În ce condiții vor reuși rușii să-l alunge pe Vladimir Putin de la Kremlin

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 18:21
10847 citiri
În ce condiții vor reuși rușii să-l alunge pe Vladimir Putin de la Kremlin
Rușii nu vor să moară în războiul lui Putin/ FOTO: Twitter

Recuperarea rapidă a regiunii Harkov a surprins chiar și Moscova, dar războiul este o afacere complexă și există încă multe necunoscute.

Succesul contraofensivei armatei ucrainene în nord-estul țării a permis o incursiune în teritoriul stăpânit de Rusia, a cărei amploare și viteză au surprins pe toată lumea. În câteva zile, armata ucraineană a preluat peste 8.000 de kilometri pătrați, inclusiv orașul Izium, o platformă crucială de aprovizionare pentru ruși, precum și aproape toată provincia Harkov, care se învecinează cu Rusia, scrie Fred Kaplan în Slate.

Această victorie a avut loc cu o asemenea viteză, încât mașina de propagandă de la Moscova nu a avut timp să emită noi instrucțiuni și i-a lăsat pe experții și bloggerii de televiziune ruși să analizeze profunzimea eșecului, să deplângă retragerea trupelor și chiar să vocifereze împotriva soldaților și oficialităților care susțineau, încă de la începutul războiului, că ucrainenii nu vor riposta, că forțele ruse nu vor bombarda orașele și că o victorie rapidă era sigură.

Nimeni nu a îndrăznit să-i reproșeze președintelui Vladimir Putin aceste eșecuri: el rămâne de neatins pentru oricine nu vrea să ajungă după gratii.

O ceață deasă

Dar războiul este departe de a se termina. Ucraina este pe drumul cel bun, dar trebuie menționat că situația s-a întors într-o direcție și apoi în cealaltă de mai multe ori în cele șapte luni de invazie lansată de Vladimir Putin.

La început, Ucraina a rezistat uimitor și a deturnat tancurile rusești de la Kiev. Dar forțele Moscovei păreau de neoprit în sud. La mijlocul lunii iunie, acestea din urmă păreau să iasă dintr-un impas în est și a împins încet, dar sigur, apărarea ucraineană din regiunea Donbass.

Acum valul se întoarce în favoarea Ucrainei. Dar dacă virajul este spectaculos, nu este neapărat final. Pentru început, ceața care învăluie acest război este deosebit de groasă: atât de multe sunt încă invizibile pentru analiști și jurnaliști independenți.

Cele trei explicații pentru o întoarcere dramatică

Totuși, merită să subliniem din nou că schimbarea este cu adevărat spectaculoasă – într-adevăr extrem de spectaculoasă, deși nu este încă definitivă. Și se datorează mai multor motive. În primul rând, prin afluxul de arme din Occident – ​​în special rachete cu rază lungă de acțiune, de înaltă precizie, care au lovit peste 400 de ținte rusești, inclusiv depozite de muniții (care uneori au provocat explozii secundare) și terminale logistice.

În plus, potrivit unui observator de pe câmpul de luptă, o serie de tancuri T-72 din epoca sovietică – furnizate Ucrainei de Polonia – au jucat un rol crucial în depășirea apărării rusești. La fel și materialele banale precum armele, gloanțele, ochelarii de vedere pe timp de noapte și stațiile radio.

Asistența a fost oferită și de serviciile de informații și de operațiuni speciale ale SUA. Cred că peste ani, când se va scrie istoria acestui război, acești factori vor apărea mult mai clar decât în ​​prezent. A fost amplu documentat că de la începutul conflictului, agențiile americane au furnizat comandamentului ucrainean informații aproape în timp real cu privire la tot ceea ce ține de ofensiva rusă – locația și direcția soldaților și ceea ce ofițerii transmit subordonaților lor.

Pe 10 septembrie, pe măsură ce amploarea succeselor Ucrainei a fost dezvăluită, New York Times a scris că liderii țării s-au bazat, de asemenea, pe informațiile americane pentru a planifica și a conduce actuala contraofensivă. De asemenea, s-a aflat că forțele speciale americane au antrenat unele unități ucrainene în operațiuni de dezinformare și alte tehnici necesare.

Având în vedere că unitățile ucrainene au luptat într-o manieră extrem de coordonată și unitățile ruse s-au dezintegrat în timpul bătăliei, se poate deduce că aceste instrumente au fost, fără îndoială, la fel de cruciale ca și cele mai avansate sisteme de arme.

