De ce victoria Ucrainei este vitală pentru Japonia, Coreea de Sud și Taiwan

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 22:31
4183 citiri
De ce victoria Ucrainei este vitală pentru Japonia, Coreea de Sud și Taiwan

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, apelurile către SUA de a ieși din acest „conflict” și de a se reorienta asupra Asiei sunt din ce în ce mai puternice. Interesant este însă că în Asia o astfel de critică se aude din ce în ce mai puțin.

Principalii aliați ai Washingtonului în regiune înțeleg că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu va rămâne în cadrul regiunii, ci fie va consolida, fie va slăbi ordinea globală mai largă de care depind și țările asiatice, scrie editorialistul Bloomberg Hal Brands, coautor al cărții „The Danger Zone: The Future Conflict with China” și reprezentant al departamentului de politică externă al Departamentului de Stat al SUA.

„Acest lucru a devenit clar luna trecută când am călătorit la Seul pentru Conferința de Leadership din Asia. La un eveniment axat nominal pe Asia, problema situației din Ucraina a fost centrală“, scrie Hal Brands.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a deschis conferința declarând că lumea „nu trebuie să permită niciodată ca invazia ilegală a Ucrainei... să devină un precedent de succes”.

„Când am vizitat Tokyo în urmă cu câteva luni, oficialii de la Ministerul de Externe și Consiliul Național de Securitate au spus clar că guvernul japonez era foarte îngrijorat de războiul lui Putin. Japonia a abandonat chiar ceea ce a fost cândva un principiu călăuzitor al politicii sale externe – a nu fi confundat cu China și Rusia în același timp – pentru a se alătura unei coaliții care a impus sancțiuni împotriva regimului Putin.

Chiar și în Taiwan, care se confruntă cu o amenințare existențială din partea Chinei, puțini oficiali îndeamnă Washingtonul să părăsească Ucraina“, continuă autorul. „Supraviețuirea Ucrainei este supraviețuirea Taiwanului”, spune Xiao Bihim, principalul oficial diplomatic al Taiwanului la Washington. „Succesul Ucrainei este succesul Taiwanului”.

Cinicii ar putea crede că acesta este un caz în care aliații americanilor le spun apărătorilor lor ce vor, nu ceea ce trebuie să audă. Dar democrațiile din Asia de Est nu sunt simpli actori geopolitici. Motivul pentru care invazia lui Putin i-a alertat atât de mult este pentru că le-a amintit de unele adevăruri strategice de bază.

Triumful Rusiei în Ucraina ar avea consecințe globale

În primul rând, războiul din Ucraina este un test pentru a stabili dacă armele nucleare pot fi folosite pentru agresiune convențională. Rusia folosește amenințările nucleare pentru a împiedica Occidentul să intervină direct în timp ce devastează Ucraina și încearcă să-i fure teritoriul. Dacă va avea succes, precedentul ar fi îngrozitor pentru Coreea de Sud, Japonia și Taiwan, care se confruntă cu adversari nucleari cu intenții revizioniste.

În al doilea rând, istoria arată o anumită indivizibilitate a securității globale. Este puțin probabil ca pacea să dureze într-o regiune cheie a Eurasiei dacă se prăbușește în altele.

În anii 1930, isprăvile lui Hitler în Europa au accelerat agresiunea japoneză în Asia: „lumea geamurilor sparte” a încurajat prădătorii de toate tipurile. În 1950, SUA au intervenit în Coreea de Sud pentru a împiedica Uniunea Sovietică să testeze comunitatea fragilă a lumii libere din Europa de Vest.

Astăzi, triumful Rusiei în Ucraina ar avea consecințe globale. Semnalează că Antanta autocratică condusă de Beijing și Moscova este în creștere, în timp ce coaliția occidentală condusă de Washington se clatină. Acest lucru ar crea o atmosferă de nesiguranță în Europa, absorbind atenția și resursele SUA pe ani de zile, poate decenii. Niciuna dintre aceste evoluții nu va îmbunătăți perspectivele de pace și stabilitate în Asia, iar liderii regiunii știu asta“, scrie Hal Brands. „Ucraina de astăzi poate deveni Asia de Est mâine”, a declarat anul trecut prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

„În al treilea rând, descurajarea este mai mult decât echilibrul puterii militare. Astfel, dacă China va folosi forța în Pacificul de Vest va depinde în mare măsură de evaluarea capacităților inamicilor săi. Aici, criticii politicii SUA au dreptate că nici Washingtonul, nici aliații săi nu se pregătesc suficient de repede – chiar dacă războiul din Ucraina îi poate ajuta de fapt, concentrând atenția asupra defectelor lanțului de aprovizionare, stocurilor inadecvate de muniție și altor slăbiciuni militare.

Dar descurajarea depinde și de modul în care atacatorul evaluează intențiile adversarilor săi și dacă crede că comunitatea internațională este dispusă să pedepsească cele mai violente forme de agresiune. Țările au puține modalități mai bune de a face aceste judecăți decât extrapolând din experiența recentă. Așadar, Japonia, Taiwan și Coreea de Sud urmăresc cu atenție cine va supraviețui cui în Ucraina, pentru că înțeleg că și China și Coreea de Nord urmăresc.

Aceste întrebări îi privesc pe cei din urmă: războiul din Ucraina este o înregistrare a stabilității unei lumi în care au înflorit democrațiile din Asia de Est. Așa-zișii realiști din Occident pot batjocori însăși ideea de ordine internațională. Dar oficialii din Taiwan, Coreea de Sud și Japonia înțeleg cât de dependente sunt țările lor de o lume în care acapararea teritorială este descurajată, forța brută nu este singurul lucru care contează și democrațiile vulnerabile nu sunt abandonate tiranilor de alături. Ei înțeleg că o lume în care aceste reguli sunt relaxate este o lume în care propria lor siguranță – poate propria lor supraviețuire – va fi expusă unui risc mai mare“, conchide Bransd în Bloomberg.

Eveniment Quarterly Report

De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
De ce se temea nu a scăpat. Înmulțirea provocărilor diplomatice pentru Volodimir Zelenski
Deziluzia și nerăbdarea cresc în unele părți, o reflectare a progresului militar mai lent decât s-a sperat al Ucrainei împotriva liniilor defensive ale Rusiei. Președintele Volodimir...
Biserica Ortodoxă și campania ascunsă a Kremlinului de manipulare a Occidentului. Cum folosește Putin preoții pentru a recruta spioni americani
Biserica Ortodoxă și campania ascunsă a Kremlinului de manipulare a Occidentului. Cum folosește Putin preoții pentru a recruta spioni americani
Pe 23 iulie, una dintre cele mai mari biserici din Ucraina, catedrala ortodoxă din Odesa, a fost grav avariată de o rachetă rusă. Lovitura a evidențiat una dintre enigmele persistente ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #victorie, #Japonia, #Coreea de Sud, #Taiwan, #China, #SUA , #Razboi Ucraina