De ce tancurile sunt din nou necesare pe fronturile secolului XXI. „Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv”

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 22:55
2832 citiri
De ce tancurile sunt din nou necesare pe fronturile secolului XXI. „Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv”
Tanc britanic Challenger 2/ FOTO:theatlasnews.co

Dronele, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente au fost văzute ca armele viitorului. În 2020, unii șefi ai apărării au crezut că Marea Britanie ar trebui să renunțe la tancuri.

Dar, în 2023 și cu Ucraina gândind o ofensivă crucială de primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă în lupta sa pentru supraviețuire, Kievul se pregătește să se îndrepte din nou către echipamentul tradițional al armatei terestre din războiul din secolul XX, scrie politico.eu

Șefii militari ai Ucrainei doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să spargă liniile de tranșee în locuri precum Lugansk și regiunea Zaporojie.

După luni de blocaj, aliații NATO încep să vadă înțelepciunea strategiei, SUA, Franța și Marea Britanie promițând toate vehiculele blindate pentru prima dată în ultimele săptămâni.

Este o reamintire a faptului că în ciuda sofisticării high-tech a războiului modern, forța totală la sol contează în continuare.

Vorbind luni în Camera Comunelor din Marea Britanie, deputatul conservator Bernard Jenkin a spus că războiul din Ucraina i-a expus pe acei „comentatori la modă care condamnă ideea că tancurile de luptă moderne au vreo utilitate în războiul modern”.

„Ucraina a demonstrat că blindatele sunt importante”, a fost de acord secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Kievul susține că puținele vehicule trimise de aliații occidentali până acum trebuie să fie doar începutul și are nevoie de 200-300 de tancuri, 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere, o armă asemănătoare unui tun.

„Trebuie să luăm inițiativa”, a spus Andri Zagorodniuk, fost ministru al apărării al Ucrainei. „Sprijinul cu arme ne va oferi o astfel de oportunitate.”

Războiul modern

Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la ocupanții ruși. Dar modelele occidentale pe care liderii săi tânjesc ar oferi o schimbare treptată a capacității înaintea unei potențiale escalade a ostilităților în primăvară.

„Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv”, a spus un diplomat dintr-o țară din UE care ia în considerare donarea unui număr de tancuri de luptă moderne.

„Dacă Ucraina va avea vreo șansă de a trece la ofensivă, are nevoie de mobilitate cu arme grele – nu este suficient să aibă Land Rover de calitate militară sau vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge de fapt tancurile rusești la distanță.”

Teritoriul plat al Ucrainei îl face un scenariu ideal pentru tancuri, spun experții, iar Kievul are nevoie de tancuri pentru a relua poziții fortificate în orașele cheie de-a lungul liniei de front.

„Ucraina se va lupta să organizeze o a doua contraofensivă fără o forță mai grea”, a spus Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete multiple HIMARS, construite în SUA, care au devastat forțele ruse în timpul operațiunilor de contraofensivă din toamna trecută, se vor dovedi mai puțin eficiente de data aceasta, deoarece inamicul lor s-a îndepărtat mai mult pentru a nu fi lovit, făcând tancurile mai necesare decât înainte.

O strângere globală a ofertei pentru HIMARS ar putea începe și în acest an, a avertizat King.

„Din toate dovezile, nu vor mai avea acea cantitate de artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune”, a spus King. „Așa că aveți nevoie de o forță apropiată mai grea – adică tancuri și vehicule de luptă – pentru a compensa.”

„Ucrainenii nu vor fi deosebit de îngrijorați de unde provin tancurile, atâta timp cât vor fi suficiente”, a spus un oficial occidental.

Diferențe semnificative între modelele de tancuri occidentale

Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt foarte conștienți de diferențele semnificative între modelele pe care le pot primi din Occident.

Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA au o rază mare de tragere, dar prezintă dificultăți de realimentare pentru Ucraina sfâșiată de război, deoarece motoarele lor mari cu turbină cu gaz consumă cantități mari de kerosen.

Și în timp ce modelul britanic Challenger 2 ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică utilizate în prezent de forțele ucrainene, acestea nu sunt rivale pentru Leopard 2 german, care poate atinge o țintă de dimensiunea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare. Funcționează cu motorină, care este mai ușor de obținut decât kerosenul.

Oficialii germani susțin că o decizie finală privind trimiterea tancurilor Leopard 2 va depinde în mare măsură de ceea ce vor decide SUA să facă și insistă că aliații au nevoie de un plan adecvat pentru a antrena forțele ucrainene pentru operarea și întreținerea acestora. Acest lucru s-ar dovedi mai ușor dacă ar fi implicate mai multe țări.

Polonia și Finlanda și-au exprimat disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2, dar trebuie să aștepte unda verde a Germaniei.

Berlinul ar putea dona, de asemenea, o serie de tancuri Leopard 1 mai vechi, care au intrat pentru prima dată în serviciu în 1965, dar sunt în depozite.

Toate țările intenționează să livreze tancurile treptat pentru a răspunde nevoii de a instrui forțele ucrainene pentru a le folosi și a construi lanțurile de aprovizionare necesare întreținerii.

Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că militarii ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze tancuri occidentale „în săptămâni mai degrabă decât în ​​luni” și i-a îndemnat pe aliați să înceapă imediat antrenarea soldaților ucraineni cu o serie de posibile noi echipamente.

„Cu cât începem antrenamentul mai devreme, cu atât vom economisi mai mult timp – pentru că așa cum a funcționat până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat, l-am primit”, a spus el.

Sute de soldați ucraineni se antrenează în Germania şi SUA

Sute de soldați ucraineni au început un antrenament complex cu americanii la o bază miliară din Germania. Învață cum să folosească blindatele Bradley, dar și alte echipamente donate de NATO. 100 de soldați ucraineni au ajuns la Oklahoma ca să înceapă antrenamentele pentru folosirea celui mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană american, Patriot. Antrenamentele vor avea loc la baza militară americană a Școlii de Artilerie a Armatei SUA.

O brigadă de soldați ucraineni a deja început să se pregătească pe blindatele Bradley. Este vorba de Brigada 47 de Asalt, cea mai nouă și modernă a armatei ucrainene, este constituită exclusiv din voluntari, nu recruți.

„Forbes“ notează că, spre deosebire de alte unități de luptă, brigada are la dispoziție preponderent armament și echipament NATO, de la mitraliere americane, la tancuri slovene dotate cu arme britanice. Antrenamentele ucrainenilor de la Brigada 47 de Asalt au loc în Germania, la baza militară de la Grafenwoehr. Tot la Grafenwoher, în Germania, 500 de soldați ucraineni au început un program de antrenament complex cu soldații americani. „Washington Post“ citează un general din conducerea Pentagonului care afirmă că antrenamentul va dura între 5 și 6 săptămâni și este axat pe tactici specifice unei ofensive la scară largă. Scopul antrenamentului - întărirea capacității Ucrainei de a-și recupera teritoriile ocupate de ruși.

Cât despre mult-cerutele tancuri germane Leopard 2, ucrainenii mai au de așteptat. Potrivit publicației „Bild“, directorul companiei germane producătoare Rheinmetall susține că mai devreme de 2024 nu pot fi livrate, chiar dacă ar fi fost deja lansată comanda. Deocamdată, cancelarul Olaf Scholz ezită să dea verde trimiterii acestor tancuri în Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #tancuri, #vehicule blindate, #ofensiva , #Razboi Ucraina