Ucraina vrea un summit internațional de pace până la sfârșitul lui februarie 2023. Cine este personalitatea dorită ca mediator

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 05:21
4846 citiri
Ucraina vrea un summit internațional de pace până la sfârșitul lui februarie 2023. Cine este personalitatea dorită ca mediator
Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba/ FOTO: pravda.com.ua

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie, având ca mediator pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări”, a declarat Kuleba într-un interviu pentru Associated Press.

Rusia ar putea fi invitată la un astfel de summit doar dacă ar sta mai întâi pe boxa acuzaților în fața un tribunal pentru crime de război, a spus Kuleba, care cu o zi înainte a declarat că Ucraina va cere ca Rusia să fie înlăturată din funcția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU din cauza atacurilor permanente împotriva infrastructurii civile în războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că propunerile Moscovei pentru „demilitarizare” și „denazificare” sunt cunoscute de Kiev. Fie Ucraina le îndeplinește, fie problema va fi decisă de armata rusă, a declarat Lavrov, potrivit TASS.

Kuleba a adăugat că diplomația joacă întotdeauna un rol important în încheierea conflictului și a declarat că Ucraina va saluta participarea lui Guterres, deoarece acesta s-a dovedit a fi un mediator eficient și „un om cu principii și integritate”.

Kuleba a minimalizat, de asemenea, afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin și ale altor oficiali ruși potrivit cărora Moscova ar fi pregătită pentru discuții. „Ei spun în permanență că sunt pregătiți pentru negocieri, ceea ce nu este adevărat pentru că tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul”, a declarat el pentru AP.

Conform informațiilor transmise de televiziunea de stat rusă pe 25 decembrie, Putin afirma că este deschis la negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar dădea de înțeles că ucrainenii sunt cei care refuză să facă acest pas.

Zelenski a declarat la începutul lunii decembrie că Ucraina intenționează să inițieze un summit pentru a pune în aplicare o formulă de pace în 2023. Zelenski a prezentat formula în noiembrie la un summit al G20.

Cele 10 condiții puse de Zelenski pentru încheierea războiului din Ucraina

-Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear

-Siguranța alimentară

-Siguranța energetică

-Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate

-Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale

-Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților

-Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse

-Protejarea imediată a mediului

-Prevenirea escaladării - risc care încă există

-Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

Zelenski îi cere premierului indian sprijin pentru aplicarea planului de pace în 10 puncte

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a cerut ajutorul Indiei pentru a pune în aplicare o „formulă de pace” în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul indian Narendra Modi la 26 decembrie.

Zelenski a oferit detalii despre convorbirea telefonică cu Modi într-un tweet în care a spus că a urat Indiei o președinție productivă a Grupului celor douăzeci (G20) de mari economii și a precizat că a anunțat formula sa de pace liderilor grupului luna trecută „Acum contez pe participarea Indiei la punerea sa în aplicare”, a spus Zelenski.

India a preluat președinția rotativă a G20 la 1 decembrie și va deține rolul de lider al organizației timp de un an.

Zelenski a luat cuvântul la summitul G20 din Indonezia din noiembrie, prezentând formula de pace în 10 puncte a Ucrainei privind modul în care se poate pune capăt războiului cu Rusia și cerând liderilor să o adopte.

Guvernul indian a precizat, într-o declarație citată de Reuters, că Zelenski și Modi au discutat despre oportunitățile de consolidare a cooperării bilaterale.

„Prim-ministrul a explicat principalele priorități ale președinției indiene a G20, printre care să dea glas preocupărilor națiunilor în curs de dezvoltare în probleme precum securitatea alimentară și energetică”.

De asemenea, Modi și-a „reafirmat cu tărie” apelul pentru încetarea imediată a ostilităților din Ucraina și a transmis sprijinul Indiei pentru orice eforturi de pace. Într-o convorbire telefonică la începutul acestei luni cu președintele rus Vladimir Putin, Modi a făcut apel la dialog și diplomație pentru a pune capăt conflictului.

Convorbirea lui Zelenski cu Modi are loc într-un moment în care India, care nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, încearcă să consolideze relațiile comerciale cu Moscova.

În timp ce națiunile occidentale au adoptat o serie de sancțiuni și alte măsuri pentru a limita finanțarea de către Rusia a războiului său, India a devenit unul dintre principalii cumpărători de petrol rusesc.

Ministrul indian de externe a declarat că India a trebuit să aibă grijă de propriile interese și a numit Rusia „un partener stabil și testat în timp”.

Războiul condamnat cu jumătate de gură

La reuniunea G20 de luna trecută, majoritatea membrilor organizației au convenit asupra unei declarații finale prin care condamnă războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Majoritatea statelor membre în Grupul celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) condamnă războiul Rusiei în Ucraina și subliniază că acest conflict exacerbează slăbiciunile economiei globale, se spune în proiectul declarației finale a summit-ului G20 din Indonezia.

Membrii G20 și-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la riscurile pe care le constituie pentru securitatea alimentară escaladarea tensiunilor și au subliniat nevoia ca băncile centrale să rămână independente pentru ca ele să poată lua măsuri contra inflației, se mai spune în proiectul de declarație G20.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care conduce delegația țării sale în absența liderului rus Vladimir Putin, a denunțat încercarea de a condamna Rusia ca o politizare din partea Occidentului, și a spus că Moscova a înaintat un punct de vedere alternativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #summit, #pace, #ONU, #antonio guteres , #Razboi Ucraina