Summit de pace în Ucraina fără Rusia? ”Avem nevoie de un plan unificat pentru o lume civilizată responsabilă”

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 23:31
2338 citiri
Summit de pace în Ucraina fără Rusia? ”Avem nevoie de un plan unificat pentru o lume civilizată responsabilă”

Ucraina și aliații săi plănuiesc un summit al liderilor mondiali fără participarea Rusiei, la care se va discuta despre planul de pace al Kievului, relatează The Wall Street Journal, citând surse apropiate președintelui ucrainean și diplomați europeni.

Deși întâlnirea este în prezent doar planificată, ea a fost deja susținută de liderii europeni, inclusiv de președintele francez Emmanuel Macron, care face lobby pentru participarea țărilor care s-au alăturat Rusiei sau au refuzat să ia o poziție în război. „Avem nevoie de un plan unificat pentru o lume civilizată responsabilă, care dorește cu adevărat să trăiască în pace”, a declarat pentru ziar Andri Ermak, șeful Administrației președintelui ucrainean.

Potrivit acestuia, negocierile directe cu Rusia sunt imposibile atâta timp cât trupele acesteia rămân în țară, iar Ucraina nu face compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială. Oficialii europeni spun că lucrează cu Kievul pentru a perfecționa planul de pace în 10 puncte al Ucrainei pentru a-l face mai acceptabil pentru alte puteri mondiale precum India, Brazilia, Arabia Saudită și China.

Întâlnirea ar trebui să se desfășoare înainte de reuniunea NATO la nivel înalt, programată în prima parte a lunii viitoare la Vilnius.

"Planurile pentru adunare beneficiază de un sprijin puternic din partea liderilor europeni, inclusiv a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care fac presiuni pentru participarea ţărilor care au trecut de partea Rusiei sau au refuzat să ia o poziţie în legătură cu războiul", scrie cotidianul financiar american.

"Nu vor fi ruşi, dar toată lumea va fi binevenită", a declarat un diplomat european de rang înalt despre planificarea întâlnirii la nivel înalt.

Conform WSJ, Andrii Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Zelensky, a declarat că "avem nevoie de un plan unificat al lumii civilizate responsabile care doreşte cu adevărat să trăiască în pace", în condiţiile în care "negocierile directe cu Rusia nu sunt posibile atâta timp cât trupele sale rămân în ţară, iar Ucraina nu va face compromisuri în ceea ce priveşte integritatea sa teritorială".

Ce prevede planul de pace al Kievului?

Planul de pace în 10 puncte avut în vedere de autorităţile de la Kiev include "restabilirea controlului Ucrainei asupra teritoriului său, returnarea prizonierilor de război şi urmărirea penală a crimelor de război", precum şi măsuri privind securitatea nucleară.

WSJ afirmă că oficialii europeni colaborează cu autorităţile ucrainene pentru reformularea planului, astfel încât acesta să fie acceptat şi de alte puteri globale, precum India, Brazilia, China sau Arabia Saudită.

"Procesul nu este posibil fără întreaga lume, inclusiv liderii din Sudul Global", a mai declarat Yermak pentru cotidianul financiar american.

În articol se mai subliniază că "un oficial implicat în discuţii a declarat că speră ca prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi premierul indian Narendra Modi să participe, dar că sunt mult mai puţin siguri în privinţa preşedintelui chinez Xi".

Publicaţia americană mai subliniază că "efortul occidental vine în contextul în care alte ţări cu legături mult mai strânse cu Rusia au încercat să preia iniţiativa în activitatea diplomatică pentru a pune capăt conflictului", în contextul în care "atât Brazilia, cât şi China au trimis emisari de pace la Moscova şi în capitalele europene pentru discuţii privind încheierea războiului".

Desfăşurarea întâlnirii conform propunerilor venite din Europa "ar încerca să readucă Ucraina şi aliaţii săi în centrul acestei diplomaţii internaţionale", după cum mai arată Wall Street Journal, dar în condiţiile în care "oficialii europeni urmăresc să se asigure că viitoarele discuţii vor avea ca punct de referinţă diplomatic planul Kievului".

Mesajul transmis

Cotidianul evidenţiază că "organizarea conferinţei înaintea reuniunii NATO ar trimite un semnal către restul lumii că, deşi Europa şi SUA vor continua să sprijine Ucraina cu arme, caută şi soluţii diplomatice la un conflict ale cărui repercusiuni economice au afectat o mare parte din ţările în curs de dezvoltare".

Dincolo de semnalul pe care ar dori să-l trimită aliaţii occidentali ai Ucrainei prin organizarea unei astfel de întâlniri la nivel înalt, este greu de crezut că vor exista rezultate concrete ale unei reuniuni de pace unde Rusia nu este invitată.

WSJ nu explică în niciun fel cum ar putea fi impus Rusiei un acord de pace, chiar dacă printre părţile semnatare s-ar afla şi principalele puteri din Sudul Global, inclusiv China.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #summit, #pace , #Razboi Ucraina