Monolitul crapă

A treia explicație este și mai puțin cuantificabilă: este vorba despre „moral”. Ucrainenii știu de ce se luptă. O cauză îi împinge pe toți soldații, oriunde s-ar afla, să lupte cu o ferocitate deosebită, să-și apere țara, casele și familiile lor.

În schimb, mulți (poate cei mai mulți) soldați ruși nu știu ce fac pe câmpul de luptă. Mulți dintre cei care s-au retras de la Harkov în 10 septembrie, ca și din zona din jurul Kievului în primele zile ale războiului, pur și simplu și-au aruncat armele sau și-au abandonat tancurile și au fugit.

În Rusia, Vladimir Putin a impus o versiune a istoriei în care națiunea ucraineană este un mit, „regimul de la Kiev” condus de naziști și NATO vor face orice pentru a folosi războiul ca scuză pentru a invada Rusia.

Este greu de știut câți soldați, lideri militari și cetățeni de rând cred asta. Sondajele trebuie să exagereze cu siguranță: cei care au îndoieli cu privire la propagandă nu o vor spune unui străin care îi sună la telefon și îi întreabă ce cred cu adevărat. Dezbaterile despre război care au apărut la televiziune în weekendul din 10 septembrie, în emisiuni care odată nu tolerau nicio contradicție, sugerează, totuși, că monolitul poate crăpa.

Oligarhi dependenți de Putin

Ce direcție va lua războiul? Răspunsul depinde în totalitate de calculele și capriciile lui Putin. Niciun om nu a condus Rusia cu atâta impunitate din vremea țarilor. Până și Iosif Stalin a trebuit să răspundă – chiar dacă retoric – unui Birou Politic.

Putin este înconjurat de oligarhi, dar ei sunt cei care depind de el, nu invers. Recent, unul dintre ei, care l-a criticat deschis pe Putin, a fost astfel obligat să-și vândă bunurile aproape pe nimic. Alții au fost mai puțin norocoși: un număr de directori au murit în circumstanțe misterioase, inclusiv șeful Lukoil care „a căzut” de la fereastra unui spital luna această.

Elitele au încă acces lux și, atâta timp cât o fac, este foarte puțin probabil să muște mâna celui care îi hrănește. Dacă condițiile se înrăutățesc și unii se enervează atât de mult încât simt că se ridică, totuși se vor gândi de două ori înainte de a pune la cale un complot, de teamă să nu fie denunțați de unul dintre camarazii lor.

Ar putea fi revolte de stradă, dar un astfel de eveniment este rar în istoria Rusiei – au fost în 1905, 1917, 1991 și nu multe altele. Acestea fiind spuse, răscoalele au apărut întotdeauna brusc în țară. Cine știe când va fi următorul sau de ce? Un lucru este cert: este mai bine să nu contezi pe ele.

Ce va face Putin dacă lucrurile continuă să meargă prost pentru armata sa? S-a decretat mobilizarea a aproximativ 300.000 de soldați suplimentari, dar ar dura aproximativ un an pentru a-i aduna, antrena și echipa pentru luptă și poate fi prea târziu. Mulți din Occident se tem că, din disperare, ar putea recurge la arme chimice sau nucleare. A bombardat deja ținte civile de mai multe ori, din lipsă de altceva de făcut. În weekendul din 10 septembrie, când trupele sale se retrăgeau din Harkov, armata rusă a vizat centrale electrice și au cauzat întreruperi de curent în orașele eliberate de ucraineni.

Improbabilul rezultat diplomatic

Va continua Putin să depășească situația? Are suficiente arme pentru a face acest lucru, chiar dacă nu foarte precise. Va căuta o ieșire diplomatică? Două lucruri fac îndoielnică această situație. În primul rând, dacă pare slab, ar putea pierde controlul asupra pârghiilor sale de putere în Rusia. În al doilea rând, cu cât Ucraina avansează mai mult pe câmpul de luptă, cu atât președintele Volodimir Zelenski va fi mai puțin dispus să facă compromisuri.

În urma victoriilor din 10 septembrie, purtătorii de cuvânt de la Kiev au definit victoria ca fiind restabilirea granițelor Ucrainei la nivelul celor din 2014 -- care implică recuperarea Crimeii anexate de Rusia și a tuturor zonelor din Donbass capturate de rebelii susținuți de ruși în acel an. Un rezultat pe care Putin – sau chiar un succesor ipotetic – ar fi puțin probabil să-l accepte.

De aceea, susține autorul, trebuie să ne pregătim de un război lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #victorii, #armata ucraineana, #Vladimir Putin, #protest , #Rusia