
În bătălia diplomatică cu mize mari din jurul furnizării tancurilor de luptă principale Leopard 2 către Ucraina, o componentă importantă a fost pierdută, scrie Franz-Stefan Gady, de la Institutul Internațional de Studii Strategice, în Financial Times.
Piesa care lipsește este realitatea militară - în special, impactul pe care aceste arme grele îl vor avea pe câmpul de luptă. Temerile cancelarului german Olaf Scholz cu privire la escaladare nu aveau sens, având în vedere furnizarea de sisteme de arme cu o putere de foc mai mare. Unii politicieni germani, care au cerut acțiuni mai îndrăznețe, au declarat Leopard 2 cheia victoriei Kievului. Dar atât Scholz, cât și acești comentatori au supraestimat influența sistemelor individuale de arme asupra cursului războiului.
Puterea militară nu înseamnă o singură platformă - se bazează pe structura forței, doctrină, logistică și aprovizionare, precum și pe factori intangibili precum moralul, pregătirea și conducerea. Acest întreg agregat este greu de măsurat. În cazul Leopard 2, eficacitatea pe câmpul de luptă va depinde în mare măsură de capacitatea Ucrainei de a conduce așa-numitele operațiuni de arme combinate, care pot fi comparate cu un joc mortal „piatră, foarfece, hârtie“, în care punctele forte ale unei platforme sau sistem de arme completează punctele forte și slăbiciunile altuia.
În mod ideal, Leopard 2 ar trebui desfășurat alături de vehicule blindate de luptă ale infanteriei, artilerie autopropulsată, sisteme de apărare antiaeriană și mijloace de război electronic. Acest lucru poate fi realizat doar printr-un antrenament intensiv, schimbări în doctrină și un flux constant de arme și muniții occidentale. SUA conduce acest tip de pregătire militară comună la o bază din Germania, unde unitățile ucrainene sunt învățate cum să coordoneze mai bine formațiunile de companie și batalion în luptă.
Dar promisiunea Washingtonului de a furniza tancuri M1 Abrams va complica și mai mult operațiunile Kievului, deoarece acestea au capacități și cerințe logistice diferite în comparație cu Leopard 2. Operațiunile militare comune moderne datează din ultimii ani ai Primului Război Mondial, când Germania Imperială a dezvoltat noi tactici pentru a depășit Frontul de Vest, unde a dominat artileria. Aliații Ucrainei speră acum că această tactică va ajuta Kievul să câștige lupta dură împotriva Rusiei.
În prezent, Ucraina își folosește flota de tancuri de luptă principale din epoca sovietică pentru sprijinul indirect cu foc, mai degrabă decât pentru lupta tanc contra tanc. Pentru a profita din plin de Leopard 2 (care are un blindaj mai bun și un tun mai precis decât tancurile rusești), Kievul va trebui să dezvolte o nouă strategie pentru operațiunile ofensive. Puterea acestor tancuri este numărul total: pentru a avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă, Ucraina trebuie să poată lansa cel puțin o brigadă blindată de până la 100 de Leopard 2. Acest lucru va fi extrem de dificil, dar nu imposibil.
Trebuie remarcat faptul că puterea militară este întotdeauna relativă. Pentru a-l cita pe fostul secretar al Apărării al SUA, James Mattis, „inamicul primește votul”. Prin urmare, reacția Rusiei la Leopard-2 va determina parțial impactul acestuia. Chiar dacă Ucraina ar reuși să dispună de o întreagă brigadă blindată sau mai multe, forțele Moscovei s-ar adapta probabil.
Acesta este departe de ultimul pachet mare de arme de care Ucraina va avea nevoie din Occident. Avioanele de luptă ar putea deveni următorul articol pe lista Kievului.
Tancurile moderne promise de Occident pentru a întări capacitatea de apărare a Ucrainei și care ar putea schimba ritmul pe front ar urma să ajungă începând cu luna martie, potrivit declarațiilor oficialilor germani și britanici.
Astfel, Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 pe care le furnizează Ucrainei vor ajunge în țară la sfârșitul lunii martie, a declarat joi ministrul Departamentului Apărării, Alex Chalk.
„Intenția este ca acesta să fie la sfârșitul lunii martie”, a spus el Parlamentului ca răspuns la o întrebare privind data la care vor ajunge tancurile în Ucraina.
El a spus că de acum până atunci, forțele ucrainene vor fi instruite intens cu privire la modul de operare și întreținere a vehiculelor.
Tancurile germane Leopard ar putea să ajungă în Ucraina - Germania a spus că ”la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie”. Formarea militarilor ucraineni în utilizarea blindatelor uşoare de tip Marder urmează să înceapă ”până la sfârşitul lui ianuarie”, în Germania.
Casa Albă a declarat miercuri că ar putea dura multe luni pentru ca puternicele tancuri americane Abrams, pe care președintele Joe Biden le-a promis miercuri Kievului, să ajungă în Ucraina.
Cel mai probabil, primele tancuri care vor ajunge în Ucraina, vor fi tancurile Challenger 2, britanicii afișând un calendar mai apropiat, atât pentru pregătirea militarilor ucraineni, cât și pentru intrarea armelor grele în luptă.
Apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse, afirmă general-colonelul Serghei Maev, fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul ministerului Apărării de la Moscova.
Maev a declarat pentru TASS că Leopard 2 este cel mai bun tanc din Europa și că furnizarea unor astfel de tancuri de luptă forțelor ucrainene reprezintă o amenințare foarte serioasă pentru trupele angajate în „operațiunea militară specială” declanșată de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.
Generalul rus a subliniat că este necesar să se caute modalități de a face față tancurilor de fabricație germană, afirmând că acestea vor fi folosite în grupuri mici ca „nucleu de atac” al unităților ucrainene aflate în ofensivă.
Maev a mai spus că tancurile Leopard 2 „ar trebui să fie distruse pe cât posibil la granițele îndepărtate, după ce trec frontiera Ucrainei”, pentru a nu li se permite să se apropie de „linia de contact” dintre cele două armate.
El a vorbit și despre vulnerabilitățile tancului de luptă german, afirmând că este mai slab protejat de blindaj în părțile laterale și cea superioară, sugerând trupelor ruse să încerce să le lovească din partea de sus.
Potrivit generalului rus, un alt dezavantaj al tancurilor Leopard 2 este masa lor de peste 60 de tone, ceea ce poate îngreuna utilizarea lor în condiții off-road, lucru despre care spune că trebuie luat în considerare dacă acestea apar în apropierea frontului.
Și fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas Igor Ghirkin a declarat că prin ce au anunțat occidentalii Kievul va putea să formeze o brigadă sau chiar o „armată de tancuri” în următoarele luni.
Ghirkin a declarat într-un interviu acordat site-ului mail.ru că acest lucru va pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor pe care trupele ucrainene urmează să le primească.
Fostul ofițer al FSB a declarat totuși că Ucraina nu va putea învinge Rusia „doar cu ajutorul acestor zeci de tancuri", dar că este foarte posibil ca forțele ucrainene să provoace pagube serioase și să câștige unele bătălii cu ajutorul lor.
„Din nefericire, vehiculele blindate inamice, care cel mai probabil vor fi predate într-o stare bună, sunt superioare în multe privințe echipamentelor pe care le au în prezent trupele noastre", a mai spus acesta.
Pare dificil ca Ucraina sa aiba toate aceste calitati... Vezi tot