Washington Post: SUA și Marea Britanie pregătesc soldații ucraineni de câteva luni pentru o contraofensivă

Miercuri, 10 August 2022, ora 23:46
4183 citiri
Washington Post: SUA și Marea Britanie pregătesc soldații ucraineni de câteva luni pentru o contraofensivă
Soldați ucraineni pregătiți să folosească arme grele occidentale/ FOTO: usip.org

Pregătirea trupelor ucrainene pentru o contraofensivă în sudul Ucrainei a fost o prioritate pentru Statele Unite și Marea Britanie în ultimele luni, scrie jurnalistul și scriitorul american David Ignatius în Washington Post. El a menționat că forțele ucrainene de pe linia frontului au luptat cu o vitejie extraordinară în primele luni de război. Dar cadrul inițial de ofițeri și soldați era epuizat.

„ Nu știu prea multe despre planificarea contraofensivei, în afară de faptul că Ucraina și aliații săi s-au concentrat asupra ei în timpul verii. Această parte despre pregătirea trupelor este importantă. Precum și livrarea de noi arme și planificarea tactică. Este greu să prinzi Rusia cu garda jos, când toată lumea știe că urmează o contraofensivă. Dar din 24 februarie, ucrainenii au folosit cu ințelepciune înșelăciunea oriunde au putut ”, a spus Ignatius.

El a mai subliniat că Ucraina cu siguranță nu vrea să-și distrugă propriile orașe, încercând să le elibereze de Rusia. „ Unul dintre avantajele pe care le are Ucraina și care îi va permite să evite această problemă atunci când va încerca să reia Hersonul sau alte regiuni este capacitatea de a duce un război de gherilă în spatele liniei frontului. În următoarele luni, cei care au devenit colaboratori cu Rusia, pregătind așa-zise referendumuri sau ajutând invadatorii în alte moduri, vor fi principalele ținte pentru ucrainenii furioși, ale căror servicii speciale se pregătesc pentru această fază a războiului de gherilă de foarte mult timp. Desigur, cu ajutorul unor instructori de la serviciile speciale ale SUA și alți aliați ”, a explicat jurnalistul american.

Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a ajuta la antrenarea soldaților ucraineni și s-a oferit de asemenea să instruiască ofițeri ai forțelor armate ucrainene pe teritoriul danez, relatează Reuters.

„Danemarca va susține un proiect condus de britanici cu 130 de soldați danezi, oferind în același timp să antreneze ofițeri ucraineni în Danemarca”, afirmă un comunicat remis presei miercuri de ministerul danez al Apărării.

Acesta precizează că instructorii danezi vor oferi pregătire militară de bază ce va include antrenamente privind operațiuni tactice și luptele în zone urbane pentru soldații ucraineni ce nu au experiență militară sau au avut parte doar de instructaj de bază.Danemarca a participat atât la misiunile de instruire organizate de forțele armate britanice, cât și cele canadiene, în Ucraina începând cu 2015 și a furnizat Kievului arme și sprijin în apărarea cibernetică de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

Printre armele livrate de guvernul de la Copenhaga Kievului se numără puternicele rachete antinavă Harpoon, acesta anunțând pe 24 mai că a trimis aceste arme Ucrainei pentru a o ajuta să deblocheze Odesa și celelalte orașe-port ale țării, aflate la momentul respectiv sub blocadă rusească.

Rezistenţa ucraineană creşte în zonele ocupate de ruşi

Din dorinţa de a prelua conducerea în zonele ocupate de Rusia din sud-estul Ucrainei, forţele de gherilă loiale Kievului omoară oficiali pro-Moscova, distrug poduri şi terenuri şi ajută armata ucraineană prin identificarea ţintelor cheie, relatează The Associated Press.

„Scopul nostru este de a face viaţa insuportabilă pentru ocupanţii ruşi şi de a folosi orice mijloace pentru a le deraia planurile", a afirmat Andriy, un coordonator, în vârstă de 32 de ani, al mişcării de gherilă din regiunea sudică Herson.

Andriy, membrul grupului de rezistenţă Zhovta Strichka sau „Panglica Galbenă”, a vorbit cu The Associated Press, cu condiţia să nu îi fie dezvăluită complet identitatea pentru a nu fi urmărit de ruşi. Numele grupului provine de la una dintre cele două culori naţionale ale Ucrainei, iar membrii săi utilizează panglici de această nuanţă pentru a marca potenţiale ţinte pentru atacurile de gherilă.

