Politico: După tancuri, Europa se gândește să transfere avioane de luptă occidentale armatei ucrainene

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 17:17
5328 citiri
Politico: După tancuri, Europa se gândește să transfere avioane de luptă occidentale armatei ucrainene
Avion de luptă american F 16/ FOTO: defencedb.com

Conducerea Ucrainei a inițiat o discuție cu privire la transferul avioanelor moderne occidentale Kievului, care ar putea fi următorul pas de ajutor după tancuri, scrie Politico.

Mai mulți diplomați și lideri militari au confirmat pentru „Politico“ că în cadrul aliaților Kievului se discută și posibilitatea trimiterii unor avioane militare forțelor ucrainene.

Oficialii care au vorbit cu jurnaliștii de la „Politico“ sub condiția anonimatului afirmă că trimiterea unor avioane militare Ucrainei este susținută puternic de către statele baltice care sunt extrem de îngrijorate de agresiunea rusească declanșată de Vladimir Putin anul trecut.

„Pasul natural următor ar fi avioanele de luptă”, a declarat un diplomat din unul dintre țările nordice pentru Politico, acesta afirmând însă că dezbaterile vor fi chiar mai aprinse decât cele legate de trimiterea unor tancuri de fabricație occidentală Kievului.

Un al doilea diplomat european afirmă că „avioanele de luptă sunt de neimaginat astăzi”, dar că o discuție în acest sens ar putea avea loc peste câteva săptămâni în condițiile în care miniștrii Apărării din statele membre ale NATO vor avea o nouă întâlnire la baza aeriană Ramstein din Germania luna viitoare.

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat deja în fața parlamentului țării sale că guvernul va analiza problema trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el. De altfel, Olanda este una dintre țările care și-au exprimat disponibilitatea de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2.

Luna trecută ministrul slovac de Externe Ratislav Kacer a declarat că guvernul său este „pregătit” să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și că discută cu partenerii din NATO și președintele Volodimir Zelenski despre modul în care acest lucru ar putea fi realizat.

Tipul de aeronavă care va fi probabil furnizat Ucrainei în viitor a fost deja stabilit, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Iuri Ignat, citat de „Zerkalo Nedeli“. „Piloții noștri militari au plecat în Statele Unite, au fost alocate fonduri pentru pregătirea piloților noștri”, a spus Ignat.

„Coșmar logistic”

De exemplu, avioanele americane F-15 și F-16 au nevoie de piste lungi de care Ucraina duce lipsă, experții afirmând că forțelor ruse le-ar fi ușor să depisteze construirea unor baze aeriene care să le poată găzdui și să le lovească. Alte avioane de luptă, precum modelele Rafael de fabricație franceză, ar putea necesita un număr mare de civili la fața locului care să îi ajute pe ucraineni să repare aeronavele și să le pregătească pentru misiuni. Aceste persoane ar deveni automat ținte pentru atacurile rusești.

Senatorii americani l-au îndemnat pe Biden să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 și sisteme de rachete ATACMS

Senatorii americani au cerut SUA și aliaților săi să consolideze sprijinul pentru Ucraina, informează „Vocea Americii”.

În special, republicanul Lindsey Graham din Carolina de Sud, precum și democrații Richard Blumenthal din Connecticut și Sheldon Whitehouse din Rhode Island au salutat anunțul că SUA și Germania vor trimite tancuri în Ucraina.

Toți cei trei senatori au vizitat recent Kievul. Pe 20 ianuarie s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Senatorii au cerut administrației americane și aliaților să trimită „mai multe arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS și avioane de luptă precum F-16 și MiG-29” în Ucraina.

O combinație de tancuri ATACMS, avioane de luptă și sisteme de rachete tactice va ajuta Ucraina să reziste unei viitoare ofensive a forțelor ruse, precum și să intre în ofensivă atât în ​​est, cât și în sud pentru a submina și mai mult capacitatea Kremlinului de a continua războiul, SUA. senatorii cred.

Producătorul de F-16 promite că va furniza avioane țărilor care le vor ceda Ucrainei

Producătorul de avioane Lockheed Martin F-16 este gata să aprovizioneze cu avioane de vânătoare țările europene, care le vor transfera pe ale lor în Ucraina, relatează FT.

Directorul de operațiuni al companiei, Frank St. John a subliniat că Lockheed intenționează să crească producția de F-16 până la nivelul furnizării acestora către „orice țări care decid să le transfere unor terți pentru a ajuta la încheierea conflictului actual”. Mai multe sisteme de arme Lockheed joacă deja un rol cheie pe câmpul de luptă ucrainean. Acestea includ, în special, sistemul de rachete de artilerie HIMARS, sistemele MLRS, rachetele Javelin și sistemul de apărare antirachetă Patriot aprobat recent.

Casa Albă a respins apelurile Ucrainei de a transfera avioane de luptă moderne la Kiev, inclusiv F-16, din îngrijorarea că ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Pentru ca Ucraina să primească avioane de la aliații săi, guvernul SUA trebuie să aprobe reexportul acestora, care necesită în primul rând sprijin politic din partea administrației Biden.

Împreună cu aliații și partenerii noștri internaționali, comunicăm constant cu ucrainenii cu privire la nevoile și solicitările acestora. În acest moment, nu putem raporta nimic despre F-16 ”, a declarat un reprezentant al Departamentului de Apărare al SUA.

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus și el să trimită avioane în Ucraina. „Am precizat înainte că nu vom trimite avioane de luptă și o voi spune din nou”, a spus el miercuri.

În Europa, se crede că poate fi luat în considerare reexportul F-16 direct în Ucraina de către statele membre UE.

Mai există și varianța ca avioanele americane să fi trimise de țările occidentale în țările fostului Pact de la Varșovia, iar acestea, la rândul lor, să predea Kievului avioane de luptă de fabricație sovietică.

La începutul războiului, Varșovia s-a oferit să trimită avioanele sale MiG-29 de fabricație sovietică Forțelor Aeriene Ucrainene, în schimb, SUA urma să predea Poloniei avioane F-16. Cu toate acestea, în martie, Washingtonul a abandonat ideea, numind-o „prea escaladantă”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #tancuri, #avioane, #Occident, #Europa, #SUA, #F 16 , #Razboi Ucraina