Turcia încalcă grosolan sancțiunile occidentale. Ankara cumpără un minereu vital din teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia

Marti, 19 Septembrie 2023, ora 16:00
2736 citiri
Turcia încalcă grosolan sancțiunile occidentale. Ankara cumpără un minereu vital din teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia
Mine cărbune din Donețk/ FOTO:NBC News

Cărbunele extras în teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia a fost exportat în Turcia, țară NATO, în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari SUA în acest an, scrie Reuters, citând surse și date de la vama rusă.

În perioada februarie-iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune au sosit în Turcia din regiunile de est ale Ucrainei ocupate temporar - Donețk și Lugansk, potrivit datelor. Trei producători enumerați în datele vamale au confirmat pentru Reuters că au transportat cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.

Ministerul Comerțului și vama din Turcia nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta cu privire la acest subiect.

Cărbunele de la cel puțin zece producători a fost expediat în Turcia între februarie și iulie, notează Reuters. Turcia a fost cea mai mare destinație pentru vânzările de cărbune din regiunile ocupate temporar, reprezentând 95% din transporturile în această perioadă.

Turcia, un mare consumator și importator de cărbune, merge contrar tendinței globale prin creșterea ponderii cărbunelui în producerea de energie electrică. Potrivit datelor oficiale, în prima jumătate a acestui an a produs 31,5 milioane megawați-oră de energie electrică din cărbune importat, cu un sfert mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2022.

Vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Cumpărătorii au inclus companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată înregistrările vamale. Nu erau companii turcești pe listă. Reuters nu a reușit să găsească contactele cumpărătorilor sau să stabilească cine a fost beneficiarul final.

Deși datele comerciale nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, ele arată că o parte a trecut prin orașul portuar Rostov, din sudul Rusiei, iar altele prin portul Novorossisk de la Marea Neagră, care are legături feroviare cu Donețk și Lugansk.

Sancțiunile SUA, implementate la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, interzic importurile sau exporturile către teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk. UE a introdus, de asemenea, măsuri, inclusiv interzicerea importurilor de mărfuri din aceste două regiuni.

Turcia nu a introdus astfel de restricții. Statele Unite au impus sancțiuni companiilor, inclusiv celor din Turcia, care susțin Moscova în războiul împotriva Ucrainei.

Eveniment Quarterly Report

Cum a ajuns Ucraina pe locul 14 în topul celor mai puternice țări ale lumii. ”Rusia este o cântăreață de cabaret obosită”
Cum a ajuns Ucraina pe locul 14 în topul celor mai puternice țări ale lumii. ”Rusia este o cântăreață de cabaret obosită”
SUA rămân pe locul 1 în topul celor mai puternice de țări ale lumii realizat de US News & World Report, dar unele state și-au văzut pozițiile urcând sau coborând din cauza...
Varșovia face un pariu politic riscant privind Ucraina. Calculele electorale ale partidului Lege și Justiție dau apă la moară Kremlinului
Varșovia face un pariu politic riscant privind Ucraina. Calculele electorale ale partidului Lege și Justiție dau apă la moară Kremlinului
În lupta sa pentru voturi pentru a rămâne la guvernare după alegerile generale de luna viitoare, Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia riscă să compromită alianța cu Ucraina, scrie...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Turcia, #import carbuni, #teritorii ocupate , #Razboi Ucraina