Șeful de stat major al trupelor SUA: Armata ucraineană nu e afectată de atacurile asupra infrastructurii energetice

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 05:03
2951 citiri
Șeful de stat major al trupelor SUA: Armata ucraineană nu e afectată de atacurile asupra infrastructurii energetice
Generalul american Mark Milley/ FOTO:msnbc.com

Rusia terorizează populația civilă a Ucrainei atacând infrastructura energetică a țării, dar acest lucru nu afectează acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei pe front, a declarat șeful Statului Major Comun al Statelor Unite, generalul Mark Milley, într-o conversație cu omologul său britanic.

„Acesta este un atac asupra populației civile din Ucraina. Armata ucraineană... nu depinde de această infrastructură energetică pentru a conduce operațiuni militare”, a spus Milley. El a numit atacurile asupra populației civile inacceptabile.

„Ei încearcă să rupă coloana vertebrală, să rupă voința poporului ucrainean. Veți vedea că aceasta nu este o coloană ruptă, ci o creștere a nivelului de stabilitate și rezistență din partea poporului ucrainean”, a adăugat generalul.

Milli a remarcat că Putin a fost deja învins, dar „mai sunt multe lupte de dus”. Potrivit evaluării sale, situația de pe fronturi s-a stabilizat acum și nu vor exista schimbări în viitorul apropiat.

„Odată cu debutul iernii, totul va încetini puțin din cauza înghețului. Atunci va exista o oportunitate potențială ca ambele părți să atace în toiul iernii din cauza vremii și a terenului. Așa că vom vedea ce se întâmplă cu asta”, a adăugat el.

Nici Milli, nici Radakin nu au precizat un interval de timp pentru războiul din Ucraina, dar ambii au spus în esență că țările lor vor sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

Forțele rusești continuă atacurile aeriene și terestre asupra mai multor așezări din estul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni. În apropiere de Lisiceansk, Rusia a desfășurat mai mulți soldați pentru a încerca să captureze satul Bilohorivka, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, în timp ce un comandant dintr-o altă așezare intens disputată a descris o intensificare a ofensivei aeriene rusești.

Ucraina a aplicat joi noi întreruperi de energie electrică de urgență, încercând să repare infrastructura energetică avariată în urma atacurilor aeriene rusești, care, potrivit operatorului rețelei naționale, au provocat penurii semnificative de aprovizionare.

„Începând cu ora 11:00 a.m. pe 8 decembrie, din cauza daunelor provocate de loviturile cu rachete asupra centralelor electrice și a rețelei de înaltă tensiune, sistemul are un deficit semnificativ de energie electrică", a declarat operatorul de rețea Ukrenergo.

Acesta a precizat că situația a fost complicată de condițiile meteorologice, regiunile vestice confruntându-se cu ger, ploaie, zăpadă și vânturi puternice care au provocat înghețarea cablurilor, dar că cea mai dificilă situație a fost în zonele estice, unde luptele sunt cele mai violente.

Citește și:
New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite
New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite
Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai mare provocare pentru securitatea europeană de la sfârșitul Războiului Rece, dar europenii au ratat o oportunitate de a-și consolida propria apărare,...
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Ucraina are nevoie de sute de mii de drone. A început marea mobilizare a producătorilor interni
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susţine că forțele de apărare ale Ucrainei au nevoie de sute de mii de vehicule aeriene fără pilot. Oficialul a subliniat că s-a...