Adjunctul șefului de stat major al grupului „Wagner”, lichidat de unitatea specială ucraineană „Hort“

Sambata, 29 Octombrie 2022, ora 12:49
6281 citiri
Adjunctul șefului de stat major al grupului „Wagner”, lichidat de unitatea specială ucraineană „Hort“
Insemnele trupelor speciale ucrainene Hort/ FOTO: Odessa Journal

Unitatea specială „Hort” a anunțat lichidarea unui comandant de rang înalt al companiei private de mercenari „Wagner”.

Rusia îi implică activ în războiul împotriva Ucrainei pe mercenarii din Grupul „Wagner”, care își completează tot mai mult rândurile cu persoane condamnate pentru crime grave . Antrenamentul lor de luptă rămâne la un nivel destul de scăzut, ceea ce provoacă pierderi mari inamicului. Un alt grup „Wagner” a fost lichidat de luptătorii unității speciale „Hort” . Printre ocupanții lichidați, a fost găsit adjunctul șefului de stat major al mercenarilor, au informat apărătorii ucraineni pe Telegram.

În timpul executării misiunii de luptă, luptătorii Unității speciale „Hort” s-au ciocnit cu un grup de luptători PMC Wagner în luptă apropiată, se precizează pe pagina de Facebook a unității speciale.

În comunicat se arată că unul din adjuncții grupării paramilitare Wagner, al cărui nume nu este făcut public, împreună cu alți 200 de ”wagnerieni” au fost uciși în luptă.

”Unitatea de luptă a trimis în iad întregul grup inamic. Adjunctul șefului de stat major al Grupării Wagner a fost identificat printre cei două sute de wagnerieni. În plus, apărătorii noștri au capturat arma acestui ocupant foarte mort - un AK-12. Această mitralieră a fost adoptată de către armata inamicului în 2018”, se mai notează în cumunicatul „Hort”.

În cazul în care informația se va confirma, pierderea celor 200 de mercenari ar fi o lovitură serioasă pentru șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

Acesta și-a asumat conducerea de facto a operațiunilor din zona localității Bahmut (punct cheie, situat la granița dintre regiunile Donețk și Luhansk) și încearcă să-i demonstreze lui Putin că structura condusă de el este mai eficientă decât Armata rusă.

Unitatea cu destinație specială „Hort” a fost creată în 2014 pe baza asociațiilor de veterani ai forțelor speciale ucrainene și a organizațiilor de securitate publică și are scopul de a asigura integritatea teritorială a Ucrainei și de a proteja securitatea și ordinea internă.

Prizonierii recrutați de Prigojin pentru războiul împotriva Ucrainei, care s-au răzgândit în ultimul moment și vor să se întoarcă în coloniile lor, sunt împușcați de reprezentanții „Wagner”.

În mass-media apar tot mai multe informații că Evgheni Prigojin, șeful Grupului „Wagner”, este nemulțumit de mersul războiului din Ucraina și pledează pentru măsuri mai dure din partea Kremlinului. El este susținut de șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care solicită Moscovei să atace centrele de decizie din Kiev. Este evident că situația de pe frontul ruso-ucrainean va determina în mare măsură echilibrul de putere în guvernul rus.

Influența din ce în ce mai mare a facțiunii siloviki – condusă de Prigozhin – fracturează și mai mult comunitatea rusă pro-război

Liderul cecen Ramzan Kadărov l-a criticat pe 27 octombrie pentru a doua oară pe comandantul Districtului Militar Central (CMD), general colonel Aleksander Lapin, pentru gestionarea liniei Svatove-Kreminna. Criticile lui Kadîrov la adresa lui Lapin au contrastat cu cele mai înalte laude pentru unitățile Wagner. Kadîrov și-a reluat criticile cu privire la progresul invaziei ruse și a comandamentului militar superior rus din 25 octombrie, probabil ca răspuns la o lovitură ucraineană asupra unităților cecene din nord-estul regiunii Herson.

Kadîrov a anunțat atunci că ucrainenii au ucis 23 de luptători ceceni și a rănit 58 de militari. Kadîrov l-a acuzat pe Lapin că nu a reușit să comunice cu liderii ceceni, susținând că a încercat fără succes să ajungă la Lapin pentru a discuta despre avansurile ucrainene în jurul Limanului. Kadîrov a adăugat că nimeni nu l-a putut localiza pe Lapin sau subordonații săi atunci când una dintre unitățile lui Lapin s-a redistribuit de la Rubijne pentru a întări primele linii. Kadîrov a susținut că unitățile cecene trebuie să dețină poziții defensive rusești fără sprijinul lui Lapin. Sângerosul lider cecen spune că soldații dezertă din ce în ce mai mult din unitățile lui Lapin și a insinuat că acesta va pierde în curând localitatea Svatove.

Kadîrov l-a atacat anterior pe Lapin pe 1 octombrie pentru că și-a mutat cartierul general departe de linia frontului și pentru eșecurile sale militare, iar Prigojin a fost public de acord cu declarația lui Kadîrov la acel moment. Laudele lui Kadîrov la adresa lui Prigojin demonstrează în continuare că „silovikii” (membri din structurile FSB) își promovează tot mai mult structurile militare paralele în detrimentul reputației Forțelor Armate Ruse.

Rusia a pierdut sectoare-cheie pe front în Ucraina, cu excepţia Bahmut, unde avansează datorită mercenarilor grupului paramilitar Wagner, trupe auxiliare considerate acum indispensabile.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat pe comandanții ruși de „nebunie” în eforturile lor de a captura orașul estic Bahmut. Orașul – care se află în regiunea Donețk și avea o populație de 70.000 de locuitori înainte de război – este de luni de zile centrul atacurilor rusești. În ciuda avansului trupelor ucrainene asupra orașului cheie Herson, Zelenski a afirmat că atacurile ruşilor continuă intens. Capturarea orașului ar fi o victorie simbolică pentru Rusia. „Aici este locul în care nebunia comandamentului rus este cea mai evidentă”, a spus Zelenski. „Zi după zi, de luni de zile, ei conduc oamenii la moarte acolo, concentrând cel mai înalt nivel de lovituri de artilerie”, a adăugat preşedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #trupe speciale, #hort, #lichidare, #comandant, #wagner , #Razboi Ucraina