De ce așteaptă Putin cu înfrigurare luna noiembrie 2024. "Nu ia în calcul să semneze un acord de pace cu Ucraina până atunci"

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 23:11
3459 citiri
De ce așteaptă Putin cu înfrigurare luna noiembrie 2024. "Nu ia în calcul să semneze un acord de pace cu Ucraina până atunci"
Vladimir Putin speră ca Donald Trump să revină la Casa Albă

Un reprezentantul al Departamentului de Stat al SUA este sigur că dictatorul rus Vladimir Putin nu intenționează să încheie un tratat de pace cu Ucraina până în noiembrie 2024.

Atunci ar trebui să aibă loc alegerile prezidențiale în Statele Unite, iar liderul rus speră că americanii îl vor realege pe republicanul Donald Trump în această funcție.

Dar, după cum relatează Reuters, reprezentantul Departamentului de Stat, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a subliniat că NATO a confirmat că va continua să sprijine Ucraina. Potrivit acestuia, Alianța realizează că un acord de pace între Kiev și Moscova anul viitor este puțin probabil.

Însă agenția subliniază că oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, nu a comentat modul în care o posibilă realegere a lui Trump ar putea afecta sprijinul pentru Ucraina. În timpul conversației, el nu a menționat nici măcar numele celui de-al 45-lea președinte american.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că nu știe dacă este bine sau rău ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor. Liderul ucrainean a subliniat însă că „doar 24 de minute” îi vor fi suficiente pentru a-i explica republicanului de ce „planul său de pace” nu va reuși.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va evidenţia continuarea sprijinului NATO pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia cu prilejul vizitei pe care o va face săptămâna aceasta în Europa, a afirmat luni cel mai înalt oficial din Departamentul de stat pentru relaţiile cu Europa, relatează Reuters.

James O'Brien, recent numit asistent al secretarului de stat pentru probleme europene şi eurasiatice şi fost şef al Biroului pentru coordonarea sancţiunilor din Departamentul de stat, a făcut aceste comentarii înaintea participării lui Antony Blinken la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniştri de externe, la Bruxelles.

„Este parte din procesul de a găsi un loc în Alianţă, despre care am spus mereu că este viitorul Ucrainei”, a adăugat el.

Întrebat despre o ştire din cotidianul german Bild în sensul că Statele Unite şi Germania împing încet Kievul către negocieri cu Moscova, O'Brien a declarat că Washingtonul nu are o astfel de politică.

„Am spus întotdeauna că Ucraina este cea care trebuie să decidă”, a menţionat el.

Secretarul de stat american va aborda totodată în cursul vizitei problema tensiunilor în creştere din Balcanii de Vest, unde NATO are în vedere o întărire a prezenţei sale militare, pe fondul tensiunilor din nordul Kosovo, a mai spus James O'Brien.

Rusia a declarat luni că nu va avea loc nicio întâlnire între ministrul de Externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei reuniuni a OSCE din Macedonia de Nord în această săptămână, potrivit Reuters.

De când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor rusești în Ucraina în februarie 2022, Occidentul a încercat să izoleze Rusia, iar întâlnirile față în față între miniștrii de rang înalt au fost rare.

Dar, ca răspuns la o întrebare în cadrul aceluiași forum de politică externă, agenția de știri TASS l-a citat pe ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov spunând că Washingtonul nu a solicitat o întâlnire „și nici nu va solicita una”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #valdimir putin, #Donald Trump , #Razboi Ucraina