Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Strategia de apărare a UE trebuie să includă Ucraina

Vineri, 01 Decembrie 2023, ora 23:31
2375 citiri
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Strategia de apărare a UE trebuie să includă Ucraina
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene FOTO Facebook

Ursula von der Leyen a declarat că „Uniunea Europeană ar trebui să țină cont de nevoile militare ale Ucrainei deoarece acestea determină strategia viitoare a industriei europene de apărare”, informează Reuters.

„Strategia noastră poate fi completă doar dacă ia în considerare nevoile Ucrainei și capacitatea industrială a Ucrainei” a spus ea într-un discurs susținut la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare. Ursula von der Leyen a spus că Ucraina ar trebui să fie integrată în programele de apărare ale UE pentru a ajuta astfel la satisfacerea nevoilor sale în războiul împotriva invaziei rusești.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat joi că statele care investesc în proiecte de apărare transfrontaliere ale Uniunii Europene ar trebui să beneficieze de mai mult timp pentru reducerea datoriilor publice conform reglementărilor fiscale ale UE, transmite Reuters.

Regulile respective sunt în curs de revizuire, iar o astfel de modificare ar merge mai departe decât au convenit guvernele celor 27 de ţări membre, care doresc doar clasificarea cheltuielilor pentru apărare ca "factor relevant" în aprecierea Comisiei privind încadrarea deficitului bugetar în limitele prevăzute de Uniune. La conferinţa anuală a Agenţiei Europene de Apărare, von der Leyen a afirmat că introducerea regulii pe care o susţine ar putea constitui o schimbare majoră pentru politica industrială şi de apărare a UE. Miniştrii de Finanţe ai celor 27 dezbat în prezent regulile fiscale în cadrul Consiliului UE, iar un eventual acord va trebui aprobat şi de Parlamentul European.

"E loc şi pentru alte adaptări ţintite şi limitate în timp pentru reducerea efortului fiscal de final de exerciţiu cerut statelor membre care îşi cresc în acelaşi timp cheltuielile de apărare. Asta ar putea conta în mod special pentru investiţiile în deficitele de capacitate critice identificate", a spus von der Leyen. Potrivit preşedintei CE, investiţiile respective ar trebui făcute în colaborare de mai multe ţări europene, iar "asta va crea un stimulent specific pentru proiectele transfrontaliere din Europa". În prezent, cheltuielile pentru apărare sunt în mare măsură problema fiecărui stat, dar după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 s-au intensificat discuţiile privind avantajele achiziţiilor comune şi producerii în colaborare a materialelor militare, pentru creşterea capacităţilor de producţie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #UE, #aparare, #Ursula von der Leyen , #Razboi Ucraina