Comandanții ruși au refuzat să primească cele mai noi și lăudate tancuri "Armata", susțin serviciile de informații britanice

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 23:47
8403 citiri
Comandanții ruși au refuzat să primească cele mai noi și lăudate tancuri "Armata", susțin serviciile de informații britanice
Tancul de ultimă generație al Rusiei T 14 Armata/ FOTO: popularmechanics.com

Comandamentul rus a vrut să transfere un număr mic din lăudatele tancuri de luptă noi T-14 „Armata” în zona de luptă din Ucraina, dar unitățile ruse au refuzat să accepte prima tranșă alocată lor, se arată în raportul serviciilor de informații ale Ministerului Apărării al Marii Britanii. Motivul refuzului: starea nesatisfăcătoare a mașinilor.

„Nu este clar ce aspecte ale tancurilor au provocat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au descris public probleme cu motorul T-14 și sistemele de termoviziune”, notează analiștii.

După cum a anunțat anterior Ministerul britanic al Apărării, Rusia a pregătit un număr mic de tancuri de luptă principale T-14 Armata pentru prima desfășurare operațională a acestui tip în Ucraina.

Cu toate acestea, în ultimele luni, forțele rusești desfășurate au fost reticente în a accepta prima tranșă de T-14 care le-a fost alocată, deoarece vehiculele se aflau într-o stare foarte proastă.

Nu este clar ce aspecte exacte ale vehiculelor au determinat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au afirmat public că există probleme cu motorul și sistemele de imagistică termică ale T-14.

În 2021, ministrul Apărării Serghei Șoigu a descris producția planificată pentru 2022 ca fiind doar un lot „experimental-industrial".

Astfel, este puțin probabil ca vreun tanc T-14 să îndeplinească standardele obișnuite pentru ca echipamentele noi să fie considerate funcționale.

Orice desfășurare de T-14 va fi probabil o decizie cu risc ridicat pentru Rusia, apreciază Ministerul britanic al Apărării. În cei unsprezece ani de dezvoltare, programul a fost afectat de întârzieri, de reducerea numărului planificat de unități și de relatări privind probleme de fabricație.

O provocare suplimentară pentru Rusia a fost adaptarea lanțului său logistic pentru a gestiona T-14, deoarece acesta este mai mare și mai greu decât alte tancuri rusești.

Dacă Rusia va desfășura T-14, probabil că va fi în primul rând în scopuri propagandistice. Producția este probabil doar de câteva zeci de exemplare, și comandanții probabil că nu vor avea încredere în acest vehicul în luptă, mai afirmă serviciile militare secrete britanice.

Pe hârtie, caracteristicile tehnice ale tancului T-14 sunt unele revoluționare și depășesc toate tancurile care sunt produse în Rusia și la nivel global.

Principalele sale caracteristici sunt un grad ridicat de protecție pasivă și activă a blindajului, apoi o mobilitate și trecere excelentă, precum și o putere mare de foc.

Armamentul principal al tancului este un tun de nouă generație calibrul 2A82 125 mm, cu un sistem de control digitalizat. Armamentul său este completat de rachete antitanc Sokol, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm.

T-14 Armata este propulsat de o turbină cu gaz care dezvoltă 1.500 CP cuplată la o transmisie automată cu 8 trepte.

Are un echipaj format din trei militari care sunt plasați în corpul tancului, iar turela este operată telecomandat. Cu acest design, echipajul este amplasat într-o capsulă blindată care este izolată de muniție și combustibil, un aspect care ar putea crește semnificativ șansele de supraviețuire a echipajului dacă tancul este lovit.

Membrii echipajului au la dispoziție camere și senzori care le permit să lanseze, să acționeze și să se apere. În timpul producției sale, a fost utilizată o tehnologie care ajută la reducerea căldurii emanate și a reflexiei radar, ceea ce a dus la caracteristici de „stealth” ridicate, scrie publicația Opex360.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, unele imagini (din satelit) au surprins T-14 pe un teren de antrenament din sudul Rusiei: locul a fost asociat cu activități premergătoare dislocării pentru operațiunea din Ucraina.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #tancuri armata, #comandanti rusi, #refuz , #Razboi Ucraina