale, liderii ucraineni vor fi cei care vor trebui să ia deciziile teritoriale dureroase pe care le va cere orice compromis.

Statele Unite și NATO au demonstrat că vor sprijini lupta ucraineană. Și oricum se termină lupta, SUA și aliații săi trebuie să fie pregătiți să ajute Ucraina pentru reconstrucție.

Dar, pe măsură ce războiul continuă, Biden ar trebui, de asemenea, să explice clar președintelui Volodimir Zelenski și poporului său că există o limită pentru cât de departe se vor confrunta Statele Unite și NATO cu Rusia și limite pentru armele, banii și sprijinul politic pe care îl pot aduna. Este imperativ ca deciziile guvernului ucrainean să se bazeze pe o evaluare realistă a mijloacelor sale și pe cât de mult mai poate suferi Ucraina.

Confruntarea cu această realitate poate fi dureroasă, dar aceasta este ceea ce guvernele sunt obligate să facă, nu să urmărească un „câștig” iluzoriu, susține NYT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #SUA, #ajutor , #Razboi Ucraina