Armata ucraineană a folosit, recent, un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA pentru a lovi podul strategic Antonovski, situat la periferia Hersonului, acesta fiind considerat un obiectiv strategic, având un rol-cheie pentru aprovizionare. Este singurul pod care leagă oraşul de malul sudic al Niprului şi de restul regiunii Herson. În oraşul de 500.000 de oameni, capturat de trupele ruse la începutul războiului, au fost distribuite mai multe pliante ale rezistenţei, în care erau ameninţaţi oficialii sprijiniţi de Moscova.

Înainte de atacul asupra podului, au fost găsit pliante pe care scria: „Dacă HIMARS nu poate face asta, un partizan va ajuta”.

„Oferim armatei ucrainene coordonate precise pentru diferite ţinte, iar asistenţa gherilelor face ca noile arme cu rază lungă de acţiune, în special HIMARS, să fie şi mai puternice", a afirmat Andriy pentru AP. „Suntem invizibili în spatele liniilor ruseşti, iar aceasta este puterea noastră”, a mai adăugat acesta.

Pe măsură ce forţele ucrainene îşi intensifică atacurile în regiune şi revendică unele zone de la vest de râul Nipru, activitatea de gherilă a crescut.

Ei se coordonează cu Forţele de operaţiuni speciale ale armatei ucrainene, ceea ce îi ajută să dezvolte strategii şi tactici. O serie de depozite de arme şi ascunzători secrete au fost înfiinţate în zonele ocupate.

Bombe au fost plasate în proximitatea clădirilor administrative, în casele oficialilor şi chiar pe rutele acestora către serviciu.

Un vehicul de poliţie a fost lovit de o bombă, rănind grav doi ofiţeri, dintre care unul a murit ulterior. Şeful adjunct al administraţiei locale din Nova Kakhovka a murit din cauza rănilor după ce a fost împuşcat în weekend.

Luptătorii de gherilă au încercat în mod repetat să-l ucidă pe Vladimir Saldo, liderul administraţiei din regiunea Herson, teritoriu aflat sub controlul invadatorilor ruşi, oferind o recompensă de 1 milion de grivne (circa 25.000 de dolari). Asistentul său, Pavel Slobodcikov, a fost împuşcat şi ucis în vehiculul său, iar un alt oficial, Dmytry Savluchenko, a fost ucis de o bombă.

Atacurile au determinat Moscova să trimită unităţi anti-gherilă la Herson, a afirmat Saldo.

„În fiecare zi, unităţi speciale din Rusia detectează două sau trei ascunzători cu arme pentru activităţi teroriste”, a scris Saldo pe canalul său de mesagerie.

Încă de la debutul războiului, mii de locuitori au organizat proteste, însă armata rusă i-a arestat pe activişti.

Oficialii pro-Moscova se pregătesc pentru un posibil referendum privind Melitopolul şi alte zone ocupate care se alătură Rusiei, efectuează raiduri de securitate şi pregătesc paşapoarte ruseşti, a afirmat primarul orașului Ivan Fedorov.

Vom zădărnici referendumul. Nu vom permite votul sub ameninţarea armei”, a spus el, adăugând că nu mai mult de 10% din populaţie simpatizează cu Moscova, iar jumătate a fugit.

Luptătorii de gherilă au legat panglici galbene pe clădirile unde urmează să aibă loc votul, avertizându-i pe locuitori că ar putea fi vizaţi de bombe în timpul votului.

Rezistenţa variază de la activişti radicali la profesori şi pensionari care cântă cântece ucrainene în parcuri şi poartă în secret panglici galbene şi albastre.

Observatorii spun că mişcarea de gherilă variază în funcţie de regiune şi că este în interesul ambelor părţi să-şi exagereze domeniul de aplicare.

„Ruşii o fac pentru a-şi justifica represiunile asupra teritoriilor ocupate, în timp ce ucrainenii caută să demoralizeze forţele ruse”, a afirmat Vadim Karasev, şeful Institutului de Strategii Globale din Kiev.

Rusia înfiinţează Corpul 3 de armată în sprijinul campaniei militare din Ucraina

Rusia a creat „aproape sigur” o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Această unitate, numită Corpul 3 de armată, îşi are baza în oraşul Mulino, la est de Moscova, a indicat instituţia de apărare britanică în buletinul său informativ zilnic cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina, postat pe Twitter, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.

Comandanţii ruşi au continuat să se confrunte cu probleme de prioritizare a obiectivelor („priorităţi operaţionale concurente”): fie să consolideze ofensiva în regiunea Donbas (est), fie să întărească apărarea împotriva contraatacurilor ucrainene în sudul Ucrainei în aşteptarea anunţatei contraofensive ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie care au produs arme și echipamente pentru forțele ucrainene ce se apără în fața armatei lui Putin a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #SUA, #Marea Britanie, #pregatire, #soldari ucrainieni a, #contraofensiva , #Razboi Ucraina